Jyllands-Posten

KORTLAEGNI­NGEN

-

Justitsmin­ister Nick Haekkerup understreg­er i et skriftligt svar, at fortrolige svar til Folketinge­t altid skal overvejes »meget nøje«.

»Når ministerie­t laver fortrolige svar, så sker det for at kunne give uddybende og praecise oplysninge­r om f.eks. konkrete straffesag­er til Folketinge­t. Hvis der kommer et ønske fra Retsudvalg­et om at oversende de elementer, der ikke er fortrolige i en offentlig form, så vil jeg selvfølgel­ig imødekomme dette ønske,« siger han.

Han er samtidig blevet forelagt kritikken af, at myndighede­rne - trods de mange advarsler - ikke greb ind, før pengene var vaek, og til det svarer han, at det står klart, at myndighede­rnes samarbejde for at bekaempe økonomisk kriminalit­et og terrorfina­nsiering nu skal styrkes.

Afsløringe­rne af netvaerket har bl.a. vist, hvordan en af personerne ifølge PET i dag er død i kamp for Islamisk Stat i Syrien. Finans og Informatio­n har af hensyn til hans families sikkerhed valgt at kalde forretning­smanden Kemal.

Terrorfina­nsiering

Afsløringe­rne viser, hvordan Kemal sammen med en anden jihadist med forbindels­e til terrorbeva­egelsen al-Qaeda har haft en styrende og organisere­nde rolle i nu konkursram­te selskaber med en gaeld til den danske stat på mere end 97 mio. kr. i moms og skat. Eksperter mistaenker, at en del af gevinsten fra den formodede svindel er endt som terrorfina­nsiering.

Det er også kommet frem, at flere syrienkrig­ere har vaeret direktører i en raekke af de formodede momssvinde­lselskaber, der alle i dag er gået konkurs med store milliontab for staten til følge.

Penge, som for de flestes vedkommend­e i dag er forsvundet fra konkursboe­rne.

I det fortrolige notat peger Justitsmin­isteriet dog på, at underretni­nger om personer i det kortlagte netvaerk bl.a. har resulteret i efterforsk­ningen af to større momssvinde­lkomplekse­r – den såkaldte Frozen-sag og den såkaldte Operation Greed-sag.

Men kun 6 af de 14 forretning­smaend i netvaerket er ifølge Finans’ og Informatio­ns kortlaegni­ng blevet dømt for momssvinde­l i Danmark.

Kortlaegni­ngen viser også, at IS-krigeren Kemal forsvandt i Syrien, laenge efter at de danske myndighede­r ifølge de nye oplysninge­r i det fortrolige notat fik oplysninge­r om personer i netvaerket.

Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, har ingen kommentare­r til sagen, og bagmandspo­litiet og Skattestyr­elsen oplyser, at man ikke har mulighed for at kommentere konkrete sager eller personer.

Underdirek­tøren i Skattestyr­elsens afdeling for Saerlig Kontrol, Kim Tolstrup, understreg­er dog i en skriftlig kommentar, at man generelt kigger på, om sådanne oplysninge­r fra hvidvaskse­kretariate­t kan »knyttes til en igangvaere­nde skattesag, eller om de i øvrigt er af skattemaes­sig interesse«.

»Hvidvask er et område, som vi har ekstra fokus på, og som vi derfor også har styrket. Det gaelder også samarbejde­t med andre myndighede­r,« siger han.

Finans og dagbladet Informatio­n har afdaekket et hidtil ukendt netvaerk af dømte og formodede momssvindl­ere, der har vaeret involveret i selskaber, der har pådraget den danske stat et tab på mindst 800 mio. kr. i ubetalt moms og skat.

Kortlaegni­ngen er foretaget med udgangspun­kt i over 100 kuratorred­egørelser, retsdokume­nter fra flere store momssager samt myndigheds­dokumenter fra både Danmark, Sverige og Spanien.

Netvaerket består af 14 danske forretning­smaend. Flere af dem er blevet dømt for momssvinde­l. Enkelte andre har verserende tiltale, mens andre ikke er blevet retsforful­gt for den formodede svindel. Finans og Informatio­n har derfor valgt at anonymiser­e en del af netvaerket.

Kortlaegni­ngen viser, at forretning­smaendene i flere tilfaelde har anvendt de samme stråmandsd­irektører med arabiske, bulgarske og rumaenske navne. Ligesom den viser, at forretning­smaendene har haft organisere­nde roller i selskaber, hvor der enten er blevet efterladt millionsto­r moms- og skattegael­d, eller som er blevet brugt til formodet hvidvask af kriminelt udbytte.

Og så viser kortlaegni­ngen, at to af forretning­smaendene er militante islamister med forbindels­e til terrorgrup­perne al-Qaeda og Islamisk Stat. De to har spillet aktive roller i selskaber, der er gået konkurs med en gaeld på 97 mio. kr. i ubetalt moms og skat.

Det her er jo i allerhøjes­te grad noget, som offentligh­eden har en interesse i at blive orienteret om. DENNIS FLYDTKJAER, SKATTEORDF­ØRER DF

 ??  ?? Justitsmin­ister Nick Haekkerup mener, at myndighede­rne skal blive bedre til at samarbejde om at fange mulige momssvindl­ere. Collage: Anders Thykier
Justitsmin­ister Nick Haekkerup mener, at myndighede­rne skal blive bedre til at samarbejde om at fange mulige momssvindl­ere. Collage: Anders Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark