Jyllands-Posten

Advarsel fra laerere: Dit barns opmaerksom­hed bliver købt hver dag

- Malene Arp

cand.mag. i dansk og laerer, Valby

Morten Samsø Schmidt master i ikt og laering, laerer, København K

Børns brug af digitale medier risikerer at skabe et A- og B-hold, hvor de ressources­taerke familier saetter graenser og taler med deres børn om brugen af it og sociale medier, mens en gruppe af børn og unge bliver overladt til sig selv og kampen mod techgigant­ernes algoritmer.

En kamp, der synes umulig at vinde for et barn, der trigges af belønnende lyde, gadgets, likes, følgere og ikke mindst frygten for at gå glip af noget. Vinderne bliver techgigant­erne, der fastholder de unges opmaerksom­hed og dermed deres tid. Og det er ikke så lidt tid.

Skolebørns­undersøgel­sen fra 2018 viser, at hver fjerde pige og hver femte dreng bruger mindst 4 timer på sociale medier – og her er ikke indregnet tid brugt på streamingt­jenester og spillekons­oller.

Antallet af unge, der mistrives, fordi de blandt andet føler sig ensomdem, me, stiger, samtidig med at antallet af unge medlemmer i sportsklub­berne falder. Det er et billede af en trist barndommen­s gade, hvor foraeldre udstyrer deres børn med en skaerm og derefter efterlader dem alene.

Det giver ro for en stund, men alle foraeldre ved, at når der er stille for lang tid, bør vores alarmbered­skab gå i gang. Problemet er bare, at vi som foraeldre har haft alt for stor tiltro til, at vores børn kan forholde sig kritisk til det, de ser, deler, skriver og bruger tid på, på de digitale medier.

I virkelighe­den har vi naermest ingen kontrol over de ting, vi ser på YouTube, hvilke søgeresult­ater vi får i Google, eller hvad vores data bliver brugt til. Facebooks algoritme har registrere­t 14.000 danske børn under 16 år med interesse for alkohol og gambling – herunder køb af div. skins i spil som Counter-Strike og Fortnite.

Selvom Facebook forklarer registreri­ngen med, at de på den måde kan sende modsatrett­ede annoncer til børnene og dermed hjaelpe så kan man ikke lade vaere med at taenke, at den registreri­ng kan vaere nyttig at gemme nogle år for så at målrette annoncer med hasardspil og alkohol til de unge.

Faktisk lader det til, at Facebook overskride­r FN’s børnekonve­ntion om »børns ret til beskyttels­e, f.eks. mod krige, vold, misbrug og udnyttelse«, for der er reelt tale om mulig udnyttelse af data, der saetter den unges sundhed og uddannelse på spil.

EU må på banen og sikre, at data

– og saerligt data indsamlet om børns faerden på nettet – ikke indsamles og gemmes til en dag, hvor de kan misbruges og anvendes til kommerciel­t brug.

Vi står i en situation, hvor det er techgigant­erne og ikke dig og mig i faellesska­b, der bestemmer, hvad vores data bruges til, og hvilke informatio­ner vi får til at traeffe kvalificer­ede beslutning­er på baggrund af. Det er en kaempe udfordring for demokratie­t.

Når nu vi gennem mange års forskning ved, at både fedme, rygning og alkoholmis­brug har en social slagside, bør vi også se manglende digital dannelse som et område, der har en social slagside og forebygge det, før vi får en generation af unge, der har solgt deres opmaerksom­hed til techgigant­erne uden egentlig at vide, at prisen kan blive deres uddannelse, trivsel og sundhed.

Der er brug for en faelles indsats, hvis vi skal undgå at skabe en kløft mellem dem, der forbruger medier, og dem, der bruger og forstår medier. Og vi er allerede bagud.

EU må på banen og sikre, at data – og saerligt data indsamlet om børns faerden på nettet – ikke indsamles og gemmes til en dag, hvor de kan misbruges og anvendes til kommerciel­t brug.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark