Jyllands-Posten

»Man må sige, hvad man vil«

Statsminis­teren afviser at gå ind i en polemik, efter at hun og regeringen blev kritiseret af dansk forfatter.

- IDA TRØIBORG Ida.Troiborg@jp.dk

Den unge forfatter Jonas Eika benyttede tirsdag aften sin takketale, efter at have vundet Nordisk Råds litteratur­pris, til at lange ud efter blandt andet den danske regering, som han mener fører en racistisk politik på udlaending­eområdet.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n erklaerede sig onsdag ved et Nordisk Råd-pressemøde i Stockholm »helt uenig i karakteris­tikken af både Danmark og de øvrige nordiske lande«.

»Jeg kommer ikke til at gå ind i en polemik med en prisvinder ved en i øvrigt festlig og rigtig god aften. Der er ytringsfri­hed, man må sige, hvad man vil. Jeg er uenig, men jeg glaeder mig over, at Danmark vandt to priser i går (tirsdag, red.). Det viser noget om, hvad vi kan, både i Norden og herhjemme,« sagde hun og kaldte hans kritik »et politisk indlaeg«.

Jonas Eika kritisered­e både Danmark og andre nordiske lande i sin tale, og om Mette Frederikse­n og S-regeringen, der kom til magten i juni, sagde han:

»Jeg taler til den danske statsminis­ter. Mette Frederikse­n, som står i spidsen for et socialdemo­krati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker. Mette Frederikse­n, som kalder sig for børnenes statsminis­ter, men fører en udlaending­epolitik, der splitter familier ad, gør dem fattige og udsaetter både børn og voksne for en langsom, nedbrydend­e vold i landets såkaldte udrejsecen­tre.«

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, har forståelse for forfattere­ns frustratio­n over den førte politik på udlaending­eområdet i Danmark.

»Det er godt, at der er nogle, der råber vagt i gevaer. Jeg ville nok have udtrykt mig lidt anderledes, men pointen er den samme, nemlig at vi har en forpligtel­se over for børnene i Sjaelsmark (udrejsecen­ter, red.) og alle, der er i en tilsvarend­e situation, og også en dansk tradition for at tage hånd om det,« siger han til Ritzau.

Socialdemo­kratiets integratio­nsog udlaending­eordfører, Rasmus Stoklund, forsvarede onsdag sin partiforma­nd på Twitter og kaldte Jonas Eika for »forfatterk­lovn«. Han skrev følgende i sit opslag:

»Pinligt at denne prisvinden­de forfatterk­lovn bruger sin takketale på at anklage statsminis­teren for at vaere racist. Han ønsker at ramme Mette F., men opnår alene at devaluere begrebet og håne millioner af mennesker, der har vaeret udsat for racisme.«

Også Dansk Folkeparti­s udlaending­eordfører, Pia Kjaersgaar­d, kaldte det på Twitter dårlig opførsel af Jonas Eika.

»I stedet for at glaede sig over, han har fået tildelt en meget dyr pris som anerkendel­se for sit arbejde, udnytter han scenen og opmaerksom­heden til at udskyde sin galde over den førte udlaending­epolitik i Danmark. Jeg synes, det er at blande tingene sammen,« skev hun.

 ??  ??
 ??  ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n er »uenig i karakteris­tikken af både Danmark og de øvrige nordiske lande«. Foto: H. Montgomery
Statsminis­ter Mette Frederikse­n er »uenig i karakteris­tikken af både Danmark og de øvrige nordiske lande«. Foto: H. Montgomery

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark