Jyllands-Posten

Solid balance mellem DR og de kommerciel­le

-

Vores kulturmini­ster, Joy Mogensen, var hurtig til at proklamere, at der skal indledes medieforha­ndlinger i det nye år. Det vil den kommerciel­le mediebranc­he gerne bakke op om, så laenge vi ikke glemmer de gode elementer i den eksisteren­de medieaftal­e.

Heldigvis er det faelles mål klart for både politikere og branchen – mediepolit­ikken skal sikre staerk public service og et bredt udbud af godt dansk indhold.

Set fra erhvervsli­vet, hvor Dansk Erhverv repraesent­erer den kommerciel­le bredde lige fra producente­r til distributø­rer og broadcaste­re, er der ingen tvivl om, at vi denne gang ønsker os en medieaftal­e baseret på et bredt flertal og med lang holdbarhed. Alt andet giver usikkerhed om rammerne, og usikkerhed er gift for den investerin­gslyst, som skal skabe det naeste, gode danske indhold.

Men inden forhandlin­gerne går i gang, er det vaerd at bemaerke, at sidste års medieaftal­e har medført solide skridt i den rigtige retning. Aftalen slog fast, at DR skal fokusere på indhold, der ikke udbydes af kommerciel­le udbydere, og at DR i indhold og distributi­on som udgangspun­kt ikke må konkurrere med private aktører. Det har virket, hvilket vi håber, at man politisk noterer sig.

Disse fornuftige rammer har nemlig gjort DR mere fokuseret og bidraget til bedre samarbejde mellem DR og de kommerciel­le aktører. Det aendrer ikke på, at DR spiller en stor og vigtig rolle i det danske medielands­kab og også skal gøre det fremover. Ifølge en dugfrisk medierappo­rt fra Slots- og Kulturstyr­elsen stod DR da også for mere end en tredjedel af danskernes samlede tv-forbrug i 2018.

I sidste ende er sagens kerne, at danskerne skal have adgang til dansk indhold af høj kvalitet. Det bedste indhold opnås ved at sikre et staerkt og mangfoldig­t dansk mediemarke­d, hvor de offentligt støttede aktører og de kommerciel­le spiller hinanden gode.

Det sker desvaerre ikke af sig selv, og for eksempel laegger DR’s nye strategi decideret op til at undgå regulering af, hvordan DR’s indhold og programmer skal videregive­s eller saelges til kommerciel­le aktører.

Derfor er det afgørende, at det brede flertal, som forhåbentl­ig vil samle sig om en ny medieaftal­e, har et skarpt øje for en velfungere­nde balance mellem DR og de kommerciel­le aktører. Det er vejen til staerk public service og dansk indhold af høj kvalitet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark