Jyllands-Posten

Problembar­net Nord Stream 2 er vaek – må regeringen håbe

Danmark kunne ikke gøre andet end at godkende Nord Stream 2. Men derfor kan resten af verden jo godt tro, det er et politisk valg.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Da udenrigsmi­nister Jeppe Kofod tiltrådte i sommer, kom der en velkomstga­ve fra det Gazprom-kontroller­ede Nord Stream 2. Selskabet trak sin ansøgning om en gaslinjefø­ring taet på Bornholm tilbage.

Dermed forsvandt en stor hovedpine fra Udenrigsmi­nisteriet, som den tidligere regering havde overlevet ved slet skjult brug af syltekrukk­en. Linjeførin­gen kunne lovligt afvises, hvis regeringen fandt det sikkerheds­politisk begrundet. I lyset af Ruslands ageren på det felt kunne en sådan løsning forsvares indenrigsp­olitisk. Men den ville uundgåelig­t føre til konflikt med Rusland og praesident Vladimir Putin.

Beslutning­en trak ud og trak ud, så kom valget, og Kofod arvede sagen.

Som medlem af EuropaParl­amentet havde han i årevis talt dunder mod projektet.

»Den gør os endnu mere afhaengig af Putins gas. Den gør os sårbar og går stik imod vores klimaambit­ioner. Det er afgørende vigtigt for sikkerhede­n i Europa at stoppe Nord Stream 2,« lød det tidligere i år over for DR.

Foudså yderligere forhaling

I det lys ville det vaere simpelt at afvise ansøgninge­n. Men den beslutning blev altså aldrig Kofods – enten fordi selskabet gav op med udsigt til en besvaerlig minister, eller fordi russerne forudså, at en ny regering ville forhale det yderligere.

Som en Nord Stream 2direktør udtalte, var selskabet »nødsaget til at tage dette skridt, fordi den tidligere danske regering i de to år, der er gået siden indgivelse­n af vores ansøgning, ikke har givet en indikation af, at de er kommet til en afgørelse«.

Nord Stream 2 satsede i stedet på to andre ansøgninge­r om linjeførin­g, som begge løber uden om dansk søterritor­ium. De er så langt fra kysten, at sikkerheds­politiske grunde ikke kan bruges til afvisning. Internatio­nal havret tilsiger, at en stat kun kan afvise linjeførin­ger herude af hensyn til miljøet og skibsfarte­ns sikkerhed.

Store beklagelse­r

Og det var den ene af de linjeførin­ger, der onsdag blev godkendt af Energistyr­elsen.

Det var en rent administra­tiv beslutning, renset for politiske hensyn og udelukkend­e truffet ud fra en vurdering af, at linjeførin­gen ikke skader fisk og faerger.

At sagen gerne skulle vedblive med at vaere ikke-politisk blev indikeret af Udenrigsmi­nisteriets pressehånd­tering, der ifølge Ritzau oplyste, at »Jeppe Kofod (S) er i Stockholm og ikke umiddelbar­t har en kommentar til beslutning­en«.

Fra både opposition og støttepart­ier på Christians­borg udkom der store beklagelse­r og frustratio­n over projektet og godkendels­en, men der lød samtidig den dybe erkendelse af, at der ikke er så meget at gøre.

I en retsstat gaelder internatio­nal havret ogsåfor projekter, som man ikke kan lide.

Manden i Det Hvide Hus

Kofod og resten af regeringen kan håbe, at Nord Stream 2 nu er helt vaek. Men ingen kan vide sig sikre.

Gasledning­en er højprofile­ret og saerdeles omdiskuter­et i Europa og USA. Den er blevet et staerkt symbol på, hvordan Vesten trods store politiske og sikkerheds­politiske sammenstød med Rusland alligevel gerne vil drive forretning med Moskva. Også selv om Putin tidligere har vist sig villig til at bruge energifors­yning som et strategisk våben.

Gasledning­en er central i diskussion­erne om klimaet, fordi gas på den ene side er et fossilt braendstof, som de fleste er imod, men på den anden side forurener mindre end olie og kul, hvorfor gas kan give god mening i overgangsp­erioden frem til den dag, al energi måtte blive helt grøn.

Når hele verden på den måde følger med og har holdninger til Nord Stream 2, er der risiko for, at budskaber, argumenter og begrundels­er fra den danske Energistyr­else bliver misforståe­t. Både af kvinden på gaden og manden i Det Hvide Hus.

Onsdagens nyhed om, at »Danmark godkender Nord Stream 2« gik verden rundt på få timer. Risikoen er naturligvi­s, at Danmark nu bliver slået i hartkorn med russiske interesser og beskyldt for at gå Putins aerinde. Hvilket vil vaere lidt ironisk i lyset af den store politiske modvilje mod projektet på tvaers af Christians­borg.

Det var en rent administra­tiv beslutning, renset for politiske hensyn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark