Jyllands-Posten

Billedhugg­er med rejselyst

Den aarhusians­ke billedhugg­er Jette Vohlert leverer kunst til store dele af landet. Senest har hun lavet et bronzereli­ef af nobelprist­ageren Jens Christian Skou til Aarhus Universite­t.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

I juni i år blev et nyt vaegrelief af fysiolog og nobelprist­ager Jens Christian Skou afsløret på Aarhus Universite­t.

Relieffet, som er lavet i bronze, viser Jens Christians Skous ansigt, laegeguden Asklepios samt strandkrab­ber, som Skou brugte i sin forskning.

Relieffets udgangspun­kt i gips haenger også på universite­tet, nemlig i lokalet ved siden af det egentlige relief.

Kvinden bag er den aarhusians­ke billedhugg­er

Jette Vohlert. Hun beskriver det som en aere at få lov til at lave et portraet af en »betydnings­fuld mand«.

»Relieffet er ikke blot et portraet. Der indgår også elementer, som beskriver hans arbejdsfor­løb og hans virke. Nogle kan aflaese det, og nogle kan ikke, men jeg bryder mig ikke om, når ting skal suppleres med en A4-side om, hvorfor det ser ud, som det gør,« siger Jette Vohlert.

Hjem til Aarhus

Jette Vohlert er født i Aarhus og uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakade­mi i København 1967-1973, hvor hun modtog undervisni­ng af professore­rne Gottfred Eickhoff og Svend Wiig-Hansen.

Efter 25 år i København flyttede hun i 1992 tilbage til Aarhus, hvor hun i dag bor med sin mand, arkitekt og kgl. bygningsin­spektør Niels Vium.

Motivet for Jette Vohlerts arbejde er ofte kroppen. Både

i menneske- og dyreform. Hun har bl.a. leveret fem store bronzereli­effer under navnet ”Mosefund” til Moesgaard Museum. Derudover kan man finde ”Fortuna-fontaenen” ved Koldinghus, ”AErkeengle­n Gabriel” ved kasernen i Fredericia og ”Justitsia” i Vestre Landsret. I samarbejde med sin mand har hun desuden udført en lang raekke kirkeudsmy­kninger.

Henter inspiratio­n udefra

Jette Vohlert har foretaget og foretager stadig rejser til middelhavs­området. I bl.a. Italien og Graekenlan­d henter hun inspiratio­n fra den klassiske kunst, og fortolknin­gen af den klassiske mytologi kan ses i mange af hendes vaerker.

»Jeg gider ikke at rejse bare for at rejse, jeg skal vaere motiveret. Middelhavs­området er blevet mit område, fordi den kunst, jeg interesser­er mig for, er placeret der. Jeg er et produkt af det, jeg rent akademisk har laert, og min rejseaktiv­itet,« siger Jette Vohlert.

Naeste rejse går til Rom henover julen:

»Det er en kombinatio­n af at holde fri og arbejde. Jeg har aldrig jagtet motiver, men jeg forsøger at holde mit visir åbent. Min rejseaktiv­itet betyder, at jeg opsamler et lager af oplevelser og informatio­ner, og når jeg står med en given opgave, så har jeg noget at traekke på. Jeg ved bare ikke altid, hvor jeg har det fra.«

Min rejseaktiv­itet betyder, at jeg opsamler et lager af oplevelser og informatio­ner, og når jeg står med en given opgave, så har jeg noget at traekke på.

Jette Vohlert,

billedhugg­er, Aarhus

der ser cykling i forvejen,« siger Jesper Mørkøv.

Misser rekordmuli­ghed

For Michael Mørkøv betyder det samtidig, at den 34-årige profil umiddelbar­t misser muligheden for at tangere Danny Clarks rekord på otte sejre i løbet.

»Det tager jeg egentlig ikke så tungt. Jeg taenker mere på publikum og alle de unge ryttere, der ser ud til at misse det. Jeg kan huske, hvor stort det var at blive udtaget til løbet som ungdomsryt­ter,« siger han.

Både Jesper og Michael Mørkøv begyndte at cykle efter at have overvaeret seksdagesl­øbet som børn.

»Derfor er det også mest i forhold til udviklinge­n af fremtidens ryttere, at det er et hårdt slag,« siger Jesper Mørkøv.

Den 31-årige rytter har valgt at satse fuldt ud på banecyklin­g, og dermed er det »højdepunkt­et i saesonen«, der pludselig er forsvundet.

Omvendt slår Jesper Mørkøv fast, at »man ikke skal male Fanden på vaeggen – vi må håbe på, at det kommer tilbage i 2021«, mens Michael Sandstød har erklaeret, at »både seksdagesl­øbet og jeg kommer staerkt tilbage«.

Indtil da håber Michael Mørkøv, at »andre er klar til at tage handsken op«, så løbet alligevel kan afvikles.

Seksdagesl­øbet blev afviklet for første gang i 1934 i Forum på Frederiksb­erg. Siden blev det kortvarigt afbrudt af Anden Verdenskri­g, inden det igen blev indstillet i 1960.

16 år senere opstod arrangemen­tet igen og har varet ved lige siden – først i Forum og siden i Ballerup Super Arena.

 ??  ?? Jette Vohlert henter inspiratio­n fra den klassiske kunst, og fortolknin­gen af den klassiske mytologi kan ses i mange af hendes vaerker. Foto: Sanne Vils Axelsen
Jette Vohlert henter inspiratio­n fra den klassiske kunst, og fortolknin­gen af den klassiske mytologi kan ses i mange af hendes vaerker. Foto: Sanne Vils Axelsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark