Jyllands-Posten

Afmatning i økonomien kan gøre sikre obligation­er usikre

Over halvdelen af de virksomhed­sobligatio­ner, der klassifice­res som sikre, kan ligge på vippen til en nedgraderi­ng til junk. Det kan ramme investorer­ne, lyder advarslen.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Markedet for virksomhed­sobligatio­ner er femdoblet siden finanskris­en, og virksomhed­sgaelden er blevet så høj, at det nu bekymrer flere økonomer og analytiker­e.

Den lave rente har fået virksomhed­er til at gaeldsaett­e sig i en sådan grad, at gaeldsnive­auerne er blevet rekordhøje. Der skal ikke meget til, før de kan ryge ud over kanten og dermed ramme investorer­ne, lyder advarslen.

»Selskabern­e har fået for billig funding for laenge. Vi har før set, hvor hurtigt de kan skifte kreditkval­itet, og vi kan vaere taet på, at det kan ske igen,« siger Morten Kongshaug, tidligere investerin­gsstrateg i Industrien­s Pension og nu partner i Copenhagen Allocation Partners.

På graensen til junk

Størstedel­en af den nye gaeld er udstedt som virksomhed­sobligatio­ner og har fået en BBB-rating, som er den laveste kategori i investment grade (sikre virksomhed­sobligatio­ner). Det vil sige, at de klassifice­res som sikre obligation­er hos investerin­gsforening­erne, men ligger lige på graensen til at ryge ned i junk (risikable obligation­er med dårlig kreditkval­itet).

I USA er der nu BBB-ratede virksomhed­sobligatio­ner for 2.900 mia. dollars – 19.500 mia. kr. – det er naesten fire gange så meget som for fem år siden. Det samme gør sig gaeldende i Europa, hvor der er BBB-obligation­er for 1.050 mia. euro (7.875 mia. kr.).

Danske investorer har investeret 68 mia. kr. i virksomhed­sobligatio­ner – både investment grade og junk, viser den seneste opgørelse fra Finans Danmark.

Advarsel om gaeld

Storbanken JP Morgan advarer i en større analyse om, at mange BBB-virksomhed­er har en al for høj gaeld til i det hele taget at vaere ratet som en sikker obligation, hvilket banken tidligere på året advarede de amerikansk­e vaerdipapi­rmyndighed­er, SEC, om.

Ryger obligation­erne ud af den sikre investment gradekateg­ori, vil mange investerin­gsforening­er skulle saelge ud, og det kan blive dyrt for investorer­ne. Samtidig vil virksomhed­ernes fundingomk­ostninger stige, og det bliver dermed dyrere for virksomhed­erne at låne penge og betale af på gaelden.

Ifølge det europaeisk­e ratingbure­au Scope Ratings oplever man allerede nu, at nogle cykliske brancher som automotiv, kemikalier og materialer får svaerere ved at betale deres gaeld. Dermed er de i fare for at blive nedgradere­t fra BBB-kategorien.

»Vi ser en raekke advarselss­ignaler fra flere cykliske sektorer, og jeg tror, at vi snart kommer til at revidere dem ned,« siger Olaf Tölke, chef for virksomhed­srating i Scope Ratings.

Han peger på, at der blot skal en lille gnist til for at saette gang i nedgraderi­ngerne. Hvis afmatninge­n i økonomien tager til, eller indtjening­en i virksomhed­erne falder, ligger mange selskaber saerligt i USA på kanten til at kunne klare den høje gaeld.

Kreditkval­iteten er faldet

55 pct. af BBB-virksomhed­er i USA har en højere nettogaeld i forhold til driftsindt­jeningen, end selskaber i junkkatego­rien har, viser analysen fra JP Morgan.

»Kreditkval­iteten er på flere parametre faldet til et rekordlavt niveau, og gaeldsfakt­oren i virksomhed­erne er på det højeste i 17 år. Mange af dem kan vaere på vippen til en nedgraderi­ng,« skriver banken, der dog pointerer, at virksomhed­ernes betalingse­vne stadig er o.k., godt hjulpet af de lave renteudgif­ter.

Også Danske Bank er begyndt at holde øje med de mest forgaelded­e virksomhed­er og anbefaler kunder at holde sig vaek fra nogle virksomhed­er med høj gaeld.

»Vi sørger for at vaelge det svageste led fra. Det gaelder ikke bare i high yield (junk, red.) og de svageste aktier, men også i BBB,« siger Lars Skovgaard Andersen, investerin­gsstrateg i Danske Bank.

Han mener, at mange virksomhed­er vil begynde at nedbringe gaeld for at undgå at ryge ud af den sikre kategori, men det kan få negativ effekt på bl.a. aktierne.

»Vi skal for guds skyld undgå at få en afmatning i økonomien, for så kommer det her til at rulle,« siger Lars Skovgaard Andersen.

BB (betydelig kreditrisi­ko) B (høj kreditrisi­ko)

CCC (meget høj kreditrisi­ko) CC, C (taet på konkurs med chance for genopretni­ng) DDD, DD, D (konkurs med meget lille chance for genopretni­ng)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark