Jyllands-Posten

Store lavprisfon­de vil erobre dansk marked for investerin­ger

Danske investorer vil snart kunne handle ETF-lavprisfon­de fra verdens største kapitalfor­valter, Blackrock, til samme skattesats­er som danske aktiefonde. Det kan få interessen for ETF’er til at eksplodere.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Flere af verdens største udbydere af ETF’er har kontaktet de danske skattemynd­igheder for at sikre, at danske investorer efter årsskiftet beskattes mildere end før, når de køber lavprisfon­dene. Blandt dem er verdens største kapitalfor­valter, Blackrock. Det kan øge presset på de danske investerin­gsforening­er.

Blackrock bekraefter, at man er ved at registrere en raekke af sine ETF’er fra iShares hos skattemynd­ighederne, så danske investorer kan få skatteford­elen fra den 1. januar 2020. Det glaeder Dansk Aktionaerf­orening.

»Vi tror, at ETF’erne i 2020 for alvor kan få deres ”folkelige

gennembrud” som et godt alternativ til dem, der ønsker en diversific­eret passiv eksponerin­g i aktier til lave omkostning­er,« siger direktør Mikael Bak, Dansk Aktionaerf­orening.

Komplicere­t skat

Hidtil har mange investorer holdt sig fra ETF’erne, fordi skatten for investerin­g med frie midler både er komplicere­t og ofte højere end skatten på afkast fra en dansk aktiefond.

Men sidste år vedtog Folketinge­t fra 2020 at stille ETF’er udstedt med europaeisk godkendels­e, så de skattemaes­sigt bliver behandlet stort set som danske investerin­gsbeviser.

»Der er ingen tvivl om, at det vil laegge pres på de danske investerin­gsfondes omkostning­er, når de markant billigere ETF’er bliver sidestille­t skattemaes­sigt,« siger uafhaengig økonomisk rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Det store spørgsmål har indtil nu vaeret, om nogle af de globale udbydere overhovede­t ville lade sig registrere for at opnå lavere beskatning på det begraensed­e danske marked.

Ifølge Skattestyr­elsen har man foreløbig modtaget ”enkelte meddelelse­r” fra selskaber, men tallet kan stige, da tidsfriste­n for at vaere klar til årsskiftet er 1. november.

Deutsche Bank er med platformen ”db x-trackers” den største ETF-udbyder uden for USA. Banken skriver i en e-mail, at man er ”i konsultati­oner om emnet”.

Ifølge Deutsche Banks talsmand betragter banken den nye mulighed »som en positiv udvikling, der bør gøre vore produkter endnu mere attraktive over for danske kunder.«

Øget interesse i vente

Hos Nordnet indtager iShares’ ETF’er i dag de første fem pladser over mest handlede ETF’er. Og Nordnets landedirek­tør, Anne Buchardt, venter »helt sikkert«, at den nye beskatning vil øge den generelle interesse for ETF’er herhjemme.

Direktøren for investerin­gsfondenes brancheorg­anisation Investerin­g Danmark, Birgitte Søgaard Holm, konstatere­r, at vi må se, hvor stor interessen er.

»Men det er sundt med konkurrenc­e, så vi hilser de udenlandsk­e kapitalfor­valtere velkommen,« siger Birgitte Søgaard Holm.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark