Jyllands-Posten

Den danske model bør vaere regeringen­s største projekt

Regeringen projekt står og falder med, at man skaber et trygt arbejdsmar­ked og et attraktivt dagpengesy­stem, skriver fagforenin­gsboss.

-

De igangvaere­nde forhandlin­ger om finanslove­n for 2020 bliver de første for den nye socialdemo­kratiske regering. Efter fire år med borgerlige regeringer er tiderne skiftet, og Mette Frederikse­n har nu sat sig for enden af bordet med et parlamenta­risk grundlag, der straekker sig helt fra Enhedslist­en til Radikale Venstre.

I partiernes faelles forståelse­spapir noteres det, at man vil bekaempe den stigende ulighed i Danmark. Det skal bl.a. ske ved at styrke den samfundsmo­del, der har gjort Danmark til et af de mest tillidsful­de og trygge velfaerdss­amfund i verden.

Opbygninge­n af arbejdsmar­kedet i Danmark bygger på den såkaldte flexicurit­ymodel. Det er en samfundsko­ntrakt, som bygger på en balance mellem et fleksibelt arbejdsmar­ked og et staerkt sikkerheds­net. Den bliver ofte rost, fordi den sikrer både arbejdstag­ere og arbejdsgiv­ere, og i fagbevaege­lsen mener vi, at vi bør vaere stolte af modellen, som er et strålende eksempel på den grundlaegg­ende tillid, vi har til hinanden her i Danmark.

Men sikkerhed og fleksibili­tet kommer ikke af sig selv.

Det kraever, at alle giver sig lidt. Lønmodtage­rne har behov for trygge arbejdsfor­hold, der ikke bliver udhulet af social dumping og en løn, der repraesent­erer den vaerdi, de skaber på arbejdspla­dsen. Samtidig får arbejdsgiv­erne til gengaeld mulighed for fleksibili­tet og frie rammer til at ansaette i opgangstid­er, men også at fyre i nedgangsti­der.

Hvis dagpengesy­stemet udhules, som de borgerlige partier ihaerdigt har arbejdet på med deres beskaeftig­elsesindsa­ts, risikerer vi, at hele den konstrukti­on, vi har oparbejdet siden 1899, vil brase sammen. HENRIK W. PETERSEN, FORBUNDSFO­RMAND FOR BLIK- OG RØRARBEJDE­RFORBUNDET

Modellen hviler på to ben. For det første, at vi i fagbevaege­lsen accepterer relativt korte opsigelses­varsler, men at vi samtidig kan vaere sikre på, at dagpengesy­stemet griber dem, der pludselig står uden job. For det andet at der er en grundlaegg­ende tillid til - og enighed om - at vi skal beskytte og udvikle det danske velfaerdss­amfund. Er de to ben solidt placeret, kan der findes ro og ordentligh­ed i forhandlin­gerne – og arbejdstag­er og arbejdsgiv­er vil i overenskom­sterne finde frem til aftaler, som begge parter kan leve med.

Men hvis det ene ben vakler, skaber det utryghed, som på sigt vil medføre konflikter på arbejdsmar­kedet. Konflikter, som ingen har gavn af. Og hvis dagpengesy­stemet udhules, som

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark