Jyllands-Posten

Vi lever ikke i det perfekte demokrati

-

Kai Sørlanders kronik i avisen den 29. oktober hviler på manglede indsigt i, hvordan det faktiske demokratis­ke system i Danmark fungerer. Hans gennemgang af, hvad demokrati er og fordrer, vidner om, at filosoffen bevaeger sig på det rent abstrakte og ideale niveau.

Han kunne have ret i sine betragtnin­ger, hvis vi levede i et perfekt demokrati, hvor den politiske lighed var fuldstaend­ig gennemført, hvor befolkning­en var aktive deltagere i den politiske proces, hvor den politiske forståelse var udbredt til alle eller de allerflest­e medborgere, og hvor der ikke var brug for nogen som helst bindinger eller begraensni­nger på, hvad der kan vedtages i den politiske proces.

Desvaerre lever vi langtfra i denne ideale verden, og der er nok heller ikke udsigt til, at vi i overskueli­g fremtid kommer til det. Som demokrater skal vi gøre, hvad vi kan, for at bevaege os i den retning, men indtil vi har realiseret et perfekt demokrati, må vi leve under de bindinger og begraensni­nger, som tidlige generation­er har pålagt os.

Blandt disse er magtens tredeling, som ikke er noget demokratis­k princip, men et liberalt eller konstituti­onelt princip, der binder demokratie­t til retsstaten. Ved siden af delingen af magten er der desuden over en årraekke etableret et princip om, at domstolene – i sidste ende Højesteret – kan prøve, om vedtagne love er i overensste­mmelse med grundloven.

Det har vaeret et omstridt princip, som er i overensste­mmelse med retsstaten, men Sørlander synes klart nok ikke at kunne acceptere det. Det er imidlertid rent faktisk etableret som en grundlaegg­ende del af vores styreform. Derfor er det meste af, hvad Sørlander skriver, abstrakt tågesnak, som der ikke er grund til tage alvorligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark