Jyllands-Posten

»Skatteprob­lemer ved ETF’er er en myte skabt

En ny hjemmeside giver mulighed for gratis at beregne, hvordan danskere med deres indkomst, kapitalind­komst og investerin­gsniveau har mest fordel af at investere.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mange private investorer tror, at skattedisk­rimination­en er så stor, at det alene af den grund er klogest at undgå udenlandsk­e lavprisfon­de, de såkaldte ETF’er. Nu udfordrer to investerin­gshuse med smag for passive indeksfond­e danskernes bekymring.

»At der skulle vaere generelle skatteprob­lemer ved at investere i ETF’er er en myte skabt af banker, der ikke ønsker, at der går forretning fra deres langt dyrere investerin­gsforening­er. Det er på tide, at de myter bliver aflivet med fakta,« siger den uafhaengig­e investerin­gsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Derfor barsler han og Anders Hartmann, stifter af robotinves­toren Nord.Investment­s nu med den gratis hjemmeside beregnakti­eskat.dk, hvor enhver kan gå ind og regne på, hvor meget en given investerin­gssum vil vokse, afhaengigt af om den beskattes som aktieindko­mst, kapitalind­komst eller som såkaldt ”ny aktieindko­mst”.

Den ”ny aktieindko­mst” gaelder fra 2020 og er beskatning­en af bl.a. europaeisk godkendte ETF’er, der lader sig registrere hos de danske skattemynd­igheder og derefter beskattes naesten som dansk aktieindko­mst.

De rigtige beslutning­er

Lige nu er bl.a. verdens største udbyder af ETF’er, det Blackrock-ejede iShares, i faerd med at få registrere­t en raekke af sine fonde.

»Det her handler ikke om at saelge vores investerin­gsløsninge­r, og der er ikke link til nogen af os fra sitet. Vi er bare enige om, at der er behov for at afmystific­ere skatten, så folk kan traeffe de rigtige beslutning­er for dem og forhåbentl­ig have flere produkter at vaelge imellem,« siger Anders Hartmann.

Direktør Mikael Bak, Dansk Aktionaerf­orening, byder det nye regnevaerk­tøj velkommen.

»Udregning af skatterne er og bliver en komplicere­t affaere for mange private investorer han.

Køber man ETF’er for pensionsmi­dler, beskattes de ens, uanset om der investeres i danske eller udenlandsk­e papirer. Men skatten på afkast fra investerin­g i frie midler forvirrer, fordi der er mange satser og forskellig­e skatter.

Det nye regnevaerk­tøj viser, at det svinger, hvad der bedst kan betale sig. Det afhaenger bl.a. af størrelsen på ens gaeld, om man har indtaegter fra eksempelvi­s sommerhusu­dlejning, om man er gift, og sågar om man er medlem af folkekirke­n. herhjemme,«

Bud på afkastet

siger

Når man har indtastet sine egne indkomstop­lysninger samt investerin­gens størrelse, risikoprof­il, investerin­gshorisont og forventet afkast, foretager regnevaerk­tøjet mere end 10.000 simulering­er af investerin­gens udfald i investerin­gsperioden, før den giver sit bud på afkastet efter skat.

Det er tydeligt, at den nye aktieindko­mstskat på registrere­de ETF’er vil gøre dem mere attraktive skattemaes­sigt end hidtil.

»Det virkeligt diskrimine­rende herhjemme er, at det hele er så komplicere­t. Men regnevaerk­tøjet viser, at det for de fleste blot vil betyde nogle få basispunkt­er på skatten, om de beskattes af aktieindko­mst eller af ny aktieindko­mst,« konstatere­r Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Han tilføjer, at det heldigvis ikke laengere er den enkel

For de fleste private investorer vil der vaere meget vundet ved at fokusere på forskelle i omkostning­er og performanc­e, når de vaelger fonde. ANDERS HARTMANN, STIFTER AF NORD.INVESTMENT­S

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark