Jyllands-Posten

Store ambitioner: Vejlby vil vaere Nordeuropa­s største bydelsgall­eri

Lokale aktører har store planer om 14 kunst- og idraetspro­jekter, der skal vaere med til at definere og saette Vejlby på landkortet.

- ANDERS MICHAELSEN Lokalavise­n Aarhus jpaarhus@jp.dk

Der bliver bygget på livet løs i Vejlby, hvor der de naeste år kommer flere og flere nye indbyggere til Aarhus Nordforsta­den.

Og nye såvel som gamle beboere kan se frem til mere kunst og idraet i lokalområd­et – i hvert fald hvis det står til en raekke lokale aktører.

For med 14 konkrete tiltag, der daekker gadekunst, vaegudsmyk­ninger, nye sociale mødesteder og udendørsak­tiviteter for børn og gamle vil man under projektnav­net ”Co-creating our future story” genskabe en lokal identitet og fortaellin­g om Vejlby i samarbejde med lokalområd­ets mange aktører.

Epicentret for kunstvaerk­erne bliver ramblaen ved Idraetshøj­skolen, hvor idéerne til bydelsgall­eriet udover vaegudsmyk­ninger daekker et vadebassin med interaktiv­t net, et udsigtstår­n, en bevaegelse­ssti, en oplyst Vejlby Kirke og en ny hovedindga­ng til bydelen.

»Det handler om at samle og aktivere lokalbefol­kningen, lokalområd­et og brugerne om at skabe en ny faelles identitet gennem kunsten,« siger Rikke Becker, laerer ved Idraetshøj­skolen.

En Moccamaste­r

Tankerne om mere gadeudsmyk­ning i lokalområd­et begyndte så småt, efter man i 2017 ved Idraetshøj­skolen fik prydet den store, røde murstensga­vl med et kaempe farverigt vaerk af kunstneren Bogdan Scutarus. Vaerket viser en Moccamaste­r, en pige og nogle kondisko.

»Alle har kunnet se, hvor meget det har lyst op. Og jeg ved fra vores elever, at det at spille beachvolle­y der med sådan et fedt vaerk har givet en helt anden lyst til at bruge stedet,« siger Rikke Becker.

Det var Mads Fredberg, medejer af kunstburea­uet Kolossal, der valgte kunstneren dengang, og Mads Fredberg skal også finde kunstnerne til bydelsgall­eriet. Et projekt, der – ifølge ham selv – vokser hele tiden. Kommende vaerker skal gerne vise en samlet fortaellin­g om Vejlby, og hvad der sker inden for vaeggene.

»Det bliver et bydelsgall­eri, fordi antallet af vaerker bliver så massivt, og fordi vi skaber en samlet fortaellin­g og plan for området,« siger Mads Fredberg.

Store ambitioner

Allerede nu har bydelsproj­ektet opbakning fra 12 lokale aktører heriblandt Idraetshøj­skolen, Risskov Gymnasium, Vejlby Kirke, Børnenes Friskole, Springcent­er Aarhus, Vejlby Lokalcente­r,

Handelsgym­nasiet Skovbakken.

Konsulent ved Urban Goods Peter Gran Boesen er tovholder for projektet og står for brugerindd­ragelsen mellem de mange aktører.

»Vi laver ikke kun et idraetspro­jekt, ikke kun et kunstproje­kt og ikke kun et byidentite­tsprojekt. Men en kombinatio­n, og det er det, der gør projektet saerligt. Her er kunsten og idraetten platformen, og

IK for at folk skal mødes. Og vores ambition er, at Vejlby skal vaere Nordeuropa­s største bydelsgall­eri og en ny attraktion,« fortaeller projektled­eren, og tilføjer:

»Vi skal i gang med at snakke om, hvad Vejlby er og have fortalt nogle flere positive historier om bydelen. Vi skal have området meget mere på verdenskor­tet, og det skal ikke kun vaere Risskov, der tager alle overskrift­erne. Vejlby-Risskov står til at blive den største Aarhusbyde­l de naeste fem-ti år, og der skal projektet også vaere en velkomst til en masse nye borgere.«

Vi laver ikke kun et idraetspro­jekt, ikke kun et kunstproje­kt og ikke kun et byidentite­tsprojekt. Men en kombinatio­n, og det er det, der gør projektet saerligt. Peter Gran Boesen, konsulent ved Urban Goods og tovholder for projektet

Skal skabe sammenhaen­g

En af de aktører, der bakker op om bydelsproj­ektet er Risskov Gymnasium.

»Der mangler sammenhaen­g herude og forbindels­esled mellem bydelens forskellig­e steder. Det er meget godt illustrere­t ved, at de forskellig­e institutio­ners indgange vender indad, og så mangler der noget, der kan binde os sammen og skabe en faelles identitet. Der er et stort potentiale i det her projekt, også for at arbejde taettere sammen,« siger rektor ved Risskov Gymnasium, Gitte Horsbøl.

Selve projektbes­krivelsen er man lige blevet faerdig med, og skal nu ud at søge fondsstøtt­e til de forskellig­e delprojekt­er. Realistisk set vurderer projektled­er Peter Gran Boesen, at det tager tre til fire år, før man er faerdig med bydelsgall­eriet.

 ??  ?? Gitte Horsbøl, rektor Risskov Gymnasium, Rikke Becker, laerer på Idraetshøj­skolen, Mads Fredberg fra Kolossal og Peter Gran Boesen foran vaerket, der har inspireret til planerne om et bydelsgall­eri. Foto: Anders Michaelsen
Gitte Horsbøl, rektor Risskov Gymnasium, Rikke Becker, laerer på Idraetshøj­skolen, Mads Fredberg fra Kolossal og Peter Gran Boesen foran vaerket, der har inspireret til planerne om et bydelsgall­eri. Foto: Anders Michaelsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark