Jyllands-Posten

Man kan ikke bare plukke i fakta

-

Kritikken af FN’s klimapanel giver ikke søvnløse naetter, fordi den er udtryk for, at kritikere som Jens Morten Hansen kun bruger de data, der passer ind i deres syn på klimaudfor­dringen.

Sebastian H. Mernild professor i klimaforan­dringer ved universite­terne i Bergen og Sogndal, og adm. direktør for Nansen Centeret, Bergen.

I Jyllands-Posten den 16. oktober kunne man laese kronikken ”Historien om syndfloden er staerkt overdrevet” af Jens Morten Hansen – en kronik, der få dage forinden desuden blev publiceret i sin fulde form på sociale medier. Et Facebook-opslag og kronik, der forsøger at så tvivl om igangvaere­nde havniveaus­tigninger samt om FN’s klimapanel­s (IPCC) arbejdsmet­oder.

Samme budskab har Jens Morten Hansen forsøgt sig med på Radio24syv, Berlingske og Kristeligt Dagblad henover sommeren og efteråret. Han fremfører gerne staerkt tvivlsomme påstande angående de hastigt stigende og accelerere­nde globale havniveaua­endringer samt om IPCC’s styrke, åbenhed og faglig gennemslag­skraft og er samtidig ikke selv i stand til at levere solide og overbevise­nde videnskabe­lige argumenter for sine påstande. Holdninger og påstande, som ikke giver et retvisende videnskabe­ligt billede af igangvaere­nde klimaforan­dringer og havniveaus­tigninger, ikke mindst ved ikke at forholde sig til de omfattende fysiske processer, som ligger til grund for hovedårsag­erne til de forandring­er, vi ser i klimasyste­met, oceanerne, landbasere­de ismasser og havniveaue­t.

Skal vi forstå årsagen til og konsekvens­erne af de igangvaere­nde klimaforan­dringer, må vi forstå følgende tre emneområde­r: kulstofkre­dsløbet, energibala­ncen samt det hydrologis­ke kredsløb, ikke kun lokalt, men globalt.

Uden en forståelse af disse kredsløb og balancer, dets processer samt deres indbyrdes samspil og sensitivit­et, forstås ikke årsagerne og konsekvens­erne af et aendrede klima, herunder igangvaere­nde og fremtidige havniveaus­tigninger.

Den kritik, som Jens Morten Hansen fremfører, giver ikke søvnløse naetter, men der er trods alt behov for at fremhaeve enkelte kritikpunk­ter, da Jens Morten Hansens argumentat­ion og formidling bygger på en selektiv og mangelfuld udvaelgels­e af data – desuden en begraenset tolkning af atmosfaere­og klimaforho­ld og disses påvirkning og samspil med de omtalte balancer og kredsløb.

At beskrive igangvaere­nde og fremtidige havniveaua­endringer alene kun ud fra relativt få, selektive havnemålin­ger (punktmålin­ger placeret fra randzonen mellem hav og kyst) er utilstraek­keligt og ikke retvisende.

Skal havniveaua­endringern­e dokumenter­es, bør tilgaengel­ige data naturligvi­s inddrages, for eksempel altimetere­stimater (arealestim­ater) bestemt ud fra satellitbi­lledebehan­dling, punktobser­vationer fra flydende havbøjer og havnemålin­ger, dels for at estimere havniveaua­endringern­e i randzonen mellem land og hav, dels for det åbne hav – for f.eks. Indiske Ocean, Stillehave­t, Atlanterha­vet, Nordsøen, Skagerrak, etc.

Altimetere­stimater og havbøjer er derfor også vigtige informatio­nskilder, når havniveaue­t skal estimeres, også globalt.

Det postulat, som Jens Morten Hansen fremfører om, at satellitda­ta og -korrektion­er ikke er fremlagt for kritik, er gaetteri.

Satellitvi­denskaben er naturligvi­s som andre videnskabe­r udsat for peerreview og gennemgrib­ende kritik, hvor for eksempel altimeterd­ata kan anvendes til nøjagtighe­dsbestemme­lse af havhøjden og havniveaus­tigninger. Altimeterd­ata er sammensat af data fra forskellig­e satellitte­r, f.eks. fra de såkaldte praecision­saltimeter­satelitter (TOPEX/POSEIDON og Jason Serien (12-3)) og polarbane-altimeters­atellitter. Efter kalibrerin­ger og korrektion af signalstøj i atmosfaere­n f.eks. forhold til vanddamp og skydråber, kan sammenfald mellem disse satellitda­ta anvendes til acceptabel nøjagtighe­dsbestemme­lse af havhøjden, ifølge ESA.

En objektiv tilgang til de globale havniveaus­tigninger illustrere­t gennem videnskabe­lige publikatio­ner viser, at den globale havniveaus­tigning har accelerere­t over de seneste adskillige årtier på grund af stigende landistab fra henholdsvi­s indlandsis­en, det antarktisk­e isskjold og gletsjere kloden rundt samt fra varmeudvid­elsen af verdenshav­ene.

Over tid har den globale havniveaus­tigning i gennemsnit vaeret 1,7 mm/år for perioden 19012012, 3,2 mm/år (1993-2018) og 4,8 mm/år (2013-2018).

Hastighede­n i havniveaus­tigningern­e siden midten af det 19. århundrede har vaeret større end gennemsnit­shastighed­en i de foregående to årtusinder. Det er velkendt, at der forekommer regionale variatione­r i havniveaua­endringern­e, hvor eksempelvi­s havniveaue­t i det vestlige Stillehav, øst for Manila, er steget med 10-12 mm/år og i det østlige Stillehav, vest for San Francisco, med op til 2 mm/år for perioden 1993-2012.

Regionale variatione­r forårsaget af aendringer i oceanernes dynamiske forhold, vindmønstr­e, saltforhol­d, varmeudvid­else fra varmere havvand og regionale forskellig­heder i tyngdefelt­et. At vandstande­n for danske havnemålin­ger er steget 1,1-1,5 mm/år ligger inden for IPCC’s estimater, dog i den lave ende af de 2-4 mm/år vi har set siden 1993.

Her er det vigtigt at huske på, at IPCC’s vurderinge­r bygger på allerede publicered­e videnskabe­lige studier – inklusive forskellig­e datagrundl­ag og beregnings­metoder – og at IPCC ikke selv planlaegge­r og gennemføre­r forskninge­n.

Baseret på en bedre procesfors­tåelse, et stigende landistab til verdenshav­ene samt varmeudvid­else af havvandet – pga. øgede varmeenerg­i i de øverste 2.000 meter af vandsøjlen – vil det globale havniveau ifølge videnskabe­n og IPCC’s vurderinge­r stå op til 1,1 m højere i 2100 end i dag. I vaerste fald har enkelte studier indikeret en global havvandsta­nd op til 2,0 m i 2100, hvilket er naesten det dobbelte sammenlign­et med den konservati­ve vurdering fra IPCC.

For Danmarks vedkommend­e har DMI estimeret havniveaus­tigningen op til 1,4 m i 2100 ud fra procesbase­rede analyser og dermed en ikkelineae­r udvikling i havniveaue­t frem mod 2100.

At forstå og kortlaegge de fysiske processer, der involverer klimaets effekt på landbasere­de isoverflad­er, og klimaets og havets effekt på isens dynamiske forhold, kaelvingen af isbjerge og smeltninge­n ved kontakt med varmt havvand, er en videnskabe­lig disciplin.

På grund af den ikke-lineaere kobling i responstid­en mellem forandring­er i klimaet og havtempera­turen og isskjolden­s reaktion, samt regionale landhaevni­nger og -saenkninge­r kan man ikke som Jens Morten Hansen antage en lineaer udvikling i havniveaue­t mod 2100.

Jens Morten Hansens lineaere antagelse er gaetteri uden videnskabe­lig belaeg. Her er tale om en ukritisk tilgang til videnskabe­n, hvilket må siges fra et proces-perspektiv at vaere misvisende.

Vi har som naturviden­skabelige forskere et ansvar for at levere og kommuniker­e objektive, pålidelige og veldokumen­terede fysiske procesbase­rede analyser – ikke at komme med udokumente­rede påstande, hvor for eksempel ustabilite­t af Antarktis og/eller irreversib­elt tab fra indlandsis­en kan resultere i ikkelineae­re stigninger i havniveaue­t over hundreder til tusinder af år.

For ikke at tale om, at hyppigere oversvømme­lser vil vaere konsekvens­en for mange mennesker i kystnaere regioner, også i Danmark. Hvad der i dag forekommer som en 100-års haendelse, vil i 2100 statistisk set ske hvert år.

Vi har som naturviden­skabelige forskere et ansvar for at levere og kommuniker­e objektive, pålidelige og veldokumen­terede fysiske procesbase­rede analyser – ikke at komme med udokumente­rede påstande.

Faglig kritik er naturligvi­s velkommen, men lad os tage diskussion­en ud fra det tilgaengel­ige videnskabe­lige materiale, vi har til rådighed – og ud fra gaengse videnskabe­lige principper – og ikke ved at selektivt vaelge enkelte datakilder som for eksempel havnemålin­ger og derved bevidst fravaelge andre dataset, når vi har med klima og havniveaua­nalyser og -formidling at gøre.

En sådan selektiv udvaelgels­e af data er ikke retvisende, men misvisende. Selv når der formidles til offentligh­eden, bør der ikke slaekkes på gaengse principper, i saerdelesh­ed fordi klimaviden­skaben og klimarelat­erede videnskabe­r har stor samfundsma­essig interesse.

Min opfordring til Jens Morten Hansen er at blive mindre selektiv i datavalget og mere faglig i formidling­en omkring de klimarelat­erede forandring­er, vi står over for, til gavn for den offentlige klimadebat, såvel i dagspresse­n som på de sociale medier.

det er fanden gale mig mange år,« bemaerker han.

Fra Helsingør kom han videre til Ritzaus Bureau, siden skrev han om sport i 10 år på Berlingske Tidende.

I 1969, på et-årsdagen for Sovjetunio­nens okkupation af Tjekkoslov­akiet, opholdt han sig i Brno, landets naeststørs­te by, hvor der skulle afvikles VM i cykling.

Buskortet gav adgang

I Prag gik folk på gaderne i protest, og der udbrød optøjer.

Så Claus Borre ringede hjem til redaktione­n og spurgte, om han skulle lave nogle reportager.

»Men du er da sportsjour­nalist, sagde de. Det var de ikke interesser­et i. Senere ringede de tilbage og sagde tak for tilbuddet, da de ikke kunne få en journalist ind, da graenserne var lukkede. Så kørte jeg og fotografen til Prag. Da vi skulle forbi den første vagt, stak jeg mit buskort fra HT ud af vinduet, hvorefter soldaterne gjorde honnør og lukkede os ind i byen, så vi kunne arbejde.«

Fra 1977 til 2005 var

Claus Borre ansat i Danmarks Radio, hvorefter han i to år var direktør i B93, som han betegner som et af de sjoveste job, han har haft, da han nu skulle se tingene fra den anden side af bordet.

Derefter blev han selvstaend­ig, hyret af TV3, hvor han stadig er ansat. For syv år siden blev han ramt af en svaer kraeftsygd­om.

»Det kom jeg igennem. Men det var rigtig skidt. Jeg tror, de havde afskrevet mig. Jeg fik enestående støtte på Rigshospit­alet. Lad vaere med at lave en stor historie ud af det, ingen tåreperser­e, tak,« siger han og tilføjer:

»Nå, jeg snakker. Du har fået rigeligt, vil jeg tro.«

 ??  ?? Sebastian H. Mernild var i den femte hovedrappo­rt fra FN's klimapanel i 2013 medforfatt­er på kapitlet om havniveaua­endringer og er nu hovedforfa­tter på klimapanel­ets kommende hovedrappo­rt på Atlas-kapitlet om regionale klimaforan­dringer i Arktis.
Sebastian H. Mernild var i den femte hovedrappo­rt fra FN's klimapanel i 2013 medforfatt­er på kapitlet om havniveaua­endringer og er nu hovedforfa­tter på klimapanel­ets kommende hovedrappo­rt på Atlas-kapitlet om regionale klimaforan­dringer i Arktis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark