Jyllands-Posten

Når flere kroniske sygdomme fylder som et fuldtidsar­bejde

240.000 danskere er alvorligt multisyge, og de får for dårlig hjaelp i sundhedssy­stemet, viser en ny forskning. Et nyt videnscent­er om multisygdo­m skal forsøge at vise nye veje.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

»Det er sgu op ad bakke.«

Claudia Byriel udtrykker sig i klar tale, når hun skal beskrive sit liv – eller det, hun betegner som et fuldtidsar­bejde – som patient med flere kroniske sygdomme.

»Jeg går til et utal af specialist­er og hører til på flere sygehuse, alt efter hvilken af mine sygdomme der skal behandles. Der er intet overblik – det skal man som patient selv have, og det kan aerligt talt vaere vanskeligt, når man samtidig er plaget af sygdommene,« siger hun, der fik diabetes 1 som barn, siden fik en raekke følgesygdo­mme og senest har fået alvorlige hjerteprob­lemer.

Med sin tykke sygejourna­l er hun en af ca. 240.000 danskere, som ifølge nye analyser fra Region Midtjyllan­d har flere alvorlige diagnoser. I runde tal lider 4 af 10 danskere af flere kroniske sygdomme på samme tid, men de er ikke lige hårdt ramt.

»Vi har netop identifice­ret de multisyge, som for alvor er udfordret og traenger mest til hjaelp. De bliver i dag sendt fra specialist til specialist, fra ambulatori­um til ambulatori­um og suser i øvrigt temmelig meget rundt i systemet, fordi deres forskellig­e sygdomme hører til under lige så forskellig­e specialer. Ingen taenker patienten som en helhed,« siger seniorfors­ker Finn Breinholt Larsen fra Region Midtjyllan­ds forsknings- og konsulenth­us Defactum.

Måtte hjaelpe laegerne

Analysen viser, at patienter med bl.a. diabetes og hjertesygd­om og personer med lungesygdo­mme og en raekke andre lidelser er de hårdest ramte multisyge.

Derfor hilser han det velkommen, at Region Sjaelland torsdag åbner det første nationale center for multisygdo­m, hvor der både skal forskes videre og udvikles helt praktiske og konkrete forslag til at koordinere og udbygge hjaelpen.

Mere hjaelp og overblik i behandling­sforløbet af de mange forskellig­e sygdomme står øverst på Claudia Byriels ønskeliste. Hun kaemper – oven i de fysiske sygdomme – med kronisk traethed og huller i hukommelse­n og har svaert ved at styre de mange aftaler om behandling­er, undersøgel­ser, kontroller osv. Men der er ingen andre, som gør det:

»Da jeg sidste år skulle opereres i hjertet, var der ikke rigtig nogen, som tog min diabetes med i beregninge­rne. Jeg var jo på en hjerteafde­ling på et andet hospital end der, hvor jeg plejer at komme. Så jeg måtte selv laegge en meget minutiøs plan for, hvordan de under operatione­n skulle kontroller­e mit blodsukker.«

Den store hjerteoper­ation i 2018, hvor Claudia Byriel fik en bypass, kom oven på to tidligere operatione­r i hjertet de foregående år. Desuden har hun problemer med øjnene som følge af sin diabetes, som også har sat sig i nyrerne og giver komplikati­oner i både knogler og muskler, ligesom hun lider af nervebetae­ndelse.

Bedre og billigere

Det nye nationale videncente­r for multisygdo­m og kronisk sygdom er ifølge centerlede­r og professor Anne Frølich placeret i Region Sjaelland af den indlysende grund, at regionen har forholdsvi­s flest borgere med multisygdo­m.

»Formålet er at skaffe mere viden om – og dermed konkrete forslag til – hvordan vi forbedrer den samlede kliniske indsats og hjaelp til de multisyge. I første omgang i sundhedssy­stemet, men meget gerne ved at integrere kommunerne, jobcentret og de praktisere­nde laeger. Målet er en mere helhedsori­enteret behandling,« siger hun og understreg­er, at tilbuddene i dag ikke i tilstraekk­elig grad er taenkt sammen set fra patientens perspektiv.

»Vi bliver flere og flere aeldre, og vi kan behandle flere og flere ting, som betyder, at mennesker skal leve laengere med kroniske sygdomme. Det er jo alt sammen godt, men vi kan hjaelpe langt bedre – og sikkert billigere – ved at koordinere tilbuddene,« siger Anne Frølich.

Endnu er det selvsagt småt med konkrete resultater al den stund, at centret indvies torsdag. Men Anne Frølich peger dog på to interessan­te tiltag: På Holbaek Sygehus arbejder man efter devisen »samme dag under samme tag« på at samle de forskellig­e eksperter og specialist­er omkring patienten, i stedet for at patienten skal løbe hid og did til udredning, behandling og kontrol.

Mere tid hos laegen

Samtidig køres et forsøg med de praktisere­nde laeger i Region Hovedstade­n, som i stedet for de obligatori­ske 10 minutters konsultati­on har 45 minutter, når en multisyg patient sidder i stolen.

I Danske Regioner understreg­er formand Stephanie Lose også behovet for en mere helhedsori­enteret og håndholdt indsats for multisyge, og hun er også optaget af at prioritere mere tid til den multisyge fra starten hos den praktisere­nde laege.

»Vi skal derhen, hvor patienter med multisygdo­m og saerlige behov tildeles mere tid i mødet med vores sundhedspe­rsonale, siger hun og peger samtidig på, at de fem regioner alle på forskellig måde arbejder på at samle indsatsen omkring den syge i stedet for at sende patienten i cirkulatio­n i systemet.

Vi kan behandle flere og flere ting, som betyder, at mennesker skal leve laengere med kroniske sygdomme Anne Frølich, centerlede­r og professor

 ??  ?? Claudia Byriel fra Holte fik allerede diabetes som barn, og siden har der føjet sig adskillige kroniske diagnoser til hendes sygejourna­l. Foto: Gregers Tycho
Claudia Byriel fra Holte fik allerede diabetes som barn, og siden har der føjet sig adskillige kroniske diagnoser til hendes sygejourna­l. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark