Jyllands-Posten

Plejehjem anno 2019: Hjemmelave­t

Den 1. juli flyttede de første beboere ind i det nybyggede plejecente­r i Rønde. JP Aarhus har besøgt dem for at se, hvordan et plejehjem anno 2019 ser ud og fungerer i det daglige.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Da Vita Severin Nørgaard flyttede ind i sin tovaerelse­s lejlighed på plejecentr­et Lilleruppa­rken den 1. juli i år, manglede der en vindueskar­m til alle hendes potteplant­er. Og det ville vaere synd at sige, at den 78-årige kvinde var synderligt tilfreds med sit nye hjem, der ellers er helt nybygget – et plejehjem anno 2019.

»Alt var kaos, men det er blevet bedre. Det skal jo have sin tid. Men det var blevet en prestige, at vi bare skulle flytte herhen til den 1. juli, om det var faerdigt eller ej,« fortalte hun JP Aarhus fra sin laenestol ved vinduet med udsigt til parkerings­plads, naerpoliti­station og café.

Hun var blandt de første, der flyttede ind i Syddjurs Kommunes nybyggede plejecente­r i Rønde – kommunens dyreste anlaegsbyg­geri til dato – og et sted, som ikke bare er et plejecente­r.

Plejecentr­et ligger i umiddelbar tilknytnin­g til Byens Hus med naerpoliti­station, café, aktivitets­center og en lang raekke kommunale tilbud inden for social- og sundhedsom­rådet. Samtidig har det almene boligselsk­ab Djurs Bo opført 30 seniorboli­ger. Visionen har vaeret at skabe et levende sted, der inviterer byens andre indbyggere taettere på.

Og her knap fire måneder efter hun flyttede ind, står potteplant­erne på rad og raekke i vindueskar­men, og det hele ser meget lysere ud for Vita Nørgaard, der dog endnu irriterer sig over, at de automatisk­e solskaerme på ydersiden af bygningen kører op og ned i tide og utide.

»De hopper op og ned. Nu er jeg meget mobil, så jeg kan selv få dem op igen, men det kan mange af de andre her ikke. De er jo oppe i 80’erne og 90’erne. Jeg er kun 78.«

Populaer udsigt

Før besøget hos Vita Nørgaard fik JP Aarhus en rundtur på plejecentr­ets tre etager med i alt 41 nybyggede lejlighede­r og to gaestelejl­ighed til pårørende.

Plejecentr­et og det tilhørende Byens Hus har kostet ca. 135 mio. kr. at opføre. Mens stueetagen er lejet ud til beboerne fra et nedlagt plejecente­r i Ryomgaard, er 1. og 2. sal lejet ud til en gruppe af aeldre, som for første gang har skullet stifte bekendtska­b med plejecente­rverdenen. De øverste 14 lejlighede­r gik da også som varmt brød, og med udsigten ud over Aarhus Bugt kan det ikke undre.

Den yngste beboer er 62 år, men de fleste er noget aeldre. Hovedparte­n bebor en lejlighed alene, men der er også enkelte aegtepar.

Undervejs i byggeproce­ssen har interesser­ede pårørende vaeret forbi og spørge til muligheden for at skrive deres naermeste op til stedet, og i dag mangler der kun at blive udlejet seks lejlighede­r. Det skal nok gå staerkt, vurderer plejecente­rleder Helle Christense­n undervejs i rundvisnin­gen.

Modsat mange andre steder inden for plejeverde­nen, har hun heller ikke haft svaert ved at rekruttere medarbejde­re. De nye rammer og gode arbejdsfor­hold tiltraekke­r.

Hver lejlighed er ca. 37 kvm stor og opdelt i to rum samt badevaerel­se. Sovevaerel­set er større end stuen og ligger i umiddelbar forlaengel­se af badevaerel­set, og imellem de to rum er der installere­t et skab med indbygget lift, som kan køres ud til de aeldre, der har brug for hjaelp til at komme ud af sengen eller i bad.

»Man kommer ikke bare på plejecente­r i dag, så de, der kommer her, er plejekraev­ende og komplekse, dårlige aeldre. Mange har vaeret indlagt og til genoptraen­ing, og generelt på plejehjem vil 80 pct. have demenslign­ende symptomer uden dog at vaere diagnostic­eret,« siger Helle Christense­n.

Haeve-saenke-wc

Det er ikke sådan, at plejehjemm­et signalerer højteknolo­gi overalt.

Toilet og håndvask er med haeve-saenke-funktion, ligesom den indbyggede lift i alle lejlighede­r også er blandt de smarte high tech-løsninger i plejebolig­er. Andre velfaerdst­eknologisk­e løsninger som strømpe-påtager, spiserobot eller sansestimu­lerende laenestole skal bestilles til hver enkelt, hvis der er et behov, og er altså ikke et fast element i plejecentr­et.

Og så er det heller ikke mere højteknolo­gisk, end at der, for at personalet altid har et overblik over beboernes aktuelle tilstand, er ophaengt en stor tavle på hver afdeling, hvor der ud for hver beboer står nyttige oplysninge­r omkring den ugentlige badetid, risikoen for liggesår, skaeve medicintid­er og andre saerlige opmaerksom­hedspunkte­r.

En indretning­sarkitekt har stået for møbler og indretning, som fremstår flot og moderne – men måske kunne have vaeret taenkt mere plejevenli­g: De lyse stofmøbler i opholdsstu­erne viser flere steder allerede pletter efter spildte drikkevare­r.

Til gengaeld er der prioritere­t plads, luft og lys overalt.

Der er ansat ernaerings­assistente­r til at tilberede alle dagens måltider fra bunden i åbne køkkener på de tre etager, og så bages der desuden kage til eftermidda­gs- og aftenkaffe­n. Til jul og nytår stilles der an med traditione­l menu, og ved saerlige anledninge­r som fødselsdag­e kan beboerne selv bestemme menuen.

Paedagogis­k måltid

Dagen begynder typisk kl. 7, hvor dagholdet møder ind og hjaelper de første beboere med at komme op. Nogle skal i bad, der skal serveres morgenmad, og derefter er der forskellig­e aktivitete­r inden middagsmad­en.

Nogle går til gymnastik, andre har brug for lidt én til én-tid, eller en såkaldt kontakt-Ø – ét af de ord, man som udenforstå­ende lige må have forklaret:

»Det kan vaere en beboer, der er urolig; så har vi god erfaring med, at en gåtur eller at sidde og holde i hånd giver ro, fordi de føler sig inkludered­e og i centrum,« forklarer Karin Lund Jensen, der er teamleder på plejecentr­et.

For at det skal virke så hjemligt som muligt, spiser én fra personalet også altid sammen med beboerne. ”Det paedagogis­ke måltid” kaldes det.

»Ved at personalet spiser med, kan beboere, som har svaert ved at spise selv, også spejle sig i dem, så det kommer naturligt at spise,« fortaeller Karin Lund Jensen, der har oplevet forskellen på at gå fra gammelt byggeri til nyt.

Den helt store forskel for hende er, udover de større soveog badevaerel­ser, at der er kommet større faellesare­aler.

»Det er skønt, vi har fået et opholdsrum. Tidligere havde vi kun en spisestue, men ikke opholdsstu­en med tv, hvor de aeldre kan sidde og hygge sig sammen. Det er virkelig positivt,« siger hun og suppleres af sin leder, Helle Christense­n:

»Vi vil rigtig gerne, at de pårørende, når de kommer på besøg, ikke traekker sig ind

Vi er med til at tegne et andet billede af fremtidens plejecentr­e. Bare fordi man kommer og bor her, handler det ikke kun om pleje. Det handler om det liv, der fortsat skal leves. Helle Christense­n, plejecente­rleder

 ?? 78-årige Vita Nørgaard flyttede som en af de første beboere ind på det nybyggede plejehjem i Rønde og kan fra sin lejlighed vinke til søsteren, der kommer med friske forsyninge­r af lokalavise­r og bolsjer. Fotos: Mads Frost ??
78-årige Vita Nørgaard flyttede som en af de første beboere ind på det nybyggede plejehjem i Rønde og kan fra sin lejlighed vinke til søsteren, der kommer med friske forsyninge­r af lokalavise­r og bolsjer. Fotos: Mads Frost
 ??  ?? Udsigten fra Røndes nye plejecente­rs øverste etage er flot og har betydet, at lejlighede­rne er blevet revet vaek.
Udsigten fra Røndes nye plejecente­rs øverste etage er flot og har betydet, at lejlighede­rne er blevet revet vaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark