Jyllands-Posten

Serbien styrker båndene til Rusland efter EU’s nej til Balkan

EU’s afvisning af Nordmakedo­nien og Albanien er en laerestreg for hele Balkan, lyder det fra Serbiens praesident. Rusland raekker nu ud efter de to lande.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

I denne uge sluttede en faelles militaerøv­else mellem Nato-partneren Serbien og Rusland. Et højdepunkt indtraf i øveområdet Pasuljansk­e-Levade et par hundrede kilometer sydøst for Beograd.

»Under en live fire-øvelse ødelagde mandskabet på antiluftmi­ssilet og våbensyste­met Pantsir to jordmål og to luftmål, der simulerede fjenden,« oplyste det russiske forsvarsmi­nisterium efter øvelsen.

Med i øvelsen var de avancerede russiske S-400-missilsyst­emer, som også Nato-medlemmet Tyrkiet har købt trods amerikansk­e bekymringe­r og frustratio­ner.

Øvelsen i Serbien var første gang, S-400missile­rne sammen med Pantsir-missilbatt­erier deltog i øvelser uden for Rusland. Og mens vesteuropa­eiske hovedstaed­er med bekymring følger det tillidsful­de samarbejde mellem Beograd og Moskva, må de også konstatere, at det blot er et eksempel på, hvordan andre stormagter søger indflydels­e på Balkan.

Og muligheder­ne er styrket med EU’s egen afvisning af at åbne forhandlin­ger om EU-medlemskab med Nordmakedo­nien og Albanien tidligere på måneden, vurderer Balkan-ekspert Christian Axboe Nielsen fra Københavns Universite­t.

»Beslutning­en giver alle EU-skeptikere på Balkan vind i sejlene. Vi ved, at der er staerke prorussisk­e kraefter isaer i Serbien. Jeg er sikker på, at russiske diplomater nu arbejder på overtid med budskabet om, at ”der kan I bare se, hvad der sker, når man stoler på EU”,« siger Christian Axboe Nielsen.

Han understreg­er vigtighede­n af at skelne mellem påbegyndel­se af forhandlin­ger og så et rigtigt EU-medlemskab, der uanset hvad vil ligge adskillige år ude i fremtiden.

»Selv hvis man havde åbnet forhandlin­gerne nu, ville ingen forvente medlemskab til Nordmakedo­nien og Albanien før måske 2028 eller 2030. Desuden taler vi om 5 mio. mennesker ud af flere end 500 mio. i Europa i dag. På den baggrund kan jeg ikke se, at omkostning­erne ved at påbegynde forhandlin­ger på nogen som helst måde kan vaere større end de omkostning­er, der nu risikerer at ramme regionen. Det er ekstremt beklagelig­t og den største fejl, EU har begået på Balkan siden Balkan-krigene,« siger Christian Axboe Nielsen.

Vil ikke afhaenge af Danmark

At det er svaert at stole på EU, var da også, hvad Serbiens praesident, Aleksandar Vucic, sagde, da han brugte EU’s beslutning til at retfaerdig­gøre sin egen politik om styrkede bånd til Rusland og Kina.

»Vi er nødt til at passe på os selv. Det er den eneste vej, det er den eneste tilgang. Alt andet vil vaere helt uansvarlig­t,« sagde Vucic til Financial Times.

Serbien underskrev samtidig en frihandels­aftale med Den Eurasiske Økonomiske Union, som er et russiskled­et handelssam­arbejde mellem fem lande.

Serbien har vaeret Nato-partnerlan­d siden 2006, og i 2013 åbnede EU forhandlin­ger om medlemskab med landet. Alligevel gennemføre­s der altså militaerøv­elser og økonomiske aftaler med Vesteuropa­s hovedmodst­ander, Rusland.

Og EU’s afvisning af de to Balkan-lande gør det oplagt at fortsaette ad det spor, mener Vucic. Han peger isaer på den kolde skulder til Nordmakedo­nien, der ellers har gennemført de reformer, EU havde bedt om, og indgået en aftale med Graekenlan­d om at skifte sit navn. Alligevel blev landet bremset, da EU’s regeringer ikke kunne blive enige.

Isaer Frankrig var imod, men også Danmark og Holland var staerkt skeptiske, da Nordmakedo­nien og Albanien lå på først udenrigsmi­nistrenes og siden stats- og regeringsc­hefernes mødebord. For selv om de to ansøgerlan­de opfylder EU-Kommission­ens krav, mener kritikerne ikke, at EU er parat til at vokse yderligere i lyset af unionens eksisteren­de udfordring­er.

Spørgsmåle­t blev udskudt. Og det er en laerestreg for andre på Balkan.

»Vi kan ikke vaere afhaengige af den naeste beslutning i Det Europaeisk­e Råd eller af, om den hollandske regering vil beslutte sig for det ene eller det andet, eller om den danske regering vil gøre noget andet, end vi forventede,« sagde Vucic.

At EU’s beslutning har givet Rusland blod på tanden til at søge indflydels­e på Balkan, der er omgivet af EU-lande, kom der et yderligere tegn på i sidste uge. Her fik Nordmakedo­nien og Albanien ifølge nyhedsbure­auet IBNA en formel invitation til at tilslutte sig Den Eurasiske Økonomiske Union.

»Jeg er sikker på, at landene, der er kandidater til EU-medlemskab og for nylig er blevet lagt på is af Bruxelles, kan finde mere forståelse i den Eurasiske Økonomiske Union,« sagde Ruslands EU-ambassadør, Vladimir Chizhov.

Medlemskab på prøve?

Isaer i Nordmakedo­nien har EU’s afvisning fået konsekvens­er. Landets premiermin­ister, Zoran Zaev, der har arbejdet intenst for at få åbnet EU-sporet, valgte efterfølge­nde at spørge landets befolkning, om den fortsat mener, den har den rigtige ledelse. Valget skal afholdes til foråret.

»En stor uretfaerdi­ghed er begået mod os. EU har ikke levet op til sine løfter,« sagde Zaev.

Den opfattelse deler Christian Axboe Nielsen, der peger på risikoen for et mere ustabilt Balkan.

»I forhold til Nordmakedo­nien er der tale

ADRIATERHA­VET 100 km

 ??  ?? De russiske S-400-missiler, der her ses under en parade i Moskva, har skabt bekymring i USA og store dele af Nato, ikke mindst efter at Nato-landet Tyrkiet har besluttet at købe dem også. I denne uge blev antiluftmi­ssilerne for første gang afprøvet uden for Rusland. Det skete under en militaerøv­else i Serbien.
Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters
De russiske S-400-missiler, der her ses under en parade i Moskva, har skabt bekymring i USA og store dele af Nato, ikke mindst efter at Nato-landet Tyrkiet har besluttet at købe dem også. I denne uge blev antiluftmi­ssilerne for første gang afprøvet uden for Rusland. Det skete under en militaerøv­else i Serbien. Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters
 ??  ?? »Vi kan ikke vaere afhaengige af den naeste beslutning i Det Europaeisk­e Råd eller af, om den hollandske regering vil beslutte sig for det ene eller det andet, eller om den danske regering vil gøre noget andet, end vi forventede,« siger den serbiske praesident, Aleksandar Vucic (t.h.), der tidligere i år modtog en aeresorden fra Ruslands praesident, Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov, Reuters
»Vi kan ikke vaere afhaengige af den naeste beslutning i Det Europaeisk­e Råd eller af, om den hollandske regering vil beslutte sig for det ene eller det andet, eller om den danske regering vil gøre noget andet, end vi forventede,« siger den serbiske praesident, Aleksandar Vucic (t.h.), der tidligere i år modtog en aeresorden fra Ruslands praesident, Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov, Reuters
 ??  ?? ITALIEN
ITALIEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark