Jyllands-Posten

Den norske oliefond har tjent naesten 1.500 milliarder i år

Den norske oliefond tjente i 3. kvartal 236 mia. norske kroner, viser nyt kvartalsre­gnskab. Samtidig skal oliefonden på jagt efter en ny topchef.

- RASMUS BENDTSEN rasmus.bendtsen@finans.dk

2019 har indtil videre vaeret et historisk godt år i Norges oliepenget­ank, hvor milliarder­ne bare ruller ind i stride strømme.

Den norske oliefond, som administre­rer indtaegter­ne fra det norske olie- og gaseventyr i Nordsøen, har siden nytår øget sin vaerdi med 1.486 mia. norske kroner, hvilket svarer til knap 1.090 mia. danske kroner.

Det viser den norske oliefonds regnskab for 3. kvartal, som blev offentligg­jort onsdag.

Oliefonden tjente alene i 3. kvartal 236 mia. norske kroner, hvilket svarer til et afkast af fondens samlede investerin­ger på 1,6 pct.

Samtidig meddeler oliefonden, som formelt hedder Statens Pensjonsfo­nd Utland (SPU), at den skal på jagt efter en ny topchef.

I kølvandet på onsdagens kvartalsre­gnskab meddelte Yngve Slyngstad, der er nuvaerende topchef, at han vil traekke sig fra posten.

Det er kun få dage siden, at oliefonden passerede en historisk milepael, da dens samlede markedsvae­rdi rundede 10.000 mia. norske kroner, hvilket svarer til knap 7.400 mia. danske kroner.

»For mig var det en vigtig milepael, at fondens markedsvae­rdi passerede 10.000 mia. kr. den 25. oktober. Jeg er stolt over, at jeg har vaeret med til at opbygge en ledende internatio­nal investerin­gsfond,« siger han.

Yngve Slyngstad vil blive siddende på posten, indtil en ny afløser er fundet, ligesom han vil fortsaette med at arbejde med fondens investerin­gsstrategi, når han er fratrådt som leder.

Yngve Slyngstad blev ansat i oliefonden i 1997 og overtog tøjlerne i 2008.

Oliefonden, som blev etableret i 1996, har i dag 69,1 pct. af fondens aktiver investeret i aktier, mens 28,2 pct. er investeret i obligation­er og andre vaerdipapi­rer. 2,8 pct. er investeret i ejendomme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark