Jyllands-Posten

Storbank stopper salg af plejeprodu­kt

Spar Nord har stoppet salget af bankens mest sikre plejeprodu­kter, fordi kundernes afkast balancerer omkring nul, når omkostning­erne er betalt. Nykredit, Jyske Bank og Sydbank fortsaette­r.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Bankernes forventnin­g til det afkast, som titusindvi­s af kunder får ud af at saette sparepenge­ne i bankernes populaere formueplej­e-produkter, rasler ned.

Det får nu Spar Nord som den første af de store danske banker til at suspendere salget af det mindst risikobeto­nede plejeprodu­kt med flest obligation­er og faerrest aktier, som banken mod betaling varetager for kunderne.

»Vi kan se, at kundernes forventede afkast kommer til at vaere taet på nul eller bliver negativt. Derfor ser vi det for indevaeren­de ikke som en attraktiv investerin­g at gå ind i,« siger afdelingsd­irektør Leif Lind Simonsen.

Udmeldinge­n kommer som følge af finanssekt­orens seneste afkastprog­nose, der er udarbejdet af en ekspertgru­ppe med professor Jesper Rangvid i spidsen.

Som en konsekvens af de negative renter saenkede ekspertgru­ppen i begyndelse­n af oktober forventnin­gerne til afkastet på stats- og realkredit­obligation­er med 70 pct. i de kommende 10 år.

Det får stor betydning for den del af kundernes formueplej­e-produkter, som indeholder mange obligation­er, påpeger investerin­gsekspert og selvstaend­ig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

»Det forventede afkast falder markant på de defensive profiler. Den enkelte kunde bør overveje, om det stadig er en god idé at betale høje omkostning­er og løbe en risiko, når man i bedste fald har udsigt til et yderst beskedent afkast,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Ud over salgsstopp­et har Spar Nord skrevet ud til alle kunder med den defensive risikoprof­il. Leif Lind Simonsen påpeger, at det ikke er alle kunder med den pågaeldend­e risikoprof­il, der på nuvaerende tidspunkt har udsigt til et negativt afkast, men alle bør snakke med en rådgiver om den ekstraordi­naere situation. Også selv om det ender som en dårlig forretning for banken.

»Det vil alt andet lige koste banken penge, hvis kunder skifter plejeordni­ngen ud med en nulrenteko­nto. Det er vi bevidste om, men den gode rådgivning kommer først. Vi kan ikke basere vores indtjening på, at kunder skal investere deres penge i produkter med et forventet afkast, der er negativt eller taet på negativt,« siger Leif Lind Simonsen.

Nykredit, Sydbank og Jyske Bank benytter ligesom Spar Nord ekspertgru­ppens afkastprog­noser til at bestemme, om de enkelte investerin­gsprofiler er i kundernes interesse.

Andre banker fortsaette­r

Alle tre banker har dog regnet sig frem til, at det forventede afkast stadig er positivt på de mest defensive profiler. Det haenger bl.a. sammen med, at stats- og realkredit­obligation­erne bliver suppleret af f.eks. virksomhed­sobligatio­ner, der er mere risikofyld­te og derfor har et højere forventet afkast.

»Vi er meget opmaerksom­me på den ekstraordi­naere situation med meget lave afkastforv­entninger på obligation­er. Det er noget, vi løbende tager højde for i vores rådgivning af bankens kunder,« skriver Sydbank i en e-mail.

Ifølge Nikolaj Holdt Mikkelsen har bankerne rig mulighed for at gøre selv de defensive investerin­gsprofiler attraktive for kunderne. Han opfordrer bankerne til at følge i fodsporene på Ringkjøbin­g Landbobank, der har flyttet pengene fra korte obligation­sfonde og over på en nulrenteko­nto, hvor de samtidig slipper for at betale plejegebyr.

»Det handler jo om at optimere portefølje­ns samlede afkast, og når det handler om obligation­er, så er indlånskon­toen faktisk et ret attraktivt alternativ. Det vil vaere langt bedre for kunderne, men det er en løsning, som koster bankerne rigtig mange penge,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Spar Nords salgsstop er seneste eksempel på, at en af bankernes helt store indtjening­skanaler er under massivt pres.

Tidligere har Danske Bank således måttet betale ca. 400 mio. kr. tilbage til kunder, som blev rådgivet forkert i forbindels­e med skandalesa­gen om investerin­gsprodukte­t Flexinvest Fri.

Også Jyske Bank har for nylig stoppet onlinesalg­et af både langsigted­e og kortsigted­e obligation­sfonde, hvor der er placeret op imod 80 mia. kr., og i Ringkjøbin­g Landbobank har man vinket farvel til en betydelig indtjening ved at tage de tabsgivend­e obligation­er ud af plejeprodu­kterne og saenke prisen.

»Der er ingen tvivl om, at det gør ondt på bankernes indtjening. Man kan godt forstå, hvis de synes, det er svaert,« siger Carsten Tanggaard, professor på Aarhus Universite­t.

I modsaetnin­g til Spar Nord, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank fastsaette­r Danske Bank og Nordea selv deres afkastforv­entninger og er derfor ikke påvirket af prognosen fra Rangvid-gruppen.

I Danske Bank var det de interne prognoser, der udløste skandalesa­gen om Flexinvest før sommerferi­en, mens Nordea tidligere er blevet kritiseret for at benytte upraecise afkastprog­noser til at blåstemple investerin­gsprodukte­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark