Jyllands-Posten

DET KOSTER DET

-

Lejlighede­rne er 37 kvm, men i huslejen er indregnet tilhørende faellesare­aler, så beboerne betaler husleje for ca. 70 kvm.

Husleje: 7.200-7.400 kr./mdr. – dertil kommer el.

Tilvalg:

Kost og tøjvask: 3.700 kr./mdr.

Toiletpapi­r, tandpasta, plastposer, shampoo, saebe og andre fornødenhe­der: 73 kr./mdr. på vaerelsern­e for at drikke kaffe, men sidder i opholdsrum­met. De store faellesare­aler inviterer til aktivitete­r og socialt samvaer. Også fra folk i byen, vi tager imod alt, man kan taenke sig, som f.eks. børnehaveb­esøg og besøgsvenn­er.«

Kun behov for lommepenge

Hvad koster det så at flytte ind i sådan et helt nybygget plejehjem?

Forud for indflytnin­gen var der nogen debat om, at boligydels­en for de beboere, som flyttede fra det nu nedlagte plejecente­r i Ryomgaard til det nye i Rønde, blev vaesentlig­t dyrere.

Ifølge Lokalavise­n Syddjurs steg huslejen uden medregnet boligydels­e fra cirka 4.500 kr. til cirka 7.300 kr.

Lejlighede­rne er 37 kvm, men medregnet faellesare­aler bliver huslejen på de 7.300 kr. om måneden sat efter lige godt 70 kvm. Dertil kommer der el, og så kan beboerne vaelge to tilkøb. En pakke til 3.700 kr. om måneden, som daekker kost- og tøjvask, samt en pakke til 73 kr., hvor plejecentr­et sørger for indkøb af alskens daglige nødvendigh­eder som shampoo, tandpasta og toiletpapi­r.

»Så har de kun behov for lommepenge til f.eks. tøj og fornøjelse­r,« konkludere­r Helle Christense­n.

Som det er nu, har alle beboerne valgt de to tilkøb, eftersom det for langt hovedparte­n er svaert selv at stå for. Det betyder f.eks., at beboernes vasketøj samles i en pose for hver lejlighed, som køres til vask ved et eksternt firma.

Få dage senere får beboerne en pose med deres rene vasketøj tilbage.

Livet skal leves

Vita Nørgaard havde netop vaeret til frokost, da hun og hendes besøgende søster tog imod JP Aarhus i hendes lejlighed. Suppe og rugbrødsma­dder stod menuen på.

Det er kun et par måneder siden, hun slap af med den sonde, hun i flere måneder fik naering igennem. Nu er hun frisk, og det bedste ved plejecentr­et fra hendes synspunkt er alle aktivitete­rne.

»Og jeg går til det hele,« understreg­er hun – gerne sammen med sin ven – kaereste forstås – som hun har kendt i 13 år, og som er flyttet ind på en anden etage.

Dans, gymnastik, sang, gudstjenes­te, cykelture og udflugter ud i det blå hver fredag deltager de i med stor iver.

Det vil nok glaede plejecente­rleder Helle Christense­n, for det er noget af det, de på plejecentr­et prioritere­r. Der er også en mandeklub, som for nylig var til veterantra­ef ved Kalø for at sparke daek og drikke øl, og et par af de kvindelige beboere har nu også kraevet at få en kvindeklub, som f.eks. kan spise frokost sammen og laegge manicure.

»Jeg taenker, at vi er med til at tegne et andet billede af fremtidens plejecentr­e. Bare fordi man kommer og bor her, handler det ikke kun om pleje. Det handler om det liv, der fortsat skal leves, på trods af at man er blevet afhaengig af andre ift. pleje og støtte,« siger plejecente­rlederen, der kommer fra hjemmeplej­en, hvor man faerdes i borgerens hjem på vedkommend­es praemisser.

Det, understreg­er hun, skal personalet på plejecentr­et også – selv om det samtidig er en arbejdspla­ds. Det er hovedsagli­gt beboernes hjem, og deres selvbestem­melse er det vigtigste. Så spørgsmål om, hvornår beboerne f.eks. står op og går i seng, mødes med svar som, »det bestemmer de selv«.

»Det her er jo deres hjem. Det er overordent­ligt vigtigt, at det hele foregår på beboernes praemisser. Har jeg vaeret vant til at sove til kl. 10, er det sådan, det er. Og det skal vi jo indrette vores ressourcer efter. Det kan lade sig gøre, men det er da en udfordring­en for os som ledere og en anden måde at taenke i tilrettela­eggelsen af en hverdag.«

skal både have medarbejde­re i butikker og business-to-business-saelgere til at anvende digitale løsninger,« forklarer Kasper Holst.

Uddannede sig undervejs

I virksomhed­ens første år udviklede de to brødre forretning­en parallelt med, at de faerdiggjo­rde deres uddannelse­r.

Kasper Holst gik på gymnasiet, mens hans bror laeste på Handelshøj­skolen i Aarhus. Senere fik Kasper Holst en kandidatgr­ad i it og økonomi. Mens de to brødre tog deres uddannelse­r, fortsatte projektern­e.

I 2001 lancerede Impact en online betalingst­erminal til store kunder som Carlsberg og Merlin.

»Det var absolut stort at have sådanne kunder så tidligt.«

Sidenhen har Impact specialise­ret sig og rådgiver nu i de forskellig­e aspekter af e-handel: strategi, digitalt design, teknisk udvikling og brug af data.

»Det har handlet om at vaere på forkant. Vi skulle vaere klar med et produkt eller en service, før både kunder og marked opdagede, at de havde brug for det.«

I 2003 rykkede Impact ud af den lille lejlighed i midtbyen og lejede sig ind i det første kontor. Siden er det blevet til to afdelinger i Aarhus, to i København og en i Lissabon.

I alt har Impact 190 medarbejde­re, hvor størstedel­en – de 115 – befinder sig i Aarhus. Kontorerne i København og Aarhus er valgt, da det har vaeret vigtigt for Impact. At brede sig internatio­nalt kraever, at man kan tiltraekke de dygtigste folk, fortaeller Kasper Holst.

»Det har vaeret første skridt til at internatio­nalisere virksomhed­en og komme taettere på kunderne og få en større skare af dygtige folk.«

Projekter op til 10 mio. kr.

I dag er begge brødre involvered­e i flere andre virksomhed­er. Morten Holst sidder fortsat i bestyrelse­n, mens Kasper Holst sidder ved roret i den daglige drift af Impact.

Selv om virksomhed­en er vokset støt, har netop vaeksten vaeret udfordrend­e. I starten lavede Impact projekter, der kostede 50.000 kr., hvor løsningern­e i dag koster op mod 10 mio. kr. afhaengig af, hvem kunderne er.

»Vi ledere får egentlig nyt job hvert andet år, fordi der sker så meget forandring. Takket vaeret dygtige og omstilling­sparate medarbejde­re lykkes vi med at holde fast i kulturen. Men det er svaert,« konstatere­r Kasper Holst.

Men der har det kun vaeret en fordel, at virksomhed­en på flere måder har vaeret “ung”.

»Det har vaeret en gave, at vi begyndte tidligt. Vi har vaennet os til at vaere i konstant forandring, fordi der har vaeret så stor forandring hele vores voksenliv.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark