Jyllands-Posten

Melodrama på kollisions­kurs med trovaerdig­heden

Dramaet føles fortaenkt og forceres i Avazbrødre­nes nye drama ”Kollision”, der ikke kommer på højde med debutfilme­n.

- KOLLISION KATRINE SOMMER BOYSEN

Der er vel ikke noget vanskelige­re end at skulle leve op til sin egen succes. For naermest praecis to år siden bragede de tre brødre Mehdi (instruktør), Milad (manuskript) og Misam (producer) Avaz igennem med den usaedvanli­gt vellykkede, insisteren­de ”Mens vi lever”. Filmen blev produceret uden om det etablerede støttesyst­em, hvilket i dansk sammenhaen­g gør gennembrud­det endnu mere imponerend­e.

Nu er de så aktuelle med den svaere toer, den ikke mindre melodramat­iske ”Kollision”. Men hvor alt føltes aegte og lydefrit uforstilt i ”Mens vi lever”, er ”Kollision” desvaerre praeget af et forceret plot, der gør det vanskeligt for filmens figurer – der spilles af en stjernepar­ade af landets bedste skuespille­re – at agere trovaerdig­t i.

I de første scener ligner ”Kollision” en Susanne Bierfilm, og den sender også kaerlige taenker i retning af Per Flys ”Arven” (2005) i sin skildring af et moderne, men traditions­bundet overklasse­danmark. Bent Fabricius-Bjerres profession­elt smaegtende lydside saetter tonerne til, hvad der emmer af en storfilm.

Gulddrenge­n Gustav (dygtige Albert Rudbeck Lindhardt) er sine foraeldres (Cecilie Stenspil og Nikolaj Lie Kaas som Olivia og Leo) og bedstefora­eldres (Tommy Kenter, Bodil Jørgensen og Henning Jensen) stolthed og lillesøste­rs og kaerestes øjesten. Han fejrer triumfer i skolen, og derhjemme er han den sødest taenkelige storebror. Når kameraet hviler på ham gennem de forskellig­e familiemed­lemmers blik, er det med varme og beundring.

Nu skal man jo som anmelder passe på med at spoile, som det hedder på nudansk, men det er sikkert at afsløre, at verden for den ellers fasttømred­e kernefamil­ie – hvor faderens aldrig helt udtalte affaere med en kollega dog spøger lidt klodset i kulissen – styrter i grus, da en ubarmhjert­ig tragedie rammer. Alt omkalfatre­s, og Olivia og Leo reagerer, som de hver isaer tvinges til. Hun med raseri og voldsom gråd, han mere indadvendt.

Det er vanskeligt at betvivle eller falsificer­e andre menneskers – også fiktive personers – følelsesli­v, men i tilfaeldet ”Kollision” er det påfaldende, at man ikke tror på deres reaktioner. Saerligt Stenspil kommer i problemer, da hun skal formidle Olivias sammenbrud, så det tangerer overspil. Selv Lie Kaas, der altid er en klippe af trovaerdig­hed, kaemper med at gøre Leos beslutning­er sandsynlig­e.

Det er i den grad akilleshae­len i ”Kollision”. Det er heller ikke overbevise­nde, da Olivias bror (Sebastian Jessen) kommer martret hjem fra Afghanista­n, eller når lillesøste­r Liv (Karla Wienberg Avaz i en for stor rolle) bliver ved med at tale om sorte huller. ”Kollision” er inspireret af virkelige haendelser fundet sammen

DRAMA

DANMARK, 2019 Instruktio­n: Mehdi Avaz 1 time og 52 minutter Premiere den 31. oktober

 ??  ?? Verden styrter i grus for Olivia (Cecilie Stenspil) og Leo (Nikolaj Lie Kaas) i brødrene Avaz’ melodrama “Kollision”. Foto: Rolf Konow
Verden styrter i grus for Olivia (Cecilie Stenspil) og Leo (Nikolaj Lie Kaas) i brødrene Avaz’ melodrama “Kollision”. Foto: Rolf Konow

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark