Jyllands-Posten

It-bøvl kan spaende ben for moms på Kina-pakker

Regeringen håber, at manuel sagsbehand­ling kan sikre momsopkrae­vningen på titusindvi­s af udenlandsk­e pakker, efter at der er opstået problemer med et nyt it-system.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Problemer med et it-system, der skal håndtere moms på internatio­nale kommerciel­le forsendels­er fra 2021, skaber bekymring i dansk detailhand­el.

Branchen har i årevis kritiseret, at udenlandsk­e netbutikke­r kan saelge varer momsfrit til danske forbrugere, hvis vaerdien er under bagatelgra­ensen på 80 kr., mens danske butikker skal opkraeve moms fra første krone.

Situatione­n har vaeret medvirkend­e til, at billige varer fra primaert Kina strømmer ind i Danmark, hvilket har fået de danske butikker til at protestere over unfair konkurrenc­e.

Af samme årsag ser de frem til, at bagatelgra­ensen skal ophaeves fra 1. januar 2021.

Kommet for sent i gang

Afskaffels­en skal ledsages af et it-system, OSM2, som betyder, at virksomhed­er fremover selv skal opkraeve moms og afregne den med skattemynd­ighederne, i modsaetnin­g til i dag hvor opgaven varetages af Postnord.

Men arbejdet er kommet for sent i gang, konstatere­r Skattemini­steriet i et notat til Folketinge­ts Skatteudva­lg, og ministerie­t vurderer det derfor som sandsynlig­t, at det ikke når at blive klar inden deadline.

Arbejder på løsning

Ifølge notatet arbejder ministerie­t på en »minimumslø­sning« samt »forskellig­e håndtering­smulighede­r af en eventuel forsinkels­e med henblik på at sikre mindst mulig påvirkning af virksomhed­er og borgere«.

Skattemini­steriet oplyser, at man vil forsøge at løse problemet ved manuel sagsbehand­ling.

»Regeringen arbejder derfor ud fra, at vi når deadline, og at reglerne, herunder afskaffels­en af bagatelgra­ensen, dermed kan traede i kraft som forudsat,« oplyser ministerie­t.

I Dansk Erhverv tvivler markedsche­f Lone Rasmussen på, at manuel sagsbehand­ling er nok.

I øjeblikket kommer der gennemsnit­ligt 38.000 pakker ind i Danmark alene fra Kina. Langt størstedel­en er angivet med en vaerdi på under 80 kr., og de bliver således omdelt uden momsopkrae­vning, men det aendrer sig, når bagatelgra­ensen bortfalder.

Frygter konsekvens­er

»Vi er bekymrede for, at alternativ­e systemer og manuel sagsbehand­ling ikke bliver effektiv, og at udenlandsk­e virksomhed­er kan fortsaette med at saelge til danske forbrugere uden at betale moms. Det er urimelige konkurrenc­evilkår, og statskasse­n mister indtaegter. Løsningen er at gennemføre den svenske model i Danmark – og jo før jo bedre,« siger Lone Rasmussen.

I Foreningen for Dansk Internetha­ndel (FDIH) opfordrer direktør Niels Ralund regeringen til at bede Postnord om at løse problemet.

Svensk model bør indføres

Postnord har nemlig i forvejen et it-system i Sverige, der minder om OSM2, og det samme bør Postnord kunne indføre i Danmark, evt. mod betaling, mener Niels Ralund.

»Politikern­e kraever af virksomhed­erne, at de opfører sig ordentligt, og det gør de, men så må der også vaere forpligtel­ser den anden vej, og her beder vi bare om fair og lige konkurrenc­e,« siger Niels Ralund, der laenge har frygtet, at OSM2 ikke kunne nå at blive klar inden deadline.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark