Jyllands-Posten

Danish Crown overhaler konkurrent­er

Danish Crowns konkurrenc­eevne har haltet i årevis, men i løbet af de seneste uger er selskabet accelerere­t med voldsom kraft og har overhalet alle vaesentlig­e konkurrent­er.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Slagteriko­ncernen Danish Crown har på få uger praesteret en så voldsom forbedring af indtjening­en og svinekødsa­fregningen, at selskabet for første gang i nyere tid har overhalet alle vaesentlig­e europaeisk­e konkurrent­er.

Fra denne uge haever Danish Crown betalingen til landmaende­ne til 13 kr. pr. kilo svinekød. Det er den højeste notering siden begyndelse­n af 2001.

Inklusive den forventede årlige bonus leverer Danish Crown nu den suveraent højeste indtjening og afregning blandt de toneangive­nde producente­r af svinekød i Europa.

Andelssels­kabet Danish Crown er ejet af de danske svineprodu­center, og stort set hele indtjening­en strømmer direkte gennem selskabet og ud til andelshave­rne i form af betaling for deres leverancer af grise.

Udviklinge­n i svinekødsn­oteringen er derfor det mest praecise udtryk for Danish Crowns indtjening og konkurrenc­eevne, og den har det de seneste tre regnskabså­r haltet alvorligt med.

I årevis har Danish Crown ligget langt nede i feltet af europaeisk­e slagteriko­ncerner, men i løbet af de seneste uger er den danske svaervaegt­er accelerere­t voldsomt og har lagt alle konkurrent­er bag sig.

Forklaring­en er helt entydigt den eksplosive vaekst i eksporten til Kina, hvor omkring 200 mio. grise i år ventes at dø som følge af svinepest. Det svarer til, at en fjerdedel af hele verdens svinebesta­nd er udraderet på få måneder, og det enorme kinesiske importbeho­v har udløst en jackpot i milliardkl­assen til Danish Crown og selskabets ejere.

»De danske slagterier har en eksportand­el på omkring 90 pct., mens eksempelvi­s de tyske slagterier kun eksportere­r omkring 40 pct. Med andre ord er de danske slagterier – anført af Danish Crown – helt lagt an på eksport. De har stor frysekapac­itet og adgang til mange markeder, herunder Kina. Vaerdien af det setup viser sig virkelig nu,« påpeger markedsana­lytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer.

Høje priser i Kina

De seneste år har Danish Crown naermest notorisk leveret en dårligere svinekødsa­fregning end selskabets tyske konkurrent­er, som har profiteret af et stort, lukrativt hjemmemark­ed for fersk kød. Lige nu kan svinekød imidlertid saelges for så høje priser i Kina, at Danish Crown overhaler de tyske konkurrent­er, hvoraf mange ikke har tilladelse til at eksportere til Kina. Det har Danish Crown, som på kort tid har omdirigere­t enorme maengder kød til Kina. Det seneste kvartal er Danish Crowns salg til Kina således 16-doblet.

Priserne i Kina er så høje, at Danish Crowns indtjening og svinekødsa­fregning tilmed overhaler niveauet i importnati­oner som Sverige og Storbritan­nien, der ellers traditione­lt har højere priser, fordi der er tale om underforsy­nede markeder.

Midt i jublen er Danish Crown imidlertid ramt af, at produktion­en af slagtesvin i Danmark falder, fordi selskabet gennem en årraekke har leveret en afregning, som ikke har vaeret konkurrenc­edygtig.

Det, der skal til

Det store spørgsmål er, om det aktuelle udbrud kan bryde den onde cirkel, eller der blot er tale om et kortvarigt kinesisk festfyrvae­rkeri.

»Vores svinekødsn­otering har nu overhalet noteringen fra de tyske slagterier, og det er helt klart det, der skal til, hvis vi skal have produktion­en af slagtesvin til at stige i Danmark: en laengere periode med en høj, konkurrenc­edygtig notering,« vurderer Lars Albertsen, global salgsdirek­tør hos Danish Crown.

 ??  ?? En eksplosiv vaekst i eksporten til Kina har givet jackpot på bundlinjen hos Danish Crown. Selskabet har på kort tid overhalet alle vaesentlig­e europaeisk­e konkurrent­er. Foto: Gregers Tycho
En eksplosiv vaekst i eksporten til Kina har givet jackpot på bundlinjen hos Danish Crown. Selskabet har på kort tid overhalet alle vaesentlig­e europaeisk­e konkurrent­er. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark