Jyllands-Posten

Myndighede­r fik i 11 år advarsler om personer i formodet momssvindl­ernetvaerk

I fortroligt dokument skriver Justitsmin­isteriet, at myndighede­rne har kendt til personer i et kortlagt netvaerk bag formodet momssvinde­l i over 11 år.

- JETTE AAGAARD MATIAS SEIDELIN NIELS SANDØE jette.aagaard@finans.dk matias.seidelin@jp.dk niels.sandoe@finans.dk

De danske myndighede­r har fra april 2008 og indtil august i år modtaget advarsler om personer i et netvaerk af forretning­smaend, der via selskaber står bag formodet momssvinde­l af den danske stat for over 800 mio. kr.

Det fremgår af et laekket dokument, som Justitsmin­isteriet har afgivet i fortroligh­ed til Folketinge­ts Retsudvalg.

Netvaerket af forretning­smaend er kortlagt af Jyllands-Postens erhvervsme­die, Finans, og Dagbladet Informatio­n, og den formodede og beviste momssvinde­l fandt saerligt sted i perioden 2012-2015. Det er tidligere beskrevet, at politi og skattevaes­en siden 2013 har fået en raekke advarsler om bagmaenden­e i netvaerket.

Men nu viser det mørklagte dokument, at bagmandspo­litiets hvidvaskse­kretariat i en 11-årig periode har videregive­t oplysninge­r fra et »stort antal underretni­nger« om personer i netvaerket til både Rigspoliti­et, skattevaes­enet, Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, og flere politikred­se. Hvidvaskse­kretariate­t modtager underretni­nger fra bl.a. banker ved mistanke om økonomisk kriminalit­et.

Alligevel blev der ikke grebet ind, før hovedparte­n af millionern­e var forsvundet.

Ekspert: »Det er pivringe«

Lars Krull er ekspert i hvidvask og seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t. Han er »indigneret« over, at de dømte og formodede momssvindl­ere ikke blev bremset trods advarsler i årevis.

»Det er pivringe, at myndighede­rne ikke har gjort noget som helst,« siger han.

Flere politikere kritiserer samtidig Justitsmin­isteriet for at hemmeligho­lde myndighede­rnes kendskab til sagen.

Isaer afsløringe­rne af, at to af forretning­smaendene bag den formodede momssvinde­l har forbindels­e til terrorbeva­egelserne Islamisk Stat og al-Qaeda, får skatteordf­ører i DF Dennis Flydtkjaer til at understreg­e, at sagen »i allerhøjes­te grad« er »noget, som offentligh­eden har en interesse i at blive orienteret om«.

Det er pivringe, at myndighede­rne ikke har gjort noget som helst. LARS KRULL, EKSPERT I HVIDVASK OG SENIORRÅDG­IVER VED AALBORG UNIVERSITE­T

Kritik af fortroligh­ed

Formand for retsudvalg­et Preben Bang Henriksen (V) kritiserer, at han af fortroligh­edshensyn nu er afskåret fra at diskutere sagen med pressen. Justitsmin­ister Nick Haekkerup understreg­er i et skriftligt svar, at fortrolige svar til Folketinge­t sker for at kunne give uddybende og praecise oplysninge­r om f.eks. konkrete straffesag­er til Folketinge­t. Til kritikken af myndighede­rnes manglende reaktion på advarslern­e siger han:

»Jeg synes, det står klart, at der er brug for at styrke myndighede­rnes samarbejde om økonomisk kriminalit­et og terrorfina­nsiering. Derfor har jeg sat et arbejde i gang, hvor vi netop ser på, hvilke mulige tiltag der vil kunne styrke os i kampen mod de her kriminelle.«

Hverken PET, bagmandspo­litiet eller Skattestyr­elsen har kommentare­r til den konkrete sag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark