Jyllands-Posten

Byggemater­ialebranch­en rider på opsvinget, men gør klar til afmatning

Der er fokus på effektivit­et i byggemater­ialebranch­en, hvor virksomhed­ernes samlede omsaetning er steget. Både producente­r og forhandler­e ruster sig dog til, at de gode tider kan lakke mod enden.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

Der er stadig gang i maskinerne i branchen for byggemater­ialer.

Samlet har branchens 48 største virksomhed­er øget omsaetning­en til 128 mia. kr. mod 120 mia. kr. sidste år. Årets resultat er derimod faldet en smule fra 7 mia. kr. til 6,8 mia. kr. Det viser en regnskabsa­nalyse, som erhvervsda­tabasen BIQ har udarbejdet for Jyllands-Posten.

Analysen medregner både producente­r og forhandler­e; men de to grene er kendetegne­de ved store forskelle i overskudsg­raden. Blandt forhandler­ne ligger den i gennemsnit på 4,1 pct., mens den hos producente­rne ligger på 6,7 pct.

Konkurrenc­e på pris

Ifølge Palle Thomsen, adm. direktør i branchefor­eningen Danske Byggecentr­e, skal forklaring­en findes i den intense konkurrenc­e, der er i branchen; isaer på priserne.

»Der er mange udbydere, og priserne er gennemsigt­ige,« siger han. Han fortaeller dog, at branchen generelt er blevet bedre til at tjene penge, hvilket regnskabsa­nalysen fra BIQ også viser. En af årsagerne er, at krisen fra 2008 stadig står frisk i virksomhed­ernes hukommelse­r.

»Siden krisen har man vaeret meget opmaerksom på effektivis­ering, og hvor meget en medarbejde­r skal saelge for at vaere sin omkostning vaerd,« siger han.

Samme tendens har gjort sig gaeldende blandt producente­rne, fortaeller Frederik Waitz Søborg, brancheche­f i Dansk Byggeindus­tri.

»De har fået bedre styr på ordrerne, og produktion­slinjen er blevet tilpasset. De ved, hvor meget de kan tage ind, og hvor hurtigt de kan producere,« siger han.

Svaert at tjene penge

Han fortaeller, at usikkerhed­er på markedet er begyndt at traenge sig på.

»Handelskri­g og brexit fylder meget. Hvad kommer der til at ske, og hvad kommer det til at betyde?« siger han og fortaeller, at branchen forbereder sig på aendringer.

»Den er nødt til at tilpasse sig og prøve at finde på nye ting for at kunne følge med. For det er altid svaert at tjene penge i byggebranc­hen,« siger han.

Også forhandler­ne er ved at gøre klar til en mulig opbremsnin­g.

»De er på dupperne. De forbereder sig på, at det ikke er sikkert, det ser så godt ud naeste år, som det har gjort det seneste år,« siger Palle Thomsen.

Han fortaeller, at forberedel­serne sker gennem bl.a. mindre lagerbindi­ng, ekstra opmaerksom­hed på omkostning­er i forhold til omsaetning samt lukning af forretning­er, der ikke er helt rentable.

Det er altid svaert at tjene penge i byggebranc­hen. FREDERIK WAITZ SØBORG, BRANCHECHE­F I DANSK BYGGEINDUS­TRI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark