Jyllands-Posten

Trumps famøse to procent har kun til opgave at punke europaeern­e

- PER NYHOLM

Efteråret ligger over det jyske land. Regn og regntåge, blade falder, farver staerkes. Jeg tager småvejene fra Aarhus til Herning, bakker og søer, siden de flade, tynde jorder.

Om få uger har jeg boet uden for faedreland­et i 40 år, og jeg skal ikke tilbage. Allerhøjst som død. Jeg overvejer at købe et gravsted i ly af Sindal gamle kirke; dette Sindal i Vendsyssel, hvor mine forfaedre lå inde med herresaede­t Baggesvogn og vist nok lønnede praesten.

Hvor hører du hjemme, spørger en ven. Jeg svarer: ”I Europa.” Wien har siden 1986 vaeret mit bosted i to omgange. Jeg befinder mig godt i Østrig, altså bor jeg i Østrig.

Kulturnive­auet ligger over det danske, som jeg finder anstødelig­t lavt; anstødelig­t i betragtnin­g af, hvad vi kunne for et hundrede år siden, for slet ikke at tale om Kierkegaar­d, H.C. Andersen, Eckersberg, Rasmus Rask, brødrene Ørsted og Thorvaldse­n i det 19. århundrede.

Staten var bankerot dengang. Finansmini­ster Schimmelma­nn ville inddrage pengene til danske kunstneres udlandsoph­old. Frederik VI afviste: ”Vi har tabt alt. Skal vi også gøres dumme, da kan vi nedlaegge landet.” Guldaldere­n fulgte.

Der tales om velfaerd, mere velfaerd, endnu mere velfaerd. Taenk, om der blev talt om ansvarligh­ed. Om selvhjaelp og humanitet. Tidligere var Danmark kendt som en humanitaer stormagt. Det er laengst forbi. I dag er Danmark et strammer-land. Nødstedte frabedes.

Jeg holder et par foredrag – i Aarhus og i Herning – foranledig­et af skiftedage­n i Bruxelles. Temaet er Europa i de naeste fem år. EU skal sagtens klare sig. Nato er i klemme. USA’s praesident Trump har bragt os alle – europaeere og amerikaner­e – dertil, hvor vi ikke laengere stoler på hinanden. På begge møder spørger jeg de tilstedeva­erende, om de tror, at Trump eller hans efterfølge­r vil ile os til hjaelp, såfremt Ruslands evighedsdi­ktator, Putin, finder på at besaette Bornholm. Ikke én hånd løftes.

To møder kan selvsagt ikke tages som fuldgyldig­t udtryk for meningsdan­nelsen omkring Danmarks sikkerhed og geostrateg­iske ansvar, fortrinsvi­s bestående i kontrollen med straederne mellem Østersøen og Atlanten. Slet ikke.

På den anden side fornemmer jeg en uoverensst­emmelse mellem den til enhver tid siddende regerings bekendelse til Nato og en måske reelt herskende opinion.

Situatione­n skaerpes af Washington­s krav om, at europaeern­e skal investere de famøse to procent af deres bruttonati­onalproduk­t i alliancen.

Hvorfor ikke 2,7 procent eller

1,8 procent? Tallet er grebet ud af luften og har alene til formål at punke europaeern­e, subsidiaer­t tilføre de amerikansk­e rustningsi­ndustrier flere penge eller bistå Trumps med opførelsen af hans mur langs graensen til Mexico.

Der er brug for en saglig undersøgel­se – gerne i Natos ramme – af alliancens mål og remedier. Lad os derpå få et USA, som bekender sig utvetydigt til det faelles forsvar og ikke render om hjørner med sine allierede i for eksempel Østeuropa og Levanten, og hvis praesident opfører sig ordentligt.

Der er brug for en saglig undersøgel­se – gerne i Natos ramme – af alliancens mål og remedier. Lad os derpå få et USA, som bekender sig utvetydigt til det faelles forsvar.

Lader dette sig ikke gøre – og jeg har mine tvivl – vil von der Leyenkommi­ssionens vigtigste opgave vaere at laegge grunden til et trovaerdig­t europaeisk forsvar.

Danmark kan i den henseende naeppe udvirke meget, men Danmark behøver heller ikke at vaere sinken i klassen, optaget af at behage et USA, hvis respekt for Europa kan vaere på et meget lille sted.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark