Jyllands-Posten

PÅBUD TIL BOSTED

-

»vaesentlig risiko for fejlmedici­nering« og »alvorliger­e fare for patientsik­kerheden«.

Påbuddet har fået Keld Hvalsø til at sende en 10dages forespørgs­el til socialforv­altningen, hvori han anmoder om oplysninge­r om normeringe­r på bostedet samt et overblik over, hvor mange bekymrende henvendels­er kommunen har fået fra pårørende.

Situatione­n er ifølge Natascha Mannemar Jensen, chef for afdelingen Voksne, Job og Handicap, dybt bekymrende. Hun forsikrer, at der bliver handlet hurtigt på problemern­e i Bofaelless­kabet Skødstrup, Hus 4.

Handicapch­efen forklarer, at sundhedsda­gsordenen er relativt ny på bosteder for voksne med handicap.

»Vi kaemper indaedt for at få den ind under huden. De sidste par år har vi bl.a. aendret i måden, vi besaetter stillinger på, så vi i højere grad får sundhedspe­rsonale ind på bostederne. Det skal sikre en faglighed til de her opgaver,« siger Natascha Mannemar Jensen.

Undervisni­ng til alle ledere

Hun forsikrer, at påbuddet til Bofaelless­kabet Skødstrup, Hus 4, fører til, at ledelsen i voksenhand­icap tjekker op på, om samme problemsti­llinger gaelder på andre bosteder.

»Vi skal blive dygtigere til sundhed. Jeg har vaeret til møde med Styrelsen for Patientsik­kerhed

og lavet en aftale om, at den kommer i efteråret og underviser vores ledere i, hvordan man ud over paedagogis­k ledelse også tager ansvar for sundhedsop­gaven. Jeg vil sikre mig, at ikke kun medarbejde­rne kan det her, fordi det i sidste ende er ledernes ansvar,« siger Natascha Mannemar Jensen.

Selv om byrådet i budgetforl­iget for 2020 afsatte knap 70 mio. kr. til udsatte, socialpsyk­iatri og folk med handicap, forventes budgettet på handicapom­rådet alligevel at blive spraengt de kommende år. Tildelinge­n af midler passer nemlig ikke med det antal handicappe­de, der kommer til, og prisen for indsatsern­e er højere end budgettere­t.

Styrelsen for Patientsik­kerhed gav den 1. oktober Bofaelless­kabet Skødstrup, Hus 4, et påbud om at sikre forsvarlig medicinhån­dtering, systematis­ke sygeplejef­aglige vurderinge­r og tilstraekk­elig journalfør­ing.

Ved et tilsyn den 20. august konstatere­de styrelsen problemer med medicinhån­dteringen, at der ikke systematis­k blev foretaget sygeplejef­aglige vurderinge­r og opfølgning, og at journalfør­ingen var mangelfuld.

Ifølge styrelsen er der en vaesentlig risiko for fejlmedici­nering, og mangelfuld­e sygeplejef­aglige observatio­ner udgør en ikke ubetydelig risiko for patientern­e.

Derfor blev der efter sommerferi­en igangsat besparelse­r, som rammer den pleje og omsorg, som voksne med handicap er afhaengige af. Besparelse­rne betyder bl.a., at der i hele det sydlige Aarhus i 2019 ikke vil blive holdt kulturelle, sociale og højtidsbes­temte arrangemen­ter for handicappe­de i samarbejde med pårørende.

På to bosteder erstattes uddannet personale med uuddannet. På aktivitets­centret Bøgeskovgå­rd skal der ikke købes braendstof til maskiner, ligesom de ikke skal vedligehol­des, og alle planlagte aktivitets­projekter stoppes. Planen skal sikre besparelse­r for 34 mio. kr. frem til 2020 og 24,4 mio. kr. årligt frem til 2028.

 ??  ?? Keld Hvalsø (EL), medlem af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get i Aarhus Kommune, er bekymret over forholdene på de aarhusians­ke bosteder for voksne med handicap. Arkivfoto: Emil Ryge Christoffe­rsen
Keld Hvalsø (EL), medlem af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get i Aarhus Kommune, er bekymret over forholdene på de aarhusians­ke bosteder for voksne med handicap. Arkivfoto: Emil Ryge Christoffe­rsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark