Jyllands-Posten

TAL FRA UNDERSØGEL­SEN

-

Forskere fra Glasgow University har sammenlign­et dødsårsage­r for 7.676 skotske elitefodbo­ldspillere med 23.000 andre personer.

Undersøgel­sen viste, at fodboldspi­llere har tre og en halv gange forøget risiko for demenssygd­omme:

Fem gange højere risiko for alzheimer.

To gange så høj risiko for Parkinsons syge.

Ca. fire gange højere risiko for nedbrydnin­g af det motoriske nervesyste­m.

Undersøgel­sen var bestilt af det engelske fodboldfor­bund (FA) og den engelske spillerfor­ening (PFA). nåede 61 landskampe for Danmark og har en fortid i engelske West Ham og skotske Celtic.

Tung, våd bold

»At der er tre-fire gange større risiko for at udvikle demens er voldsomt. Der er nok ingen tvivl om, at jeg ligger allerøvers­t i den risikogrup­pe. Som forsvarssp­iller i Skotland og England har jeg headet til bolden vanvittigt mange gange. Jeg kunne godt heade 100 gange i løbet af en traening. Disse tal giver god mening, når man taenker på, at man måske har fået en lille hjerneryst­else, hver gang man har stanget til sådan en tung, våd bold,« siger den 51-årige Marc Rieper.

Er du bekymret over tallene i denne undersøgel­se?

»Det vaekker i hvert fald nogle tanker hos mig. Der kan vaere en risiko for, at jeg på et tidspunkt glemmer hurtigere, end jeg ellers ville have gjort. Og det er en forfaerdel­ig sygdom, når den først bryder ud og tager fat. Jeg kender flere personer, som er ramt, og det er totalt skraemmend­e. Det håber jeg selvfølgel­ig ikke sker for mig, og jeg er opmaerksom på faresignal­er,« siger Marc Rieper.

Fra traening med hovedpine

Han har selv, allerede inden undersøgel­sen blev offentligg­jort, taenkt over, om han måske har taget skade af de mange hovedstød i karrieren. Han fortaeller, at han selvtraene­de i at heade bolde vaek, mens andre spillere brugte ekstra tid på at sparke frispark.

»Vi traenede vanvittigt meget forsvarssp­il i Premier League og i skotsk fodbold. Og nøglen til det var at vaere dygtig i hovedspill­et. Som forsvarssp­iller handlede det primaert om at heade rigtig mange gange, også for at styrke sine nakkemuskl­er. Jeg kunne godt få en holdkammer­at til at slå lange bolde afsted imod mig, som jeg

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark