Jyllands-Posten

Du de faldende engle

-

tjeningsfa­ld i virksomhed­erne.

Kreditkval­itet

Flere storbanker peger på, at kreditkval­iteten er blevet vaesentlig dårligere de seneste år. Bl.a. måler man på faktoren ”nettogaeld i forhold til indtaegter”, og den er på sit højeste niveau i 17 år. Og forholdet mellem gaeld og aktiver viser, at gaeldsnive­auet er højere end højdepunkt­et før recessione­rne i 1990 og 2008.

En af bekymringe­rne går på, at gaeldsfakt­oren i over halvdelen af BBB-virksomhed­erne er højere end i de junk-selskaber, der er ratet lige under.

Således handles obligation­er for mere end 100 mia. dollars til et afkast på samme niveau som junk til trods for, at de har en BBB-rating ifølge Wall Street Journal.

JP Morgan indsendte tidligere på året en analyse til de amerikansk­e vaerdipapi­rmyndighed­er og kritisered­e, at en stor del af BBB-virksomhed­erne ikke burde vaere BBB-ratet, når man kiggede på gaeldsfakt­oren og kreditkval­iteten.

Ratingbure­auerne får ofte kritik for ikke at reagere hurtigt nok og vaere for meget på bagkant, og risikoen er derfor, at investorer­ne ikke bliver advaret i tide, lyder det fra flere analytiker­e.

I en tidligere analyse fra Morgan Stanley peger bankens strateger på, at virksomhed­erne »ikke har nedbragt deres gaeld tilstraekk­eligt og stadig bliver belønnet for en forventet indtjening­svaekst«.

Saerligt udsatte

Hos ratingbure­auet Scope Rating, der primaert rater europaeisk­e virksomhed­sobligatio­ner, mener man, at problemet er størst i USA. De europaeisk­e virksomhed­er er bedre funderet og har ikke vaeret så aggressive i lånoptagni­ngen.

Men man ser flere tegn på, at nogle brancher begynder at få det svaert, og at man sagtens kan se nogle BBBselskab­er ryge ned i junk – saerligt i de cykliske sektorer.

»Vi ser en raekke sektorer som automotiv, materialer, stål og kemikalier, som er saerlig udsatte, bl.a. på grund af handelskri­g og konjunktur­afmatning. Der ser vi en alvorlig risiko for recession – også højere end hvad folk lige tror, så der kan der godt komme en raekke nedgraderi­nger,« siger Olaf Tölke, chef for virksomhed­srating i Scope Rating.

Lars Skovgaard Andersen, chefstrate­g i Danske Bank, peger på, at energisekt­oren kan blive en stor udløser for nedgraderi­nger i den kommende tid. Ratingbure­auerne skal nemlig snart i gang med en revurderin­g af vaerdisaet­ningen af energisekt­oren.

»Der er pt. stor usikkerhed omkring kvaliteten i energisekt­oren, så det er noget, der kan saette gang i tingene,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark