Jyllands-Posten

Jyske Bank sat i skammekrog­en efter regnskab

Faldende indtjening, stigende omkostning­er, stop for udbytter. Det seneste kvartalsre­gnskab fra Jyske Bank er dyster laesning

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Jyske Bank tjente 1,9 mia. kr. før skat i årets første ni måneder. En nedgang på 691 mio. kr. i forhold til året før. Her er overblikke­t over regnskabet:

1. Tallene: Det går den forkerte vej i Jyske Bank. For hele året forventer ordførende direktør Anders Dam og kompagni at tjene 2,0 mia. kr. efter skat. Tidligere var forventnin­gen et overskud i niveauet 2,0 til 3,3 mia. kr. Det betyder, at egenkapita­len vil blive forrentet med blot 6,0 pct. Tidligere hed det forventede spaend 6-10 pct.

Banken må også konstatere, at der er sket en maerkbar opbremsnin­g i indtjening­en. I årets første ni måneder var overskudde­t henholdsvi­s 1,85 og 1,47 mia. kr. før og efter skat. Samme periode sidste år kastede henholdsvi­s 2,54 og 2 mia. kr. af sig.

Det pauvre resultat betyder, at bestyrelse­n ikke vil udbetale udbytte til aktionaere­rne. Til gengaeld forhøjes programmet for tilbagekøb af aktier fra 500 mio. kr. til 1 mia. kr. Samtidig bliver det forlaenget.

2. Negative renter: Alle banker kaemper med at få forretning­smodellen til at haenge sammen i en tid med negative renter. Men Jyske Bank er saerligt hårdt ramt. Kunderne har et indlån på 130 mia. kr. i banken. Cirka halvdelen er indtil 1. december i år friholdt fra negative renter, konstatere­r Anders Dam i regnskabsm­eddelelsen.

»Derudover har konkurrenc­en på bankudlån med faldende marginaler til følge trukket i samme retning, ligesom efterlevel­se af krav om nedskrivni­ngsegnede passiver har gjort det,« siger han.

Ifølge Jyske Bank kommer ca. 11.000 privatkund­er til at betale negative renter af et indlån på ca. 10 mia. kr. fra 1. december, fordi banken begynder at opkraeve 0,75 pct. i rente for indeståend­er, der overskride­r en beløbsgrae­nse på 750.000 kr. Banken forventer dog, at indlånet, der skal betales negativer renter af, vil falde med 3-4 mia. kr., fordi kunderne omdisponer­er som følge af indførslen af negative renter.

Siden 2012 er indlånsove­rskuddet steget med 40 mia. kr., mens udlånet i samme periode har vaeret stagnerend­e.

Trods indførslen af negative renter for privatkund­er med store indeståend­e, vil Jyske Bank stadig have knap 50 mia. kr. i indlån fra privatkund­er, der ikke er omfattet af negativ rente.

3. Omkostning­er stiger: Antallet af medarbejde­re er faldet fra 3.768 personer i slutningen af 3. kvartal sidste år til 3.693 medarbejde­re i samme periode i år. Alligevel stiger de samlede omkostning­er med 4 pct. til 3,8 mia. kr., og da indtaegter­ne samtidig er under pres udgør de samlede udgifter nu 65,5 pct. af indtaegter­ne – en stigning fra 59,8 pct. i samme periode sidste år.

4. Aktiefald: Investerin­gsøkonom Per Hansen fra Nordnet vurderer, at investorer­ne bliver meget skuffede over, at de ikke finder tiltag, som skal saenke omkostning­erne.

»Jyske Bank har leveret et regnskab, som nedpraecis­erer helårsforv­entningern­e. Der mangler helt konkrete initiative­r til at saenke omkostning­er ikke kun lidt, men meget markant for at modvirke det meget kontante indtjening­spres, som der er på forretning­en,« siger Per Hansen.

Markedet straffede Jyske Bank med et kursfald på 5,4 pct. til en slutkurs onsdag på 227,9.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark