Jyllands-Posten

Udfordrend­e år i vente for Demants

Demants børsvaerdi er siden et hackerangr­eb i september faldet 10 gange så meget, som det konkrete tab er anslået til. Faldet skyldes isaer, at haendelsen har skabt usikkerhed om modtagelse­n af et nylanceret høreappara­t.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist finans@finans.dk

Når et selskab udbetaler udbytte, får aktionaere­rne flyttet lidt rundt på deres formue, men de bliver hverken rigere eller fattigere. Undersøgel­ser har vist, at markedet ganske praecist regulerer aktiekurse­n, så markedsvae­rdien af selskabet falder tilsvarend­e det beløb, der er udbetalt.

Med den viden in mente har der vaeret en påfaldende udvikling i Demant-aktien her i efteråret. Høreappara­tproducent­en blev den 3. september ramt af it-kriminalit­et, og selskabets ledelse vurderer selv, at det samlede tab, inklusive mistede muligheder for omsaetning, mens systemerne har vaeret nede, ligger mellem 550 og 650 mio. kr.

Men aktiekurse­n er faldet med over 12 pct., svarende til cirka 6 mia. kr., siden haendelsen kom til offentligh­edens kendskab. Dette uden at der har vaeret andre vaesentlig­e nyheder fra selskabet, og uden at aktiemarke­det i øvrigt er faldet meget tilbage.

Det er altså en meget vaesentlig usikkerhed, aktiemarke­det har regnet ind i kursen på Demant-aktien. Det kan vise sig at vaere berettiget, men bekymringe­rne kan også vise sig overflødig­e.

Når krudtrøgen letter

Under alle omstaendig­heder bliver det meget spaendende at vaere Demant-aktionaer, når selskabet kommer ud af krudtrøgen og i løbet af naeste år kan praesenter­e regnskabst­al, der ikke laengere er påvirket af indbruddet i itsystemet.

Ifølge Janne Vincent Kjaer, aktieanaly­tiker i Jyske Bank, handler usikkerhed­en isaer om høreappara­tserien Opn S, der kom på markedet i april. Der var stor spaending om, hvordan lanceringe­n ville forløbe, men nu er det naesten umuligt at vurdere, fordi der af helt andre grunde har vaeret et stop i salget.

»Faldet i markedsvae­rdi er voldsomt, i forhold til hvor stort et tab hackerangr­ebet isoleret set har kostet. Men der er en usikkerhed om, hvorvidt Opn S har fået den start, man forventede, og om den har formået at vinde markedsand­ele for selskabet. Aktiemarke­det er selvfølgel­ig også bekymret for, om det på en eller anden måde raekker ind i 2020,« siger hun.

Investorer­nes opmaerksom­hed på Opn S er i sig selv helt naturlig. Høreappara­tindustrie­n er kendetegne­t ved, at der løbende sker små, teknologis­ke fremskridt.

Er man hørehaemme­t, vil man imidlertid gerne bruge de ekstra penge på at få det p.t. bedste hjaelpemid­del, også selv om det kun er en smule bedre end alternativ­erne. Derfor kan nylancerin­ger hurtigt flytte markedsand­ele.

Demant havde brug for at vinde markedsand­ele tilbage, efter at isaer schweizisk­e Sonova har vaeret meget fremme i skoene de seneste år.

En god kandidat

Opn S var – og er – en god kandidat til at gøre tricket. Ifølge koncernens egen markedsfør­ing formår det at ligestille brugerne med folk uden høretab, også i komplekse lydbillede­r som f.eks. til et selskab, hvor folk taler i munden på hinanden.

Effekten opnås ved, at Opn S 100 gange i sekundet scanner omgivelser­ne. Også hyletonen, der både generer og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark