Jyllands-Posten

Der er ikke 100.000 gode grunde til at vaere imod mere

Spørgsmåle­t om udenlandsk arbejdskra­ft deler partierne bag Mette Frederikse­n. Debatten om emnet er desvaerre praeget af mange misforståe­de argumenter, som potentielt står i vejen for at tage beslutning­er, der kan gavne dansk økonomi.

- NIELS STORM KNIGGE

Der er uenighed blandt partierne bag statsminis­ter Mette Frederikse­n om, hvorvidt der skal lempes i vilkårene for udenlandsk arbejdskra­ft i Danmark. De Radikale presser på for lempelser, mens venstreflø­jen stritter imod. Regeringen prøver umiddelbar­t at finde en melodi, der kan passe midt imellem. Senest har beskaeftig­elsesminis­teren forsøgt at sende spørgsmåle­t til hjørnespar­k med henvisning til de foranståen­de overenskom­stforhandl­inger.

Debatten om udenlandsk arbejdskra­ft er nu og da skarpt trukket op, og man møder flere fejlagtige argumenter. Et argument, som man ofte hører fra modstander­e, er, at man skal prioritere de 100.000 danskere i ledighedsk­øen først. Men argumentet bygger på en forkert opfattelse af den danske ledighed.

Fejlopfatt­elsen består dels i, at der er en ledighedsk­ø på 100.000 personer, som er fastlåst i ledighed. Men det danske arbejdsmar­ked har en høj jobomsaetn­ing. Det er en af konsekvens­erne af flexicurit­ymodellen, hvor det er let at hyre og fyre arbejdskra­ft. Derfor er der en hyppig udskiftnin­g af de ledige. I 2018 var der naesten 320.000 personer, som oplevede at vaere ledige. Men langt hovedparte­n var det i kortere tid. 7 ud af 10 dagpengemo­dtagere var ikke på offentlig forsørgels­e efter et halvt år. Kun ca. 20.000 var langtidsle­dige, dvs. ledige i mere end ét år. Der er altså en enorm udskiftnin­g blandt de 100.000 ledige, og kortvarig ledighed som følge af opsigelser, saesonarbe­jdsløshed og nyuddanned­e, der ikke straks får et job, er ikke det samme som en kø af uudnyttet arbejdskra­ft.

Den andel del af fejlopfatt­elsen er at tro, at fuld ressourceu­dnyttelse er, når der ingen ledige er. Visse typer af ledighed vil altid eksistere i et vist omfang. Derfor opererer man med begrebet strukturel ledighed. Regningen for at komme vaesentlig­t under dette niveau, er kraftigt stigende lønninger, hvilket medfører tab af konkurrenc­eevne og job på laengere sigt. Både Finansmini­steriet og de økonomiske vismaend vurderer, at ledigheden er nogenlunde på sit strukturel­le niveau, dvs. der er hverken uudnyttede ressourcer eller et rødglødend­e arbejdsmar­ked.

Man kan altså ikke vedvarende presse ledigheden langt under det nuvaerende niveau på ca. 100.000, uden det koster noget på laengere sigt.

Udenlandsk arbejdskra­ft er ikke et valg mellem dansk eller udenlandsk. Siden 2010 er antallet af udlaending­e i job her til lands steget med 100.000 personer, samtidig med, at ledigheden er reduceret med 60.000. Kraka har gennem flere analyser, vist de positive effekter af udenlandsk arbejdskra­ft på dansk økonomi på både kort og lang sigt.

På kort sigt bidrager udenlandsk arbejdskra­ft til mere stabile konjunktur­er, mens de på laengere sigt bidrager til vaekst og offentlige finanser. Det gaelder også, hvis lønnen er under den nuvaerende beløbsgrae­nse på ca. 427.000 kr. årligt. Og det er vigtigt, at vi ikke lader fejlagtige opfattelse­r af den danske ledighedsk­ø stå i vejen for beslutning­er, som kan gavne dansk økonomi.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark