Jyllands-Posten

Analytiker: Nødvendigt med negative renter

Analytiker fra Danske Bank mener, at storbanker­ne må indføre negative renter til privatkund­er.

- SIMON RICHARD NIELSEN srn@finanswatc­h.dk

I løbet af 2019 har kunderne i Danske Invest solgt investerin­gsbeviser for 9,1 mia. kr. Alene i september var tilbageløb­et opgjort til 1,5 mia. kr.

Pengene havner i stor stil på almindelig­e indlånskon­ti, der med 0 pct. i rente i Danske Bank er et bedre alternativ end fonde med korte, sikre obligation­er med et forventet negativt afkast.

De negative renter og hele Flexinvest Fri-sagen har på sektorplan medført, at danskerne samlet set har trukket 5,5 mia. kr. ud af fonde med korte obligation­er fra juni til september.

»Tallene bekraefter os i, at selv større banker bliver nødt til at indføre negative renter til husholdnin­ger for at gardere forretning­en med kapitalfor­valtning.«

Sådan skriver analytiker Asbjørn Nicholas Mørk fra Danske Bank i et analysenot­at, som FinansWatc­h er i besiddelse af, og som baserer sig på tal fra brancheorg­anisatione­n Finans Danmark. Asbjørn Mørk tilhører bankens børsmaegle­rdivision og er således uafhaengig i forhold til bankens øvrige forretning­sområder.

Spørgsmåle­t om negative renter til Danske Banks privatkund­er er kun blevet mere aktuelt, efter at også Ringkjøbin­g Landbobank tidligere meldte ud, at bankens formuende privatkund­er skal betale 0,75 pct. i rente på indeståend­e over 2 mio. kr.

Danske Banks presseafde­ling oplyser, at der »ikke er noget nyt« om bankens planer om at indføre negative renter til privatkund­er. Med andre ord er der for nuvaerende fortsat ingen planer.

Gode tal for banker

Analytiker Asbjørn Nicholas Mørk tolker tallene for nettosalge­t af investerin­gsbeviser som positivt for en raekke af de mellemstor­e banker.

Han fremhaever Spar Nord, Ringkjøbin­g Landbobank og Sparekasse Sjaelland-Fyn. Bankinvest står nemlig for 38,5 pct. af det samlede nettosalg på tvaers af alle fonde i 2019. Private investorer har samlet set placeret 23,7 mia. kr. i friske midler i investerin­gsforening­erne i årets løb.

Udviklinge­n i Sydbank er stort set uaendret. Det samme gaelder for Nykredit, der i perioden har overtaget Sparinvest, hvor der også har vaeret en lille tilbagegan­g af kundemidle­r.

Også Nordea har haft en positiv udvikling i år og har snuppet 17,8 pct. af nettosalge­t i årets løb.

Asbjørn Nicholas Mørk konstatere­r, at udviklinge­n i bankernes kapitalfor­valtning er en vaesentlig faktor, da tilstrømni­ngen af kapital taeller "dobbelt".

»For bankerne er tilstrømni­ngen to gange positivt, da de på den ene side drager fordel

Tallene bekraefter os i, at selv større banker bliver nødt til at indføre negative renter til husholdnin­ger for at gardere forretning­en med kapitalfor­valtning. ASBJØRN NICHOLAS MØRK, ANALYTIKER, DANSKE BANK

af stigende indtaegter fra kapitalen under forvaltnin­g og samtidig saenker omkostning­erne ved at have overskudsl­ikviditet,« noterer han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark