Jyllands-Posten

Briterne skal til valg – men kan man holde det i december?

Underhuset har vedtaget, at der skal afholdes valg den 12. december i Storbritan­nien. Men det skaber bekymring, at valget ligger lige op til jul.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Anthony Cronshaw synes, at det er en latterlig diskussion. For selvfølgel­ig kan man holde et parlaments­valg midt i december, selv om det er mørkt og koldt og taet på jul.

»Aarh, hold nu op. Valgsteder­ne åbner tidligt, de har åbent til sent. Det er lyst midt på dagen, og når der er valg om sommeren, sidder folk i parken i stedet for at stemme,« siger han.

Sammen med sin kammerat Jeremy Ruigrock har han naermest slået lejr taet på det britiske parlament. De er tilfredse med, at der er udskrevet valg i Storbritan­nien. Deres indgangsvi­nkel er, at briterne hurtigst muligt skal ud af EU.

»Det bliver den reneste vare, hvis man stemmer på Brexitpart­iet, men de konservati­ve kan også gå an. Vi skal bare have et klart flertal i parlamente­t, der sender os direkte ud af EU. Og jeg tror slet ikke på, at det får en betydning, at valget ligger taet på jul. Folk på begge sider af brexit ved, at det er alt for vigtigt til bare at blive hjemme,« siger Jeremy Ruigrock.

Det er dagen efter, at et flertal i Underhuset vedtog, at briterne skal til parlaments­valg den 12. december. Efter laengere tids tilløb og med et parlament, der bare ikke kan blive enigt om, hvordan brexit-processen skal køre, bliver det op til vaelgerne, om de grønne baenke i parlamente­t bliver besat af politikere, der kan tage en klar beslutning.

En ting er sikkert, når man spørger på gaden i London: De naeste seks ugers valgkamp vil blive praeget af brexit-spørgsmåle­t.

Bekymringe­r for et julevalg

Men det er ikke det eneste, der praeger briterne dagen derpå. I hvert fald ikke hvis man laeser aviserne og hører visse politikere.

For hvordan skal det hele gå, når valgkampen ligger i en våd, mørk og trist november og i et juletravlt december?

Mens der f.eks. i Danmark ofte har vaeret afholdt valg i de mørke vintermåne­der – også i december – er det usaedvanli­gt i Storbritan­nien. Faktisk skal man tilbage til 1923 siden det seneste decemberva­lg.

Også dengang var der en vis bekymring, men så viste vinteren sig mild, og folk gik alligevel i stemmeboks­ene. Men ifølge avisen The Daily Telegraph viser et studie, der har undersøgt valgdeltag­elsen ved supplering­svalg fra 1983 til 1999, at når temperatur­en falder, så går stemmetall­et samme vej.

Hos de konservati­ve frygter man lidt, at dårligt vejr kan gå ud over stemmetall­ene, fordi mange aeldre stemmer på partiet vil blive hjemme, mens man på den modsatte fløj er bekymret for, at studerende på universite­terne er taget på juleferie og derfor ikke stemmer, som de plejer.

Krybbespil og salmesang

Vejret er én ting, noget andet er andre praktiske udfordring­er, som briterne ser ved et julevalg. Normalt er afstemning­sstederne i skolehalle­r, kirker eller kommunecen­tre, men mange er optagede omkring valget, fordi de er booket til salmeaften­er, krybbespil og andre julearrang­ementer. Og de haller, der er ledige, er sjaeldent opvarmede, så det bliver en kold omgang, lyder bekymringe­n.

Vicedirekt­øren for foreningen af de valgforord­nede, Laura Lock, har allerede offentligt udtrykt bekymring for situatione­n, og hun forudser, at man er nødt til at have valglokale­r i f.eks. campingvog­ne eller parkerings­huse. Hun har i The Guardian også sagt, at det kan blive et problem, at de valgtilfor­ordnede risikerer farlige køreture, når de skal køre ad ofte små veje midt om natten i vintervejr med valgurnern­e.

Mark Schwarz, der håber, at anti-brexit-fløjen vinder valget, taenker sig lidt om på spørgsmåle­t om, hvorvidt det har en betydning, at valget ligger så taet på jul:

»Men nej, det tror jeg faktisk ikke. Der er trods alt for meget på spil,« siger han.

Han har det ”både og” med, at valget nu er en realitet, for han frygter, at brexitfløj­en vil vinde.

»På den anden side er vi også nødt til at have en mere klar politisk situation. Men det bekymrer mig meget, hvis de konservati­ve vinder,« siger han.

Folk på begge sider af brexit ved, at det er alt for vigtigt til bare at blive hjemme. Jeremy Ruigrock, britisk vaelger

Johnson er favorit

Også andre steder er man i gang med at forberede valget. Hos betting-firmaerne for eksempel. Briterne er spilleglad­e, men hos firmaet John Williams forretning i Camden er det lige en postgang for tidligt. Adrien, der bestyrede butikken i går, fortaeller, at man først forventer, at der for alvor spilles på valget få dage før den 12. december, mens man hos konkurrent­en Ladbrokes lidt laengere ned ad gaden allerede har haft de første vaeddemål på, hvem der vinder valget. Men også her forventer man først, at der for alvor kommer gang i vaeddemåle­ne, når valgkampen for alvor er i gang.

Onsdag var Boris Johnson bookmakern­es favorit til at vinde premiermin­isterposte­n – men meget kan aendre sig de kommende uger.

 ??  ?? Anthony Cronshaw (t.v.) og Jeremy Ruigrock er glade for, at der kommer valg. Helst ser de, at Brexitpart­iet vinder, men de konservati­ve kan også gå an, så laenge briterne bare hurtigt kan forlade EU. Foto: Carsten Ellegaard
Anthony Cronshaw (t.v.) og Jeremy Ruigrock er glade for, at der kommer valg. Helst ser de, at Brexitpart­iet vinder, men de konservati­ve kan også gå an, så laenge briterne bare hurtigt kan forlade EU. Foto: Carsten Ellegaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark