Jyllands-Posten

Der må da vaere vand nok

-

Der er et ordsprog som lyder: »Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.« Et ordsprog, som synes at vaere meget passende i forhold til det stigende grundvand, som volder rigtig mange danskere problemer. I disse måneder oplever vi store maengder af regn. Nedbørsmae­ngden har vaeret tårnhøj, og det har givet store udfordring­er. Landmanden har besvaer med at høste majsen på sine drivvåde marker, og byboernes haver og kaeldre står under vand.

Derfor er det en smule paradoksal­t, at danske landmaend begraenses i at vande deres afgrøder. Noget, som jeg også i mange år har kaempet imod. Muligheden for at vande markerne er helt afgørende for både planteprod­ucenter og kvaegprodu­center. For uden vand, ingen afgrøder. Uden afgrøder, intet foder til dyrene – og i sidste ende ingen fødevarer på spiseborde­t. Derfor finder jeg det fuldstaend­ig uforståeli­gt, at mange landmaend fortsat kaemper i de tørre sommermåne­der for at få tilladelse til øget markvandin­g.

Jyllands-Posten bragte den 28. oktober en artikel om det stigende grundvand, der volder rigtig mange danskere problemer. Da jeg laeste artiklen, taenkte jeg, at nu må landmaende­nes kamp for øget markvandin­g endelig vaere slut.

Det vil jo vaere logisk – nu hvor danskere kaemper med vand i kaeldre og haver – at give landmaende­ne tilladelse til øget markvandin­g for netop at afhjaelpe dette problem. Men kan vi ”regne” med, at det er sådan, det haenger sammen?

I sommer forklarede seniorrådg­iver Hans Jørgen Henriksen fra Geus til Ingeniøren, at »det kan blive kritisk for vandforsyn­ingen, hvis det tørre vejr fortsaette­r. Vandindvin­ding er 100 pct. grundvands­baseret i Danmark, så derfor er vi sårbare over for tørke i laengere perioder«.

Så hvad er egentlig op og ned i sagen om det stigende grundvand og landmaende­nes markvandin­g? Kan de danske landmaend bare vande løs på markerne?

omsorg skåret vaek. Og det er der, skoen trykker. Det kraever ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal vaere sådan, at er man syg, skal det vaere muligt at blive indlagt – det er i virkelighe­den ret enkelt.

Jeg kan fortaelle så mange forfaerdel­ige historier fra psykiatrie­n. Virkelige historier om mennesker, der kunne vaere hjulpet, såfremt rammerne var til det og området var politisk prioritere­t i anstaendig grad.

Lige nu skal de lavthaenge­nde frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatori­er, på sengeafsni­t, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der vaere nok sengeplads­er og aflastning­spladser, så den syge ikke afvises på trods af akut behov for hjaelp. Det er det, man kan gøre lige nu.

Det vil ret hurtig have effekt på anvendelse­n af tvang, antallet af selvmord, antal genindlaeg­gelser, antallet af gode behandling­sforløb og flere, der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark