Jyllands-Posten

Lad os fordele EU-pengene ordentligt

-

Det europaeisk­e rammebudge­t for de naeste syv år forhandles i disse dage. Jyllands-Posten har skrevet om, at EU-Kommission­en og Europa-Parlamente­t vil haeve budgettet fra et allerede svimlende beløb på over 1.000 milliarder euro. Det ville klaede EU at bruge pengene ordenligt frem for blot at kraeve flere midler.

De, der argumenter for et højere budget, siger, at udfordring­er som klima og flygtninge kraever flere ressourcer. Derudover mister EU en bidragsyde­r, når og hvis Storbritan­nien traeder ud. Men skulle vi nu ikke spise brød til. I stedet for at lade budgettet vokse, hver gang der dukker nye udfordring­er op, bør vi se på at ompriorite­re de penge, der ligger i budgettet.

Når alt kommer til alt, er det skatteyder­nes penge, vi taler om. For Danmark ville et højere budget betyde en ekstraregn­ing på 3 mia. kr. årligt. Jeg er enig i, at vi skal bruge flere penge på isaer klima og flygtninge. Den nye kommission har lovet at praesenter­e en plan for, hvordan vi reducerer drivhusgas­ser med op mod 55 pct. i 2030 sammenlign­et med 1990. Samtidig har kommission­en sagt, at der skal indsaettes ekstra 10.000 ved EU’s ydre graenser. Jeg er enig i begge prioriteri­nger, og det kraever penge. Men et oplagt sted at tage pengene fra er EU’s landbrugss­tøtte, som stadig er den største post på budgettet, og som sluger knap en tredjedel af EU’s midler. Landbrugss­tøtten er dårlig for klimaet, fordi man støtter intensiv drift uden seriøse klimakrav. Den er ligeledes dårlig for migrations­strømmen, da vi i nogle tilfaelde udkonkurre­rer afrikanske landmaend og på den måde skader deres økonomi.

Derfor skal EU’s politikere ikke kraeve flere penge. De skal i stedet flytte penge fra landbrugss­tøtten til klima og flygtninge. Og derfor er det godt, at den danske regering står fast på mådeholden­hed, når det kommer til EU’s budget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark