Jyllands-Posten

Hver femte mand har betalt for sex − nye tal genantaend­er politisk debat om forbud

Støttepart­ier åbner for, at juridisk råd igen skal vurdere konsekvens­erne af et forbud mod købesex.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER STEEN A. JØRGENSSEN sofie.o.gottler@jp.dk steen.a.jorgenssen@jp.dk

Skal Danmark følge efter Norge og Sverige og gøre det ulovligt at købe sex af andre mennesker?

Spørgsmåle­t har vaeret diskuteret i årevis på Christians­borg, men hver gang er det blevet skudt ned.

Nu åbner to af regeringen­s støttepart­ier, SF og De Radikale, for, at Justitsmin­isteriets rådgivende organ, Straffelov­rådet, igen skal vurdere konsekvens­erne ved et forbud mod købesex. Det sker på baggrund af en ny stor undersøgel­se om danskernes sexliv, som viser, at mere end hver femte danske mand har betalt for sex.

Befolkning­sundersøge­lsen Projekt Sexus, som er udarbejdet af Statens Serum Institut og Aalborg Universite­t, viser, at 21,8 pct. af de adspurgte maend, som har haft sex, har købt sig til seksuelle ydelser mindst én gang. For kvinderne gaelder det 0,2 pct.

Tallene overrasker SF’s retsordfør­er, Karina Lorentzen Dehnhardt, som nu igen presser på for et forbud mod købesex. Hun vil spørge justitsmin­ister Nick Haekkerup, om regeringen igen vil se på emnet.

»Jeg vil udfritte den nye justitsmin­ister om hans holdning til dette område og lede efter spraekker. Det vil vaere afgørende for, hvor langt vi kan komme med debatten. Vi har en ny regering og et nyt flertal, så det burde vaere muligt at tage denne dagsorden op igen,« siger hun og begrunder, hvorfor SF ønsker et forbud:

»Mennesker i prostituti­on har ofte en meget socialt belastet baggrund eller er udenlandsk­e kvinder fra fattige lande med få valgmuligh­eder. Prostituti­on har i min optik meget lidt at gøre med frihed. Det handler om at beskytte disse mennesker.«

Råd frarådede forbud

I 2012 nåede Straffelov­rådet efter tre års arbejde frem til, at der naeppe ville vaere maerkbart positive konsekvens­er ved at forbyde købesex ud over »selve den principiel­le afstandtag­en fra køb af sex«.

Tvaertimod ville et forbud »kunne have negative konsekvens­er for et antal prostituer­ede både i form af ringere økonomiske forhold og i form af øget stigmatise­ring«, konkludere­de rådet, som derfor ikke kunne anbefale et forbud.

Det lyttede den davaerende Thorningre­gering til og opgav planerne om et forbud. Derfor står SF alene med ønsket.

De Radikale er modstander af at kriminalis­ere købesex, men retsordfør­er Kristian Hegaard erklaerer sig åben over for, at Straffelov­rådet igen ser på sagen. Han er samtidig overrasket over, hvor mange maend der har købt sig til sex. 187.000 danskere i aldersgrup­pen 15-89 år er via eBoks blevet inviteret til at deltage i den store befolkning­sundersøge­lse.

Flere end 70.000 har sagt ja. Respondent­erne er vaegtet så de afspejler befolkning­en i køn, alder, civilstand, etnisk herkomst og geografi.

31.127 personer, som har oplyst, at de har haft sex, er blevet stillet spørgsmåle­t: Har du nogensinde betalt for at have sex med en mand/kvinde (fx i form af penge eller gaver).

Laes mere på projektsex­us.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark