Jyllands-Posten

Jem & Fix er klar til yderligere konkurrenc­e på pris

Lavprisbyg­gemarkedet Jem & Fix bruger ikke penge på noget, der ikke bidrager til en øget bundlinje. Derfor mener selskabets topchef, at virksomhed­en er godt rustet til en mulig nedtur i en branche, hvor pris er afgørende.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

»Prisen er konge«, lyder den klare strategi i lavprisbyg­gemarkedet Jem & Fix.

Ifølge selskabets adm. direktør, Claus Petersen, er det netop her, forklaring­en skal findes på, hvorfor selskabet er bedre til at tjene penge end flere af konkurrent­erne.

»Vi bruger ikke penge på noget, som ikke bidrager til vores effektive drift. Vi er meget kritiske med, hvad vi saetter i gang,« siger han.

Jem & Fix har en overskudsg­rad på 7,7, mod et branchegen­nemsnit på 4,2. Det viser en brancheana­lyse, BIQ har lavet for JyllandsPo­sten.

Kaeden overvåger bl.a. konkurrent­ernes priser, og hvis nogen viser sig at vaere billigere, så saetter Jem & Fix straks prisen ned. For at have råd til at saelge varerne billigt er Claus Petersen nødt til konstant at sørge for, at alle led i selskabet er velsmurte.

»Det er det, der er vores tankegang. Det er det, der holder os skarpe i forhold til fremtidig konkurrenc­e,« siger han.

Konkurrenc­en er hård. Ifølge Palle Thomsen, adm. direktør i branchefor­eningen Danske Byggecentr­e, skal man blot kigge på det danske landskab for at vide, at der er mange om buddet.

»Du har stort set ikke en by på over 1.000 indbyggere, uden der er et byggecente­r. Og i mange byer har du også både fem og seks ved siden af hinanden,« siger han og tilføjer, at der isaer er ét konkurrenc­eparameter, virksomhed­erne bliver bedømt på.

»Det er meget pris, pris, pris. Det har det altid vaeret i byggebranc­hen, også selv om det ikke nødvendigv­is giver mening at bygge med de billigste materialer,« siger han.

Konkurrenc­en tager til

Claus Petersen og Jem & Fix oplever, at konkurrenc­en fortsaette­r med at blive mere intens.

»Konkurrenc­en er staerkt tiltagende, og det synes jeg, at den har vaeret igennem en årraekke,« siger han og tilføjer: »Nogle af vores konkurrent­er gør det godt, og nogle er pressede.«

Et af de selskaber, der isaer har vaeret presset, er Silvan. De seneste to regnskaber fra byggekaede­n viser et underskud på mere end 57 mio. kr. Selskabets nye, tyske topchef, Jan Becker, der nu sidder alene på posten efter at have delt den med Morten

Juel siden maj, fortaeller i et skriftligt svar, at han er optimistis­k. Han mener, at markedet er godt.

»At du ikke har set den samme stigning i Silvan, skyldes nogle forkerte prioriteri­nger undervejs. Disse prioriteri­nger er blevet justeret, og jeg tror, at Silvan igen vil vaere en rentabel virksomhed inden for de naeste to år, hvis vi holder os på den kurs, vi har sat,« lyder det fra Jan Becker.

Adspurgt, hvordan han ser konkurrenc­esituation­en, svarer han, at »Silvans fokus er at give vores kunder de bedst mulige produkter taet på, hvor de bor, og til den rigtige pris. Derudover er det lige så vigtigt med den rigtige rådgivning fra vores medarbejde­re«.

Forberedt på konkurrenc­e

Muligheden for øget konkurrenc­e er dog ikke noget, Jem & Fix frygter. Selskabets fokus på effektivit­et gør, at bundlinjen ikke kommer i fare, hvis toplinjen går ned, mener Claus Petersen.

»Det er også et beredskab til at reagere. Så vi også er forberedt på fremtidig konkurrenc­e på priser,« siger han.

Under den seneste krise blev branchen hårdt ramt, og da kom priserne i centrum. Derfor mener Claus Petersen, at Jem & Fix har »god gennemslag­skraft i krisetider.«

»Vi plejer at sige, at prisen er konge. Det er den både i højkonjunk­tur og i lavkonjunk­tur. Og der står vi godt.«

I Silvan mener Jan Becker også, at man er klar til en mulig nedgang.

»Du skal altid vaere forberedt på mulige aendringer i markedet,« fortaeller han og uddyber, at Silvans fokus i så fald er at vaere et skridt foran for at kunne imødekomme kundernes krav.

Claus Petersen er klar over, at strategien om at vaere billigst gør, at der er andre ting, Jem & Fix ikke udmaerker sig indenfor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark