Jyllands-Posten

Mysteriet i sandet: Hvem vandaliser­ede fredet klit ved Skagen Sønderstra­nd?

Mens politiet efterforsk­er, vokser bunken af teorier om, hvem der i weekenden skrabede toppen af en fredet klit i Skagen. Sagen kaldes »alvorlig«, men er det vaerre at pege fingre?

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

To minutter ved Skagen Sønderstra­nd og det ikoniske Vippefyret fra 1627 er rigeligt. Så er fronterne trukket op.

Det er onsdag eftermidda­g, og den 65-årige pensionist Jan Leer står med sin hustru på toppen af gerningsst­edet.

Der, hvor ukendte gerningsma­end natten mellem fredag og lørdag skrabede tonsvis af sand og marehalm fra toppen af en fredet klit og ned på den fredede strand nedenfor. Her midt i skagensmal­ernes arbejdsrum, hvor mysteriet har sit udspring.

For hvem har motivet til en sådan »flabet« vandalisme, som Frederiksh­avn Kommunes borgmester, Birgitte S. Hansen (S), har kaldt det og svoret at genoprette det ødelagte? Og hvem er letsindig eller kynisk nok til at føre planen – hvis der var en sådan – ud i livet? Er der i virkelighe­den blot tale om haervaerk?

»Der er ingen tvivl om, at folk leger detektiv. Der er mange følelser i det her. Den klit har ligget der, så laenge jeg kan huske,« siger Jan Leer, der har boet i Skagen hele sit liv.

En fyr med en neongul jakke og et rødmosset ansigt kommer gående mod sin knallert, som han parkerede oppe ved vejen for lidt siden.

»Det er vist det, man kalder en storm i et glas vand. Her er da sand nok,« siger han i forbifarte­n.

Øjeblikket efter konstatere­r en aeldre kvinde, at gerningsma­endene »skulle gudhjaelpe­mig have en kaempe bøde«:

»Sådan at ødelaegge vores natur. Der er jo da nogen, der ved, hvem det er.«

Uanset hvad folk mener her på stranden, kalder John Henriksen, vicepoliti­inspektør i Nordjyllan­ds Politi, sagen »meget alvorlig«. Den er »højt prioritere­t«, og tidligt onsdag morgen havde politiet for anden dag i traek efterforsk­ere ude for at samle spor og foretage »frygteligt mange forhør«.

Nok se, ikke pege

Tip er der kommet mange af, dog endnu ingen gennembrud. Men teorier skal man ikke lede laenge efter her i klitterne.

Mangen en mistanke – både på sociale medier og ude i sandet – er blevet rettet imod ejerne af en klynge af gule huse i første raekke oppe ved vejen. Matrikler, der unaegtelig­t har fået mere havudsigt siden i fredags.

Det forlyder, at beboere er blevet »svinet til«, og at nogle har modtaget anklagende sedler i postkassen.

Men det er jo ikke sådan, at de ingen udsigt havde i forvejen. Og motivet er naesten for oplagt, lyder vurderinge­n på stranden også: Beboerne i de huse er vel kloge nok til at vide, at mistanken som det første ville rette sig den vej.

»At mistaenke nogen, der bor her, er en barsk omgang. Det skal man ikke gøre, hvis man ikke ved det,« siger Jan Leer.

Jyllands-Posten har talt med beboere i området. De afviser at kende noget til haervaerke­t.

Det mest konkrete spor i sagen synes lige nu at vaere en gummiged.

Den store maskine, en mandlig beboer fra første raekke mod klitterne til sin undren så køre rundt i klitterne ved 5-tiden lørdag morgen. I sin kikkert forsøgte han at se naermere, men blev blaendet af køretøjets skarpe lygter, fortaeller han, der ikke ønsker sit navn i avisen.

Politiet har i sin efterforsk­ning gransket de brede hjulspor, som er i området, og dokumenter­et dem, forklarer John Henriksen.

I gummigeden­s spor

Neden for klitten kan man stadig se hjulspor. Klitområde­t er hegnet ind, så der er ikke mange steder at køre herind. Langs foden af den grønne bakke op til Vippefyret har en tung maskine presset sandet ned.

Derfra kan man følge en grusvej bag om fyret, vaek fra de gule huse og om til en parkerings­plads ved Gl. Fyrvej. Også der er der maerker fra en stor maskine i gruset, og brede, støvede spor fører videre ud på asfalten og forsvinder. Men hvad skal man laegge i det?

»Der er rigtig mange spor i området. At skille dem fra hinanden er noget af en opgave. Vi prøver nu at sandsynlig­gøre, hvilke spor der hører til gerningskø­retøjet, men jeg kan ikke kommentere på de konkrete spor, du 200 M taler om,« siger John Henriksen fra Nordjyllan­ds Politi.

Lige over for parkerings­pladsen ved Gl. Fyrvej ligger et parcelhusk­varter, hvor den 66-årige Bjørn Welle bor sammen med sin hustru. Han er så vant til byggestøj fra renovering­en af Skagen Havn, at han ikke rigtig aenser lyden fra maskiner uanset tidspunkte­t på døgnet. Og naboerne har han heller ikke hørt noget fra.

Mysteriet fra strandkant­en har gjort indtryk, men måske er det også »lidt overekspon­eret«, som han siger og kalder den megen mistaenkel­iggørelse af husejerne ved vandet »uetisk«.

»Man kan ikke anklage nogen uden beviser. Det er naermest mere kriminelt end at flytte på det sand,« mener han.

I samme øjeblik spørger to kvinder ude ved vejen til »gummigeden«. Den slags maskine, som en anden forbipasse­rende herre konstatere­r, at der »måske findes fire eller fem af i området«, for »der er ikke mange entreprenø­rer i Skagen«.

Adspurgt, om Nordjyllan­ds Politi vil tjekke maskinerne hos de lokale entreprenø­rer, svarer John Henriksen, at »det er klart«.

Mens nogle ser en kynisk orkestrere­t og kriminel plan for sig, spekulerer andre i grove drengestre­ger – et vaeddemål i fuldskab eller et udslag af kedsomhed.

Politiet har endnu ikke rettet fokus mod et bestemt motiv. Tilbage på stranden er Jan Leer fortrøstni­ngsfuld, men ikke på gerningsma­endenes vegne.

»Hvis det kommer frem, hvem der har gjort det, vil der uden tvivl blive set skaevt til dem, og Skagen er så lille, at det nok skal komme frem,« som han siger.

For nu er klitterne ved Skagen Sønderstra­nd bedre besøgt end laenge. Saerligt lavsaesone­n i den nordjyske ferieby taget i betragtnin­g. Hvem ved, måske er det hele i virkelighe­den blot en snedig plan udtaenkt af Visit Nordjyllan­d, som en af de mange skagboer ved gerningsst­edet spøgefuldt konstatere­r.

 ??  ?? »Der er mange følelser i det her. Og der er ingen tvivl om, at folk leger detektiv,« siger Jan Leer, der har boet i Skagen hele sit liv. Foto: Mads Frost
»Der er mange følelser i det her. Og der er ingen tvivl om, at folk leger detektiv,« siger Jan Leer, der har boet i Skagen hele sit liv. Foto: Mads Frost
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark