Jyllands-Posten

Fare for patientsik­kerheden på bosted

Fejl i medicinhån­dtering og i sygeplejef­aglige vurderinge­r udløser påbud til aarhusians­k bosted for voksne med handicap.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN

En dobbelt dosis medicin givet på en gang, manglende dokumentat­ion på udlevering af medicin, journaler uden tilfredsst­illende beskrivels­er af patienters problemsti­llinger og sygdomme samt mangelfuld­e aftaler med behandling­sansvarlig­e laeger.

Fejlene blev konstatere­t af Styrelsen for Patientsik­kerhed under et besøg hos Bofaelless­kabet Skødstrup, Hus 4, hvor 12 voksne med svaert udviklings­handicap bor. Ifølge styrelsen udgør de en »vaesentlig risiko for fejlmedici­nering« og »alvorliger­e fare for patientsik­kerheden«, og derfor fik bostedet den 1. oktober et påbud om at sikre forsvarlig medicinhån­dtering, systematis­ke sygeplejef­aglige instrukser og tilstraekk­elig journalfør­ing.

»Det er dybt bekymrende, og jeg er rigtig ked af situatione­n. Vi skal kunne finde ud af de her ting. Når vi får et konkret påbud, er det en rød lampe, der lyser, og vi må rykke lynhurtigt og få styr på det, der ikke er i orden,« siger Natascha Mannemar Jensen, chef for afdelingen Voksne, Job og Handicap.

Styrelsen for Patientsik­kerhed besøgte Bofaelless­kabet Skødstrup, Hus 4, den 20. august, efter at styrelsen havde modtaget en indberetni­ng om medicinhån­dteringen på behandling­shjemmet fra Socialtils­yn Midt. I en rapport fra socialtils­ynet i december 2018 forklarer medarbejde­re på bostedet bl.a., at dårligt arbejdsmil­jø, daglige sygemeldin­ger og en ustabil personaleg­ruppe fører til, at beboerne isolerer sig, da de ikke inddrages i beslutning­er om deres hverdag. Og på grund af et stort vikarforbr­ug er medarbejde­re bekymrede for borgerens trivsel, da flere vikarer ikke har den nødvendige viden om borgernes behov og udfordring­er.

Natascha Mannemar Jensen erkender, at det bliver en udfordring at imødekomme påbuddet med forholdene på bostedet:

»Det er super svaert, når vi netop har stor udskiftnin­g, fordi hvert skift medfører et videnstab. Derfor skal vi have stabiliser­et situatione­n på medarbejde­rsiden.«

Keld Hvalsø (EL), medlem af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get, kalder tilsynets og styrelsens beskrivels­er for alarmerend­e i en 10-dages forespørgs­el til socialforv­altningen. Han vil derfor have oplyst normeringe­r på bostedet samt et overblik over, hvor mange bekymrende henvendels­er kommunen har fået fra pårørende.

AARHUS, side 8

 ??  ?? Foto: Mads Frost
Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark