Jyllands-Posten

Af bankerne«

-

te private investor, der skal svede over regneark for at beregne den årlige skat. Ens bank skal stå for at beregne og indberette årets gevinster og tab på vaerdipapi­rer til Skattestyr­elsen.

Anders Hartmann pointerer, at man dermed som investor kan koncentrer­e sig om at se på performanc­e og omkostning­er.

»Vores regnemaski­ne ser kun på det skattemaes­sige, men for de fleste private investorer vil der vaere meget vundet ved at fokusere på forskelle i omkostning­er og performanc­e, når de vaelger fonde,« siger Anders Hartmann.

Passive fonde slår aktive

Gennem de seneste 10 år har ETF’er og passive investerin­gsfonde samlet set slået de aktive fonde år efter år bl.a. takket vaere lavere investerin­gsomkostni­nger. Der er dog enkelte aktive fonde, som trods højere omkostning­er klarer sig endnu bedre ved at vaelge de rigtige investerin­ger.

»Meningen med regnevaerk­tøjet er ikke at få alle til udelukkend­e at vaelge ETF’er. Jeg tror på at kombinere passive og aktive fonde. Men med den nye beskatning af ETF’er venter jeg, at vi vil se dem blive langt mere udbredt i de kommende år,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Hvor ETF’erne har gået deres sejrsgang over det meste af verden, er udbredelse­n af både ETF’er og passive investerin­gsforening­er stadig lav i Danmark.

At der skulle vaere generelle skatteprob­lemer ved at investere i ETF’er er en myte skabt af banker, der ikke ønsker, at der går forretning fra deres langt dyrere investerin­gsforening­er. Det er på tide, at de myter bliver aflivet med fakta. NIKOLAJ HOLDT MIKKELSEN, UAFHAENGIG INVESTERIN­GSRÅDGIVER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark