Jyllands-Posten

Karen Frøsig er holdt op med at spå om fremtiden

Sydbank har offentligg­jort regnskab for 3. kvartal i år, og det afslører fokus på at effektivis­ere for at øge indtjening­en, som er under pres.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Sydbanks kunder kan ikke vaere sikre på, at banken er faerdig med at saenke graensen for, hvornår de skal betale for at have deres penge stående i banken. Belaert af erfaringen er den adm. direktør nemlig holdt op med at spå om fremtiden.

»Hvis du havde spurgt mig for nogle år siden, om vi på noget tidspunkt ville se negative renter på indlån, havde mit svar vaeret et højt og rungende nej. Så jeg kan ikke fortaelle dig, om vi er i mål nu. Jeg har navigeret efter den graense, som vi i sektoren tidligere blev enige om at indføre i Indskyderg­arantifond­en på 750.000 kr.,« siger Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank.

Hun har netop offentligg­jort regnskab for årets første ni måneder, og i løbet af den sidste del af denne periode har graensen for negative renter forskudt sig markant fra først 7,5 mio. kr. til nu 750.000 kr. Kunder med indlån, som overstiger dette beløb, skal betale 0,75 pct. i rente for at have pengene stående i Sydbank.

Karen Frøsig erkender, at det kan virke uretfaerdi­gt, at kunder med eksempelvi­s 850.000 kr. i banken skal betale negative renter for en del af beløbet, mens kunder med 700.000 kr. på indlånskon­toen slipper.

»Der sker en omfordelin­g fra nogle kunder til andre. Det kan vi ikke løbe fra. Men selv om det mentale billede af, hvor den naturlige graense går, flytter sig, så har danskerne generelt svaerere ved at forstå, at de skal betale for at have penge stående på en konto, end at de får penge for at optage et realkredit­lån. Det er der, vi står,« siger Karen Frøsig.

Hun har netop søsat en ny plan, som skal forbedre basisindtj­eningen med ca. 200 mio. kr. De negative renter er blot et hjørne af den plan, som også betyder, at banken drejer på gebyrskrue­n, ligesom der bliver faerre ansatte på hovedsaede­t på Peberlyk i Aabenraa.

Hvor mange medarbejde­re skal du konkret sige farvel til?

»Jeg vurderer, at vi samlet set er 75 faerre medarbejde­re ved udgangen af 2020 (ud af 2.074 i dag, red.). Heldigvis bliver vi hjulpet på vej af, at vores massive investerin­ger i digitale løsninger virkelig begynder at kunne maerkes,« siger Karen Frøsig med henvisning til, at it-systemer hele tiden gør det nemmere for medarbejde­rne at håndtere kundernes ønsker.

Sydbank har derudover skåret et hav af interne møder vaek, ligesom afdelinger i banken er lagt sammen for at effektivis­ere processer internt i banken.

Turbulent kvartal

Karen Frøsig har netop vaeret igennem det formentlig mest turbulente kvartal i sin tid som bankdirekt­ør i Sydbank. For kort tid siden forlod fire medlemmer inklusive formand Torben Nielsen og naestforma­nd John Lesbo bankens bestyrelse. Det dramatiske exit blev begrundet med uenighed om governance og fremtidig strategi.

»Det har jeg ingen mening om eller indsigt i, for jeg er ikke en del af bestyrelse­n,« lyder det fra Karen Frøsig.

Men konklusion­en på situatione­n blev, at du havde vundet magtkampen med bestyrelse­n. Hvordan er det at stå tilbage som vinder af det slagsmål?

»Den udlaegning er kun noget, som jeg har laest i avisen, og jeg har ingen yderligere kommentare­r,« siger Karen Frøsig.

Kan du sige noget om, hvad du og din formand talte med Spar Nords adm. direktør Lasse Nyby og bestyrelse­sformand Kjeld Johannesen om på et hemmeligt møde om måske at slå pjalterne sammen?

»Det synes jeg allerede, at jeg har svaret på. Mit svar er, at jeg slet ikke ved, hvad du taler om,« siger Karen Frøsig.

Ok. Tilbage til jeres nye plan og besparelse­rne heri. Kunne I ikke vaelge en anden vej – nemlig at øge udlånet og tage mere risiko ind på bøgerne i stedet for kun at spare penge?

»Vi lever af langsigted­e kundeforho­ld, og det betyder, at vi skal vaere der for kunden hele vejen. Det nytter derfor ikke noget, hvis jeg giver dig et lån til at købe en vare meget dyrt, hvis jeg ikke er med dig hele vejen, hvis samfundsøk­onomien eller prisudvikl­ingen vender, for så er lånet og min rådgivning ikke meget vaerd. Så vi holder fast i fornuften i forbindels­e med kreditgivn­ing og rådgivning,« siger Karen Frøsig.

 ??  ?? Sydbanks direktion med Karen Frøsig i spidsen kommer til at sige farvel til medarbejde­re i forbindels­e med bankens spareplan. Arkivfoto: Gregers Tycho
Sydbanks direktion med Karen Frøsig i spidsen kommer til at sige farvel til medarbejde­re i forbindels­e med bankens spareplan. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark