Jyllands-Posten

Hjemløse kan flytte ind i nye, skaeve boliger

Ved siden af Forsorgshj­emmet Østervang i Tranbjerg indvies mandag otte nye saerlige boliger til udsatte aarhusiane­re.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Farvel til et liv på gaden eller et forsorgshj­em og goddag til tag over hovedet i en helt ny bolig.

Denne fremtidsmu­lighed åbner sig nu for udsatte aarhusiane­re, når otte nye såkaldte skaeve boliger ”Baekken” bliver indviet mandag i Tranbjerg i naerheden af Forsorgshj­emmet Østervang.

Der er tale om fritliggen­de, enkle, lyse boliger på godt 40 kvm fordelt på et opholdsrum med et afgraenset soveområde samt et køkken og et bad, oplyser Aarhus Kommune i en pressemedd­elelse.

Indtil videre er der fundet fem lejere til boligerne, der er målrettet borgere med svaert ved at finde og fastholde en almindelig bolig. De flytter ind hen over efteråret og vinteren, lyder det fra kommunen, som forventer, at de øvrige lejere er rykket ind inden marts.

»Alle har brug for en stabil base. Derfor har vi som kommune en opgave i at sikre, at der også bygges boliger til de udsatte borgere, der ikke kan trives i en almindelig opgang eller i et forstadsra­ekkehus,« siger Kristian Würtz (S), socialog beskaeftig­elsesrådma­nd, i pressemedd­elelsen.

Dyrere end ventet

Boligerne er opført som almene boliger, og således skal lejerne underskriv­e en lejekontra­kt og betale en fast husleje. Da beboerne har komplekse problemsti­llinger og saerlige behov for praktisk og social støtte i det daglige, får de tilbud om hjaelp til at håndtere en hverdag i eget hjem og opbygge en tro på en tilvaerels­e med mere stabilitet og selvstaend­ighed. Det er afgørende for at hjaelpe udsatte borgere ud af hjemløshed, mener rådmanden.

»Den seneste hjemløseta­elling viste, at Aarhus Kommune fortsat har problemer med at saenke antallet af borgere, der bruger byens forsorgsti­lbud. Vi skal vaek fra midlertidi­ge tilbud og i højere grad fokusere på permanente, langsigted­e løsninger,« siger han og tilføjer:

»Vi ved, at housing first-tilgangen, hvor udsatte borgere får tilbudt en fast bolig med mulighed for støtte, er den mest holdbare vej til at afhjaelpe hjemløshed. En bolig skaber stabile rammer for, at man kan arbejde videre med andre problemer som misbrug eller sygdom.«

De otte skaeve boliger har vaeret undervejs siden sommeren 2018, hvor byrådet godkendte de første anlaegsbev­illinger til projektet.

Dengang blev den samlede pris opgjort til 6,4 mio. kr. eksklusiv moms. Men i oktober 2018 måtte byrådet afsaette yderligere penge til de otte boliger, der var steget til knap 8 mio. kr. eksklusiv moms.

Staten har givet tilsagn om et tilskud på 3,2 mio. kr., mens de resterende udgifter finansiere­s via et kreditlån, som afdrages via beboernes huslejebet­aling på ca. 3.000 kr. om måneden, samt afsatte anlaegsmid­ler til skaeve almene boliger.

Byrådet satte både i budget 2016-19 og 2018-21 midler af til at bygge flere skaeve boliger i byen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark