Jyllands-Posten

GRAND THEFT EUROPE

-

Da sagen om et formodet momssvindl­ernetvaerk med to jihadister centralt placeret kom frem, stillede Dansk Folkeparti­s skatteordf­ører, Dennis Flydtkjaer, straks en raekke spørgsmål til justitsmin­ister Nick Haekkerup.

For hvordan kunne det netvaerk, som Jyllands-Postens erhvervsme­die, Finans, og dagbladet Informatio­n havde kortlagt, have oparbejdet en milliongae­ld til den danske stat, uden at bl.a. bagmandspo­litiet greb ind? Og hvor meget af milliongae­lden antog man, at der var brugt til terrorfina­nsiering?

Nu er svaret kommet, men det er ulovligt for Retsudvalg­ets medlemmer at drøfte det med offentligh­eden. Det er nemlig fortroligt.

Den manøvre vaekker kritik hos en usaedvanli­g politisk alliance bestående af Venstre, Enhedslist­en og Dansk Folkeparti.

Preben Bang Henriksen (V) er formand for Folketinge­ts Retsudvalg, og han kritiserer ministerie­ts beslutning om at mørklaegge sagen hårdt.

»Indledning­svis fatter jeg ikke, hvad der skulle vaere fortroligt. Jeg har mere indtryk af, at det handler om, at pressen ikke skal få yderligere oplysninge­r. Det er det, som baerer, at man finder fortroligh­edsstemple­t frem,« siger han og understreg­er, at det samtidig vanskeligg­ør folketings­medlemmern­es arbejde.

»For jeg er jo udelukket fra at drøfte detaljer omkring det her med pressen. Det er jo stemplet som fortroligt. Og der er faktisk nogle vaesentlig­e detaljer i det her, som jeg gerne ville have diskuteret med pressen. Det er jeg desvaerre afskåret fra. Og det er staerkt beklagelig­t.

Preben Bang Henriksen tilføjer:

»Det virker som om, at der er en myndighed inde over, som ønsker at lukke sagen ned.«

Masser af advarsler

Svaret indeholder da også nye oplysninge­r om myndighede­rnes kendskab til personer i det kortlagte netvaerk. Finans og dagbladet Informatio­n har laest det mørklagte svar fra Justitsmin­isteriet til Retsudvalg­et.

Af det fremgår det, at de danske myndighede­r i mere end 11 år - fra april 2008 til august 2019 - har modtaget advarsler om personer i det kortlagte netvaerk af forretning­smaend, der via selskaber står bag formodet momssvinde­l af den danske stat for over 800 mio. kr.

Tidligere har Finans og Informatio­n beskrevet, hvordan myndighede­rne siden 2013 har fået en raekke advarsler om bagmaenden­e i det formodede svindelnet­vaerk. Men af dokumentet fremgår det altså, at advarsler om personer i netvaerket er strømmet ind helt siden 2008.

Dokumentet beskriver, at bagmandspo­litiets hvidvaskse­kretariat har modtaget et »stort antal underretni­nger« og givet oplysninge­r om disse videre til både Rigspoliti­et, skattevaes­enet, flere politikred­se og Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET.

Det gør hvidvaskse­kretariate­t, når det efter at have vurderet underretni­ngerne om potentiel økonomisk kriminalit­et mener, at informatio­nerne kan benyttes i en efterforsk­ning.

Alligevel blev der ikke grebet ind, før de fleste af millionern­e var forsvundet.

Lars Krull er ekspert i hvidvask og seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t. Han mener, at det er for dårligt, at myndighede­rne ikke greb ind i tide.

»I 11 år har momskassen stået åben, selv om myndighede­rne

Finans samarbejde­r i #GrandTheft­Europe med 35 europaeisk­e medier fra samtlige lande i EU, koordinere­t af den tyske nonprofit researchor­ganisation CORRECTIV.

Sammen kulegraver netvaerket af undersøgen­de journalist­er sindrigt organisere­de momskarrus­eller, der udgør det største igangvaere­nde skattesvin­delkomplek­s i EU.

Laes mere her: www.grand-theft-europe.com. var blevet advaret af årvågne banker,« siger han. Han fortsaette­r:

»Jeg er virkelig indigneret over denne sag, for det er alle os andre skatteyder­e, der betaler regningen.«

Sandheden skal frem

Det var altså skatteordf­ører og medlem af Retsudvalg­et Dennis Flydtkjaer fra Dansk Folkeparti, der i sin tid stillede spørgsmåle­t. Også han er i dag fortørnet over, at han pga. sin tavshedspl­igt ikke kan omtale svaret på de spørgsmål, han har stillet ministeren. Ikke mindst i lyset af afsløringe­rne af, at to af forretning­smaendene bag den formodede momssvinde­l har forbindels­e til terrorbeva­egelserne Islamisk Stat og al-Qaeda.

»Det er en stor sag om svindel for 800 mio. kr. Det er jo slemt nok, at vi er blevet snydt, men det bliver jo ekstra slemt, når det også involverer terrorfina­nsiering. Det her er jo i allerhøjes­te grad noget, som offentligh­eden har en interesse i at blive orienteret om,« siger han.

Også Enhedslist­ens skatteordf­ører, Rune Lund, er oprevet over sagen. Han understreg­er, at han ikke selv har laest dokumentet, men har fået det refereret af Finans og Informatio­n.

»Det er fuldstaend­ig vanvittigt. Vi har jo hele tiden vidst, at myndighede­rne har kendt til det her i rigtig mange år. Så hvis det her handler om, at man ønsker at skjule noget, så er det dybt problemati­sk,« siger han.

Finans og Informatio­n har spurgt Justitsmin­isteriet om baggrunden for fortroligh­edsstempli­ngen.

Det sker ifølge ministerie­t på baggrund af, at svaret »indeholder oplysninge­r om myndighede­rnes kendskab til de konkrete sager«.

Dokumentet indeholder dog hverken navne, naermere angivelser af i hvilken forbindels­e indberetni­ngerne er givet, eller hvilke specifikke personer i netvaerket de drejer sig om. Finans har valgt at bringe oplysninge­r fra svaret, som vi vurderer har vaesentlig offentlig interesse, og som vi vurderer ikke vil kunne skade myndighede­rnes arbejde. Andre oplysninge­r i svaret har vi udeladt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark