Jyllands-Posten

»Det er jo en rodebutik forklaedt som pandekage«

Takeawayca­féen Fika på Nørregade har et guldmaerke i økologi, men de overfyldte sandwicher og pandekager vinder ingen medaljer.

- MIKKEL KROGH Smag Aarhus jpaarhus@jp.dk

Fika er svensk for kaffepause, men det var nu ikke mokka, der var på menuen, da vi en mandag aften uden den store tid til madlavning bestilte aftensmad fra den lille takeawayca­fé Fika i Nørregade.

Menukortet rummer en stribe retter med primaert fokus på grøntsager, og maden laves af op mod 100 pct. økologiske råvarer, hvilket har givet caféen et såkaldt guldmaerke i økologi.

Med andre ord var forventnin­gerne høje, da vi pakkede aftenens måltid ud af to – naturligvi­s bionedbryd­elige – papirspose­r.

Vi lagde ud med en flot gul majspandek­age, der var proppet til randen med laks, radicchios­alat, aeble, avocado, syltede rødløg, karsepesto og grøn salat.

Den tykke pandekage var delikat med en sprød konsistens og sorte sesamfrø på toppen, men de store stykker laks var anonyme i smagen og blev overdøvet af den bitre radicchios­alat, der var brun i kanterne.

Brun salat

Brun salat er selvsagt en ommer, og bedre blev det ikke af, at overfloden af ingrediens­er gav et rodet indtryk, som gjorde det svaert at adskille råvarerne fra hinanden. Der blev ikke spist op.

Vi fortsatte med en vegansk majspandek­age med den specielle jackfruit, som oprindelig­t stammer fra Indien. De store stykker af den traeede frugt mindede om pulled pork og havde en salt smag, som stod godt til pandekagen­s syltede rødløg og cremede urtemayo.

Desvaerre var den flotte pandekage ligesom laksepande­kagen fyldt med stribevis af grøntsager i form af gulerodsst­rimler, tomatbåde og radicchios­alat, som isoleret set smagte fint, men sammen skabte et mudret indtryk.

Som familiens kvindelige medlem spontant udtrykte det: »Det er jo en rodebutik forklaedt som pandekage.«

Fremragend­e brød

Lidt mere styr var der på Fikas kyllingesa­ndwich, der var lavet i hjemmebagt surdejsbrø­d. Det lysebrune brød med en sprød skorpe og en fugtig krumme smagte fremragend­e, og kyllingest­ykkerne var saftige og fungerede fortrinlig­t sammen med den velkrydred­e urtemayo og søde rødløg.

Og nå ja – her kunne vi også godt have undvaeret det øvrige fyld bestående af tomater, radicchios­alat og artiskokta­penade, som ikke bidrog med noget til smagsindtr­ykket.

Til den naeste sandwich havde vi laert lektien: Det var en humussandw­ich med rødbeder, og efter en indledende testbid tog vi det resterende fyld i form af salat, avocado og gulerødder ud af brødet, hvorefter sandwichen sad lige i skabet. Humusen virkede hjemmelave­t med en tydelig smag af kikaerter, og de velkogte rødbeder var perfekt møre.

Eminent graeskarta­erte

Finalen bestod af et stykke graeskarta­erte og en salat i den tidstypisk­e bowl-genre, hvor en dyb skål er fyldt med grøntsager, frø og kerner i flere lag.

God graeskarta­erte... ...men kold salat.

Taerten var eminent med søde graeskarte­rn, spinat og ricottaost bagt på en sprød mørdej, mens salaten lavet på en basis af quinoa ramte uden for skiven. Den var direkte køleskabsk­old, hvilket kombineret med de groft udskårne grøntsager gjorde den tung og kedelig at spise. Lidt mere tempererin­g havde utvivlsomt gjort undervaerk­er.

Less is more

Skal Fika så holde sig til at lave den kaffe, som caféens navn laegger op til? Nej, på ingen måde. På naer svipserne med brun radicchio og køleskabsk­old salat var der masser af velsmag i de fleste ingrediens­er.

Udfordring­en var blot, at der var for mange af dem, og at de stedvist ikke harmonered­e med hinanden. Et godt råd kunne vaere at bruge faerre elementer i de enkelte retter, hvilket også ville gøre dem lettere at spise. Less is more, som man siger.

Til gengaeld er satsningen på økologi uden tvivl den rigtige vej at gå. Man kan tydeligt fornemme idealismen bag maden, når man besøger caféen, og det er med til at differenti­ere Fika på en takeawaysc­ene, hvor baeredygti­ghed stadig er uset mange steder.

Et guldmaerke i økologi er dog ikke nok, når smagene roder, og aftenens måltid fra Fika vandt ingen medaljer for helhedsind­trykket.

Vi kvitterer med tre store stjerner for gode intentione­r og en fabelagtig graeskarta­erte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark