Jyllands-Posten

Test afslører bly og nikkel i smykker

Forbrugerr­ådet Taenk Kemi har testet smykker. 7 af 17 indeholdt tungmetall­er over graensevae­rdien.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Billige smykker kan indeholde og frigive for høje maengder tungmetall­er.

Det afslører en test, som Forbrugerr­ådet Taenk Kemi har fået foretaget på et uvildigt laboratori­um. Smykkerne var indkøbt på udenlandsk­e hjemmeside­r og i fysiske butikker med direkte import fra Asien.

7 af de 17 smykker i testen overstiger graenserne i lovgivning­en. Heraf frigav seks smykker for meget nikkel, ét smykke indeholdt for meget bly (12 pct.), og ét indeholdt for meget kadmium (38 pct.).

Projektled­er Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerr­ådet Taenk forklarer, at nikkel, der frigives fra smykker, kan give en livslang allergi.

Cirka hver tiende unge kvinde vurderes at have kontaktall­ergi over for nikkel. Allergien giver allergisk udslaet og eksem ved kontakt med nikkel i eksempelvi­s smykker, baeltespae­nder eller lignende. Også elektronik og mobiltelef­oner kan udløse allergien.

Kadmium og bly er skadelige tungmetall­er, der ophobes i kroppen. Bly kan skade nervesyste­met og hjernens udvikling hos børn, og kadmium kan bl.a. skade nyrerne.

»Jeg synes, at det er bekymrende, at forbrugern­e risikerer at købe smykker, som på den måde kan påvirke deres sundhed,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Sov ikke med dem på

Testen afslører, at saerligt smykker fra internatio­nale webshops uden for EU som Wish eller butikker med ”hjemmeimpo­rt” fra Asien havde problemer med at overholde lovgivning­en.

I alt var der fem af syv smykker fra de internatio­nale portaler, der ikke overholdt reglerne. Dertil kom to produkter købt i Danmark i butikker, der også overskred graenserne.

Fra Miljøstyre­lsen lyder rådet, at man ikke skal tage bijouteris­mykker i munden, og man skal undlade at baere dem dagligt, sove med dem og dyrke sport med dem. Desuden bør børn kun baere dem ved specielle lejlighede­r.

Nikkelfrig­ivelse fra smykker og lignende kan man selv teste for med et testkit fra apoteket.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Wish og Chao Chao.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark