Jyllands-Posten

Et politisk lammet Libanon er kastet ud i yderligere kaos

Libanons premiermin­ister er trådt tilbage efter to ugers protester. Umiddelbar­t en sejr for demonstran­terne. Men folkefeste­n i gaderne er forbi, og dyb politisk splittelse truer.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Efter naesten to ugers massedemon­strationer imod regeringen trådte Libanons premiermin­ister, Saad Hariri, tirsdag tilbage og kastede dermed den kriseramte nation ud i yderligere kaos og usikkerhed.

»Jeg er havnet i en blindgyde, og vi har brug for en voldsom rystelse for at imødegå krisen,« sagde Hariri i sin ultrakorte fratraedel­sestale på tv.

I to uger har Libanon vaeret rystet af landsdaekk­ende protester imod den politiske magtelite. Det er de største demonstrat­ioner i 14 år, og til tider har 1 mio. libanesere – ud af en befolkning på 6 mio. – vaeret i gaderne i raseri over korruption og årelang økonomisk krise.

Protestern­e blev udløst den 17. oktober af et forslag om en ny skat på Whatsappte­lefonsamta­ler og har i praksis sat Libanon i stå. Titusindvi­s af demonstran­ter har blokeret landets hovedveje og slået telte op i gader og på pladser i de store byer, og banker og skoler har vaeret lukket nu i snart to uger.

For demonstran­terne er regeringen­s og Hariris afgang umiddelbar­t en sejr. Men Hariri er ikke deres ”hovedfjend­e”. De vil have hele den politiske magtelite fjernet, hvilket først og fremmest vil sige lederne af de to store shiamuslim­ske bevaegelse­r, Hizbollah og Amal, som er i koalition med den kristne praesident, Michel Aoun, og hans svigersøn, Gebran Bassil.

Saerligt Gebran Bassil og lederen af Amal, Nabih

Berri, er blevet symboler på det korrupte system, der i årtier har hindret al politisk udvikling i Libanon. Og demonstran­terne vil have indsat en helt ny regering bestående af teknokrate­r, som ikke har forbindels­e til de sekteriske partier, og som kan løfte Libanon ud af den dybe, økonomiske krise.

Massive problemer

Problemern­e er massive. Statsgaeld­en er på 150 pct. af bruttonati­onalproduk­tet. Det statslige elselskab er bankerot, og der er daglige strømafbry­delser. Vandet i hanerne er forurenet. Arbejdsløs­heden er op mod 40 pct. Eksporten til de arabiske lande er stoppet på grund af krigen i Syrien.

16,5 mia. dollars i internatio­nal donorstøtt­e er blevet tilbagehol­dt, indtil Libanons politiske stabilitet er sikret. Og oven i det hele laegger over 1 mio. syriske flygtninge yderligere pres på Libanons sociale og politiske sammenhaen­gskraft.

Onsdag acceptered­e praesident Michel Aoun Hariris afskedsbeg­aering og bad ham om at lede et forretning­sministeri­um, indtil en ny regering kan dannes.

Men Hariri forsøger tilsynelad­ende at skubbe de varslede politiske rystelser i gang og har angiveligt betinget sig, at hvis han skal fortsaette, skal det vaere med en teknokratr­egering, så Libanon kan reddes ud af krisen.

Det vil vaere et slag i ansigtet på hele den øvrige magtelite, ikke mindst på praesident­en, som tidligere åbent har erklaeret, at ingen skal røre ved hans svigersøns position som udenrigsmi­nister.

Demonstran­ternes mest vidtgående krav er at få gennemført et helt nyt valgsystem. Den nuvaerende valglov sikrer, at klaner, familier og religiøse sekter kun har deres eget politiske lederskab at stemme på mod til gengaeld at få beskyttels­e, og det har holdt den samme politiske elite ved magten, siden borgerkrig­en sluttede i 1990.

Systemet har hidtil vaeret naeret af de forskellig­e samfundsgr­uppers indgroede frygt for hinanden. Men de nye generation­er, som nu dominerer gaderne, husker ikke borgerkrig­en. De vil have »aegte demokrati«, og som noget helt enestående i Libanon går protestbev­aegelsen på tvaers af alle religiøse, politiske og sociale skel.

”Morderisk magttomrum”

Det har fået Hizbollahs generalsek­retaer, Hassan Nasrallah, til at anklage demonstran­terne for at vaere finansiere­t af udenlandsk­e ambassader og lande, og han har advaret om, at hvis regeringen bliver vaeltet, vil det skabe et magttomrum, som muligvis er planlagt af »nogen, der forbereder en borgerkrig, ligesom de har gjort i adskillige af vores nabolande«.

»Et magttomrum vil vaere morderisk,« sagde han.

Få timer før Saad Hariri trådte tilbage, blev protestbev­aegelsens største samlingsst­ed, Martyrplad­sen i hovedstade­n Beirut, stormet af hundredvis af bøller, som satte dele af pladsen i brand, flåede telte og barrikader ned og gik løs på demonstran­terne med kaeppe.

Officielt var de blot civile, som er imod protestbev­aegelsen. Men de råbte »shia, shia!« og slagord til støtte for Hizbollah og Amal.

De store demonstrat­ioner har dog vaeret stort set fredelige og mest af alt mindet om en folkefest. Nu holder alle vejret og venter på, om det vil lykkes Hariri at overtale praesident Aoun til at lade ham danne en teknokratr­egering. Det, der taler for hans projekt, er, at der denne gang ikke er tid til den saedvanlig­e studehande­l mellem partierne. Dertil er de økonomiske problemer for alvorlige og risikoen for sekterisk vold for stor.

 ??  ?? Demonstran­ter i Libanons hovedstad, Beirut, jubler over, at deres premiermin­ister, Saad Hariri, og hans regering tirsdag trådte tilbage.
Foto: Patrick Baz/AFP
Demonstran­ter i Libanons hovedstad, Beirut, jubler over, at deres premiermin­ister, Saad Hariri, og hans regering tirsdag trådte tilbage. Foto: Patrick Baz/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark