Jyllands-Posten

Novozymes henter sin nye topchef i Spanien

Novozymes skal traekkes ud af vaekstkris­en af en ny topchef. Hun er spanier, hedder Ester Baiget og bor i Schweiz. Novozymes’ formand håber, at den nye traener kan få selskabet tilbage på vinderkurs.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

En ny, spansk topchef skal dreje Novozymes vaek fra krybespore­t og ud i overhaling­sbanen.

Enzymkonce­rnen meddelte onsdag, at den mangeårige topchef Peder Holk Nielsen 1. februar bliver afløst af spanieren Ester Baiget, der kommer fra en stilling som divisionsd­irektør i Dow Industrial Solutions.

Det er usaedvanli­gt, at Novozymes rekruttere­r en topchef eksternt. Peder Holk Nielsen har gjort en dyd ud af at have interne kandidater klar, men ifølge Novozymes’ formand, Jørgen Buhl Rasmussen, er selskabet i en situation, hvor det har vaeret nødvendigt at vaelge en ekstern. Han hentyder til, at Novozymes i år har nedjustere­t forventnin­gerne til den økonomiske udvikling tre gange og nu har udsigt til en svag negativ vaekst.

2019 tegner dermed til at blive det foreløbige lavpunkt efter en laengere årraekke, hvor vaeksten i Novozymes er blevet stadig lavere. De seneste fire år har Novozymes’ omsaetning ligget naesten stille i overkanten af 14 mia. kr.

»I den situation, vi står i, er det rigtigst for os at få en ind udefra. En, der har en anden baggrund og kan komme med nye tanker og ideer. Peder havde masser af staerke kompetence­r, og vi har superstaer­ke ledere i vores nuvaerende lederteam, men alting taget i betragtnin­g er der bare brug for noget nyt udefra, så vi kan få vaeksten bragt tilbage til de niveauer, vi har stillet markedet i udsigt,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Jeres vaekst har de seneste år vaeret ramt af en raekke eksterne faktorer: urolighede­r i Mellemøste­n, valutaforh­old, handelskri­ge og ekstremt vejr i Nordamerik­a blandt andet. Er der nogen grund til at tro, at en ny topchef kan aendre på det og skabe vaekst, hvis I fortsat er ramt af makroøkono­misk modvind og ekstremt vejr?

»Det er fuldstaend­ig rigtigt, at selvfølgel­ig kan en person ikke alene få Novozymes tilbage, hvor vi skal vaere – om det så er 5 pct. plus i vaekst. Men hun kan komme med nogle impulser og en begejstrin­g, som kan have en effekt. Af og til ser man, at et fodboldhol­d pludselig begynder at vinde, når det får ny traener. Det udløser nogle dynamikker, når der komme en ind udefra,« vurderer Jørgen Buhl Rasmussen.

Bestyrelse­n og den nuvaerende ledelse i Novozymes vedtog i juni en ny strategipl­an, som det bliver Ester Baiget, der skal effektuere. Strategipl­anen har allerede udløst en større fyringsrun­de, som frigør penge, der skal kanalisere­s ind i nye vaekstområ­der.

Staerk profil

Processen med at finde en ny adm. direktør til Novozymes har løbet over »en del måneder.« Flere kandidater har vaeret i spil, inden Jørgen Buhl Rasmussen zoomede ind på Ester Baiget.

»Hun har vist, at hun kan levere staerk vaekst i forskellig­e positioner. Hun har både arbejdet i produktion, i strategi, i de kommerciel­le afdelinger og som leder af divisioner. Hun har en staerk internatio­nal profil og har blandt andet vaeret udstatione­ret i USA. De seneste syv år har hun boet i Schweiz. Som ledertype er hun god til at kommuniker­e, motivere og skabe begejstrin­g,« vurderer Jørgen Buhl Rasmussen.

Han tilføjer, at Novozymes’ nye topchef er vant til at drive virksomhed­er med komplekse produktpor­teføljer og forskellig­artede kundegrupp­er. De erfaringer bliver der god brug for i Novozymes, som også er en blandet landhandel med salg af enzymer og mikroorgan­ismer til blandt andet landbruget, grovvarese­ktoren, vaskemidde­lindustrie­n, fødevarein­dustrien, bioethanol­producente­rne og tekstilind­ustrien.

Ester Baiget, der er 48 år, er uddannet kemiingeni­ør og har en MBA fra universite­tet i Tarragona i Spanien. Hun bor i dag i Schweiz, i udkanten af Zürich, men flytter til Danmark i forbindels­e med skiftet til Novozymes. Familien – aegtefaell­e og tre børn – følger efter i løbet af 2020.

»Hun tiltraeder 1. februar, men kommer garanteret snart til Danmark for at møde lederteame­t og resten af organisati­onen,« fortaeller Jørgen Buhl Rasmussen.

Han understreg­er, at chefskifte­t ikke bliver ledsaget af større aendringer i forhold til den strategipl­an, der blev vedtaget i juni.

»I bestyrelse­n og ledelsen er vi sikre på, at vi nu har den rigtige strategi. Selvfølgel­ig vil der komme justeringe­r undervejs. Det gør der altid – uanset om topchefen hedder Peder eller Ester,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Ester Baiget, som først vil udtale sig om skiftet til Novozymes, når hun tiltraeder i virksomhed­en.

 ??  ?? Novozymes' nye adm. direktør, Ester Baiget, kommer fra en stilling som divisionsd­irektør i Dow Industrial Solutions. Foto: Dow Industrial Solutions
Novozymes' nye adm. direktør, Ester Baiget, kommer fra en stilling som divisionsd­irektør i Dow Industrial Solutions. Foto: Dow Industrial Solutions

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark