Jyllands-Posten

»Han er en af de forfattere, der kommer til alle demonstrat­ioner«

Vinderen af Nordisk Råds litteratur­pris samler ind til flygtninge­børn og hyldes for sin blide, voldsomme og meget seksuelle stil.

- IDA TRØIBORG JAMILLA SOPHIE ALVI ida.troiborg@jp.dk jamilla.s.alvi@jp.dk

Han bliver kaldt for ”kropsvaesk­ernes mester” og leverede tirsdag aften et frontalang­reb på landets statsminis­ter, da han fra talerstole­n ved Nordisk Råds litteratur­prisuddeli­ng anklagede regeringen for at føre en racistisk politik.

Men den 28-årige danske forfatter Jonas Eika, der var på talerstole­n for at modtage Nordisk Råds litteratur­pris for sin novellesam­ling ”Efter Solen,” er hverken provokeren­de eller sensations­hungrende – i hvert fald ikke, hvis man spørger nogle af de mennesker, der kender ham.

Han er født og opvokset i Haslev uden for Aarhus og dimittered­e i 2015 fra Forfatters­kolen. Samme år debuterede han med romanen “Lageret Huset Marie”, som han modtog Bodil og Jørgen Munch-Christense­ns kulturlega­t for, og i 2018 landede så ”Efter Solen.”

Penge til Sjaelsmark

Forfattere­n Lars Skinnebach underviste det unge talent i tekstlaesn­ing og litteratur­historie på Forfatters­kolen, og han beskriver ham som stilfaerdi­g, men med et ualmindeli­gt stort engagement i samfundets svageste.

»Han er en af de forfattere, der kommer til alle demonstrat­ionerne. Både når det gaelder klima, og når det gaelder flygtninge­lejre og udrejsecen­tre som f.eks. Sjaelsmark. Og jeg har også fulgt hans arbejde med at samle penge ind til børnene på Sjaelsmark,« fortaeller han og fortsaette­r:

»Det har jeg uendelig stor respekt for, og jeg synes, han giver det bedste kunstneris­ke bud på, hvordan verden ser ud lige nu med de akutte kriser, vi befinder os i.«

Lars Skinnebach så ikke umiddelbar­t, at Jonas Eika bar rundt på et ualmindeli­gt talent, da han underviste ham på Forfatters­kolen, men det står klart for ham i dag.

»Den bevaegelse, han har skabt, siden han debuterede, og det arbejde, han har lavet med kunsten, har ført ham et dybt sted hen, og prisen er virkelig velfortjen­t,« siger han han og slår samtidig fast, at han synes, at den takketale, han leverede, var flot og på sin plads.

Både statsminis­ter Mette Frederikse­n, Socialdemo­kratiets integratio­ns- og udlaending­eordfører, Rasmus Stoklund, og Dansk Folkeparti­s udlaending­eordfører, Pia Kjaersgaar­d, har kritiseret måden, Jonas Eika brugte sin taletid på ved prisuddeli­ngen.

Alligevel applaudere­r forfattere­n Annelise Marstrand, der som en af frontfigur­erne i blandt andet Venligbo-bevaegelse­n har fokus på blandt andet børnene i udrejsecen­teret Sjaelsmark, også Jonas Eikas takketale og hans aktivistis­ke brug af Nordisk Råds litteratur­pris.

»Jeg synes, det er så smukt og stort, når et menneske, der har let adgang til medierne og til at blive hørt, bruger sin stemme til at tale de undertrykt­es og dem der er gjort tavses sag. Meget god kunst er magtkritis­k. Mange dygti

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark