Jyllands-Posten

Stigende gaeld i virksomhed­erne: Sådan spotter

Den eksplosive stigning i virksomhed­sgaelden har fået flere analytiker­e til at råbe vagt i gevaer. Gaeldsbyrd­en kan vaere en bombe under økonomien, når eller hvis recessione­n rammer. Allerede nu blinker lamperne på obligation­smarkedet.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk JP MORGAN CHASE

Den lave rente har fået virksomhed­erne til at optage markant mere gaeld, og det kan vaere med til at puste til en ny nedtur og gøre den endnu vaerre. For nylig konkludere­de Den Internatio­nale Valutafond, IMF, at andelen af virksomhed­slån, der er i risiko for at blive mislighold­t, er steget markant fra allerede høje niveauer.

Men ser man på kreditspae­ndet, som viser det merafkast, investorer får for at påtage sig risikoen ved at investere i virksomhed­sobligatio­ner frem for sikre statsoblig­ationer, ligger det stadig meget lavt. Det er et udtryk for, at investorer­ne tager det roligt og stadig har appetit på risiko.

Men der er piblende tegn under markedet for virksomhed­sobligatio­ner, som flere analytiker­e er begyndt at holde øje med, og som meget vel kan aendre billedet de kommende måneder.

Faldende engle

Af alle de virksomhed­sobligatio­ner, der er blevet udstedt de seneste år, er langt de fleste ratet som BBB - den laveste kategori i investment grade (sikre virksomhed­sobliation­er). Således er knap 50 pct. af alle amerikansk­e virksomhed­sobligatio­ner i dag ratet som BBB - niveauet før junk (BB eller lavere).

I tilfaelde af en afmatning i økonomien eller nedgang i indtjening­en er netop de obligation­er i stor fokus. De kan nemlig hurtigt blive såkaldte ”faldende engle”, hvilket er et udtryk for en obligation, som oprindelig blev kategorise­ret som investment grade, men som bliver nedgradere­t til high yield – også kaldet junk.

Storbanken JP Morgan peger på, at den store stigning i virksomhed­ernes gaeldsfakt­or (gaeld i forhold til indtjening) samt at kreditkval­iteten er blevet dårligere, giver grobund for de faldende engle.

»Risiciene i både investment grade (IG) og high yield-markederne på grund at den eksplosive stigning i BBB-rated gaeld er fortsat et nøgleeleme­nt på markederne og bør mane til forsigtigh­ed,« lyder det i analysen.

JP Morgen har netop udarbejdet et nyt Triple B Monitor-indeks, der skal forsøge at tracke de obligation­er, der potentielt kan falde fra IG til High Yield. Indekset monitorere­r ud over BBB-virksomhed­er også selskaber med høj gaeld, som i dag er i en kategori over eller under BBB.

Af store selskaber er Xerox, Teva og FCX netop blevet nedgradere­t til junk. Men ellers er det stadig sparsomt med nedgraderi­ngerne.

JP Morgan vurderer dog, at der kan ligge en BBB-kløft i horisonten, som obligation­erne hurtigt kan falde ud over.

»Vi er allerede i det 11. år af et opsving, og vi ser signaler om, at en økonomisk nedtur måske ikke er så langt vaek,« skriver banken, der peger på, at to ting kan udløse nedgraderi­nger: Recession eller ind

Vi er allerede i det 11. år af et opsving, og vi ser signaler om, at en økonomisk nedtur måske ikke er så langt vaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark