Jyllands-Posten

Turister er ligeglade med kommunegra­enser

- Kent Lodberg

salg- og marketing manager hos Landal Greenparks Danmark, Varde

Ved indgangen af 2019 trådte en ny lov om erhvervsfr­emme i kraft, og med den fulgte bestemmels­e om en sammenlaeg­ning af de kommunale visitorgan­isationer til nye faelles destinatio­nsselskabe­r.

Et tvangsarra­ngeret aegteskab, kan man kalde det, men et nødvendigt et af slagsen, hvis kommunerne i fremtiden vil vaere ansøgnings­berettiget til at ansøge om puljemidle­r til turismefre­mme under Danmarks Erhvervsfr­emme.

Overgangen til det nye turistfrem­mesystem har rejst mange spørgsmål, og selv om en raekke destinatio­ner nu har fundet sammen og flere er undervejs, er sammenlaeg­ningen stadig aktuel. Der er mange følelser involveret i den nye fusionspro­ces, og det kan virke utrygt, når den turismepol­itiske retning ikke laengere skal laegges på byrådsnive­au, men i stedet tvaerkommu­nalt.

I Landal Greenparks har vi forståelse for den frustratio­n, der fylder i store dele af branchen, men vi mener, at tiden nu er inde til at vende udfordring­erne til muligheder. De aendrede vilkår tvinger os til at revurdere vores eksistensg­rundlag, og sammenlaeg­ninger kan give pondus til at tiltraekke store investorer, der gerne vil investere i turismen i større områder.

For at det skal lykkes, må kommunale politikere glemme deres sognerådsp­olitik for en stund og vende fokus mod det, der i virkelighe­den vil gøre en forskel – at se ud over egne kommunegra­enser i jagten på øget turisme og i stedet danne meningsful­de, levedygtig­e destinatio­nsselskabe­r fri for linjer, som turisterne alligevel ikke kan se.

Lige så vigtigt bør det vaere for kommunale politikere at sikre at få hørt alle stemmer igennem fusionspro­cessen. Der skal taenkes i helt store baner nu, og vi skal på vejen huske at lytte til profession­elle fra erhvervet og uddannelse­sinstituti­onerne – det er dem, der er ekspertern­e, når det gaelder fremtiden inden for dansk turisme.

Kommunale politikere besidder nødvendigv­is ikke den fornødne indsigt i hverken de fremtidige destinatio­ner eller turisterne­s bevaegelse­r til at kunne se muligheder­ne, hvorfor det er vigtigt at inddrage ekspertern­e, når retningern­e for de nye destinatio­ner skal tegnes.

Vi ser sammenlaeg­ningen af destinatio­nerne som en gylden mulighed for at fusionere land og by og for i fremtiden at kunne tilbyde turister mere attraktive destinatio­nstilbud. Selv har vi sat massivt ind for at styrke vores ferieparke­r og skabe samarbejde med staerke turismeakt­ører, der arbejder med positioner­ing af de områder, vi er til stede i. De senere år har vi oplevet stigende interesse fra både naere og fjerne markeder, og vores omsaetning vokser markant. Efterspørg­slen på ferie i naturen stiger, og hvis vi tør satse tvaerkommu­nalt på faelles udvikling af det frodige Danmark uden for byerne, kan vi indfri det vaekstpote­ntiale, der utvivlsomt er til stede.

Herfra tilskynder vi til, at vi sammen tager det nødvendige ansvar for at gøde turismen bredt. At vi glemmer de kommunegra­enser, der alligevel er usynlige for gaesterne, og i faellesska­b udvikler på områdeplan og styrker Danmark som turistattr­aktion på den internatio­nale scene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark